nieuws

Eerste PET-plastic up-cyclingsfabriek Ioniqa in Geleen

Algemeen

Eerste PET-plastic up-cyclingsfabriek Ioniqa in Geleen

Het technologiebedrijf Ioniqa bouwt zijn eerste plastic up-cyclingfabriek, op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen.

Vanaf de zomer 2019 wordt PET-plasticafval volledig circulair omgezet naar hoogwaardige, pure, PET-grondstof. Hiervan kunnen dan weer nieuwe producten voor voedselverpakkingen gemaakt worden.

Eerder werd bekend gemaakt dat Ioniqa een samenwerkingsverband is begonnen met Unilever en PET- producent Indorama.

Samenwerkingsverband

Tonnis Hooghoudt, CEO van Ioniqa zegt dat de samenwerking een erg belangrijke basis is: “Sinds 2011 werken we in ons lab in Eindhoven aan de technologie om alle kleuren PET-plastic afval èn textiel op oneindige basis te kunnen up-cyclen. De afgelopen twee jaar hebben we in onze demonstratiefabriek in Rotterdam-Botlek bij Plant One veel testen uitgevoerd, onder meer voor Unilever en Indorama, die onze grondstof hebben gevalideerd voor voedselverpakkingen. Dat was van groot belang, want zo’n validatie betekent heel veel voor de markt om een circulaire oplossing te omarmen.”

 

“Oliekraan kan dicht”

Met het circulaire proces is er geen olie meer nodig voor het maken van nieuwe PET-materialen. “PET-afval is onze basis: het vormt onze grondstof. In feite kan de oliekraan dus dicht. Uit deze grondstof zijn PET-producten te maken identiek aan die uit olie gemaakt, met dezelfde kwaliteit, voedselveiligheid en met concurrerende prijzen”.

 

Fabrieksinstallaties

De fabriek in Geleen komt in een nieuwe hal die aan het eind van dit jaar klaar zal zijn. Het eerste halfjaar van 2019 zullen de fabrieksinstallaties geplaatst worden. Daarna volgt het opstartproces. Het eerste product zal ook in 2019 afgeleverd moeten worden.

 

De locatie is een perfecte plek zegt Hooghoudt. De plek is een goed geoutilleerd terrein waar de Ioniqa-fabriek volledig naar wens is te realiseren.

 

Opschalen

Hooghoudt hoopt dat deze fabriek het begin is van vele fabrieken. De productielocatie is in vergelijking tot de vraag in de markt nog relatief klein. Schaalvergrotingen tot 100.000 of 200.000 ton productie PET-grondstof zullen dan ook volgen. Maar Ioniqa zelf zal zich hier niet mee bezig houden, aldus Hooghoudt.

Ontwikkeling plastics

“Dat is meer iets voor kapitaalkrachtigere en wereldwijd opererende partijen”, aldus de CEO van Ioniqa. “Wij richten ons op het verlenen van licenties van onze technologie, wereldwijd. Daarmee zal ook zeker worden gesteld dat de technologie sneller wordt geïmplementeerd. Ioniqa zal zich in de toekomst blijven richten op verdere technologieontwikkeling om ook andere typen plastics – en in de toekomst ook bioplastics – te kunnen recyclen.”

Reageer op dit artikel