nieuws

Nederlandse vleesconsumptie blijft gelijk

Algemeen

Nederlandse vleesconsumptie blijft gelijk

Nederlanders aten evenveel vlees in 2017 als in 2016. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research.

Het onderzoek, wat gehouden is in opdracht van Wakker Dier, toont dat er per hoofd van de bevolking in Nederland er gemiddeld 76 kilo vlees per persoon per jaar wordt gegeten.

Wakker Dier noemt de uitkomsten verrassend: “Mensen zeggen minder vlees te eten. Maar we zien dit niet terug in de cijfers, dat is opmerkelijk.”

Daling vleesverbruik  

Varkensvlees is veruit het meest gegeten. Nederlanders consumeerden gemiddeld 36,5 kilo wat neer komt op bijna de helft van het totaal (47,5%). Na het varkensvlees volgen pluimveevlees, voornamelijk kip, met 29% en rundvlees met 20%. 

Tussen 2005 en 2010 nam het vleesverbruik toe van 76,7 tot 79 kilogram.  Vanaf 2010 is de vleesconsumptie gaan dalen. In 2017 zit Nederland weer op hetzelfde niveau als in 2005, gemiddeld 76 kilo per persoon per jaar.

Vleesvervangers

De stijging van de verkoop van vleesvervangers en het aanbod van vegetarische producten lijkt weinig invloed te hebben op het vleesverbruik. Sterker nog de vleesconsumptie is ongezond hoog. Er werd 50% meer vlees gegeten dan het Voedingscentrum adviseert aldus Wakker Dier. 

 

 

Reageer op dit artikel