artikel

‘Kruisbesmetting voorkomen is topprioriteit’

Algemeen

‘Kruisbesmetting voorkomen is topprioriteit’

Nog nooit heeft sandwichfabrikant Sanday’s het gehad: een allergenen- of andere recall. En dat willen ze in Amsterdam graag zo houden. Daarom krijgt het personeel trainingen en zijn er overal in de fabriek controlepunten ingebouwd, vertelt productmanager Carmen Groeneveld aan VMT. Dit artikel is verschenen in VMT 9 van 31 augustus 2018.

In de fabriek van Sanday’s draaien veel batches van verschillende recepturen en producten: van een witte boterham met kaas tot en met een bruine sandwich met wilde zalm. De productie gebeurt ook nog eens grotendeels handmatig. Niet voor niets is het voorkomen van kruisbesmetting het speerpunt in het allergenenbeheer van de sandwichfabrikant. “Doordat wij veel verschillende recepturen en sandwiches produceren, zijn er verscheidene allergenen aanwezig in de productieruimte. We doen er dus alles aan om kruisbesmetting te voorkomen”, zegt productmanager Carmen Groeneveld die samen met kwaliteitsmanager Niels Hentschke het allergenenbeleid coördineert. Ze licht toe: “We richten de productieplanning zo in dat we producten waarin dezelfde allergenen voorkomen direct na elkaar produceren. Hiermee willen wij kruisbesmetting inperken.”

Kruisbesmetting tegengaan

Sanday’s heeft een hele rits aan maatregelen paraat om contaminatie tegen te gaan. Zo gebruikt het bedrijf kartonnen onderleggers om sandwiches te bereiden: elk product krijgt een nieuwe. Dit voorkomt dat het product in aanraking komt met het oppervlak waarop mogelijk allergenen zijn achtergebleven. Natuurlijk reinigen medewerkers de lijnen ook grondig na iedere productierun en test de sandwichfabrikant ze na het schoonmaken zo vaak mogelijk om zeker te weten dat er echt geen allergenen zijn achtergebleven. Omdat het personeelsbestand regelmatig wisselt en er veel nationaliteiten werken, geeft het bedrijf ieder jaar gerichte bijscholing in de eigen taal over allergenen, kruisbesmetting en de gevolgen daarvan. Groeneveld: “Dit doen we opdat het personeel begrijpt waarom tussentijds schoonmaken van de lijnen zo belangrijk is.”

Etiketten

Bij Sanday’s mag het dan grotendeels draaien om het voorkomen van kruisbesmettingen, fouten op het etiket probeert het bedrijf ook actief tegen te gaan. Groeneveld en Hentschke maakten wel eens mee dat er bij het omschakelen naar de productierun van een ander product een verkeerd etiket werd geselecteerd. De informatie op de verpakking kwam daardoor niet overeen met het product in diezelfde verpakking. Door goede controles merkten medewerkers de fout tijdig op en eindigde het voedingsmiddel niet in de schappen. Sanday’s trof toen gelijk maatregelen: “We voerden een extra controle- en registratiemoment in. Daardoor controleren meerdere mensen de juistheid van de verpakking en het product.”

Allergenencontroles

Maar allergenen 100% uit de fabriek bannen is een illusie, weet ook Groeneveld. Hoe grondig het personeel de productielijnen ook schoonmaakt en hoe goed de instructies ook zijn, het blijft mensenwerk. “Daarvoor hebben we dus zoals gezegd de extra allergenencontroles ingelast. Er kan altijd wat fout gaan. Dat is niet 100% uit te sluiten, maar we doen er alles aan om dit risico zo klein mogelijk te houden”, benadrukt ze.

Reageer op dit artikel