nieuws

NVWA: naleving slachthuizen goed maar het kan nog beter

Algemeen

NVWA: naleving slachthuizen goed maar het kan nog beter

Ondanks dat de roodvleesslachtuizen in Nederland de regels goed naleven, is er nog wel progressie te boeken op het gebied van dierenwelzijn.

Dit blijkt uit de naleefmonitor roodvleesslachthuizen over de eerste 6 maanden van 2018.

Op het moment zijn er 23 roodvleesslachthuizen in Nederland. Bij deze slachthuizen wordt er de hele tijd toezicht gehouden door dierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Naast toezicht houden, voert de toezichthouderregelmatig steekproeven uit. De resultaten hiervan worden gepubliceerd in de naleefmonitor.

Hygiëne

De NVWA ziet dat bedrijven meer aandacht zijn gaan besteden aan het voorkomen van verontreiniging. Zowel tijdens het slachtproces als tijdens inspecties van karkassen ziet de NVWA een duidelijke verbetering.

De belangrijkste indicator voor hygiënisch slachten is zichtbare verontreiniging op het eindproduct. Het volbrengen van dit punt was tot 2017 flink gestegen tot 94%. In 2017 trad er een lichte daling op, maar in 2018 is de naleving weer terug op het niveau van 2017, 94%.

Dierenwelzijn

Op het gebied van dierenwelzijn is er nog wel vooruitgang te boeken. De NVWA concludeert dat er bij het fixeren, bedwelmen en verbloeden van de dieren ruimte is voor verbetering.

Ook zijn veewagens vaak nog overbelast of zijn dieren te ziek of te gewond om te vervoeren. Het gemiddelde naleefpercentage van dierenwelzijn is 97%.

Veewagens moeten ook beter worden gereinigd en ontsmet. Dit om verspreiding van besmettelijke dierenziekten te voorkomen. Volgens de NVWA is de naleving hiervan bij een aantal bedrijven flink gedaald.

Reageer op dit artikel