nieuws

Zuid-Hollandse eierhandelaar krijgt forse boete om voedselfraude

Algemeen

Zuid-Hollandse eierhandelaar krijgt forse boete om voedselfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een boete geëist van €30.000 tegen een Mijnsheerenlandse eierhandelaar die ervan beschuldigd wordt eieren te hebben uitgerust met een vals herkomstnummer. Een groot deel bevat bovendien te veel fipronil.

De unieke eiercode zorgt ervoor dat de eieren getraceerd kunnen worden. Door de frauduleuze acties van de handelaar, is het onduidelijk waar de eieren vandaan komen. Mochten de eieren veiligheidsrisico’s met zich meebrengen dan kan verdere verspreiding niet worden voorkomen. Een ernstige situatie volgens het OM.

Fipronil

Bovendien is het fipronil-gehalte van een gedeelte van de eieren te hoog gebleken. Dit helpt niet bij het terugwinnen van consumentenvertrouwen naar aanleiding van het fipronil-schandaal.

“Het bedrijf heeft het vertrouwen van de samenleving in de eiersector een forse knauw toegebracht. Dit deed de onderneming kort nadat de sector in een enorm dal terecht was gekomen als gevolg van de fipronil-affaire,” aldus de officier van justitie.

NVWA

“Het valt de verdachten zwaar aan te rekenen dat zij het de NVWA niet mogelijk hebben gemaakt het bedrijf dat de eieren werkelijk heeft aangeleverd te controleren op de Fipronil-besmetting,” zei de officier op zitting. “Dat in een periode waarin de effecten van de fipronil-affaire nog merkbaar waren.”

IOD

In juni 2018 werd het bedrijf doorzocht door de divisie Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Inspecteurs troffen 280.000 ongestempelde eieren aan. Ook de administratie en de verdachte zelf gaven geen duidelijkheid over de herkomst van deze eieren.

Bovendien geeft het Openbaar Ministerie aan dat er geprobeerd is ruim 40.000 van de eieren te doen voorkomen als scharreleieren afkomstig van een pluimveebedrijf in het midden van Nederland. Dit bedrijf heeft verklaard geen handel te hebben gedaan met het verdachte Zuid-Hollandse eierbedrijf.

Straf

Naast de eis voor een geldboete van €30.000 voor de onderneming, heeft het OM een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en een werkstraf van honderdzestig uur geëist tegen de leidinggevende.

De rechtbank heeft de geldboete toegekend. De leidinggevende heeft een werkstraf van honderd uur gekregen met een maandlange voorwaardelijke gevangenisstraf als waarschuwing.

Reageer op dit artikel