artikel

Industriële Week: alles onder één dak

Algemeen

Vijf vakbeurzen vullen gezamenlijk het gehele Jaarbeurscomplex in Utrecht wanneer daar van 30 september tot en met 3 oktober de Industriële Week plaatsvindt. Het vakevent voor de Nederlandse industrie telt ruim 1.000 exposanten en een diversiteit aan congressen en andere activiteiten.

De vakbeurzen Industrial Processing, Macropak en Aandrijftechniek maken al langer onderdeel uit van de Industriële Week. Eraan toegevoegd zijn twee ICT beurzen: ICT & Logistiek en Industrie & ICT. Daarmee biedt het vernieuwde beursconcept alles onder één dak: van pompen, compressoren, verpakkingsmachines en verpakkingen tot vernieuwende automatiseringsconcepten. Ook voor de voedingsmiddelenindustrie is er veel kennis op te doen en zijn de nieuwste ontwikkelingen te zien. Daarbij biedt het brede concept volgens projectmanager Mirjam van de Bogaard duidelijk meerwaarde: “Bezoekers doen inspiratie op door buiten het eigen werkveld te kijken”.

Industrial Processing
Duurzaamheid en efficieny zijn belangrijke thema’s op de beurzen. Daarbij blijkt dat beide onderwerpen ook hand in hand kunnen gaan, bijvoorbeeld als het gaat om energiebeparing. Onderdeel van de vakbeurs Industrial Processing is het Pomp NL-plein (stand 07.D050), waar tien aanbieders van pompen hun productenprogramma tonen. Energiebesparing is dan ook een van de centrale onderwerpen op de beursvloer. Andere thema’s zijn productiviteitsverhoging en onderhoud. Efficiënt produceren is een onderwerp dat de industrie altijd al in zijn greep heeft. In het algemeen zijn forse besparingen mogelijk op onderhoud. De vereniging Doelmatig Onderhoud verzorgt tijdens de Industriële Week seminars rond dit thema.

Ook dit jaar kent de vakbeurs een Innovatieplein (07.B108). Het is een initiatief van de drie technische universiteiten in Nederland – Delft, Twente en Eindhoven. Jonge wetenschappers presenteren hun innovaties die klaar zijn om door de industrie te worden vermarkt.Voor het meest innovatieve apparaat, (verpakkings)systeem of component dat in 2007 of 2008 op de markt is gebracht, is er de Proces Innovatie Publieksprijs. De prijs wordt uitgereikt aan het einde van de eerste beursdag. De veertien inzendingen zijn te zien via www.industrialprocessing.nl (‘award’ onder de button activiteiten). Het grote kader geeft een volledig overzicht van alle activiteiten op en rond de beursvloer.

Macropak
Ook op verpakkingsgebied kan het efficiënter. Er bestaat nog weinig inzicht in de proceskosten van een bepaald verpakkingsontwerp, zo is de ervaring van hoogleraar Packaging Design & Management aan de Universiteit Twente Roland ten Klooster. Zaken als zwaartepunt, wrijving en inhoud van de verpakking hebben invloed op het rendement van een lijn. Ten Klooster laat op Macropak op stand 1.E142 een werkende proefopstelling zien. Deze verpakkingslijn van de toekomst is de eerste stap om het inzicht in de proceskosten van een verpakking te vergroten.

Macropak brengt ook het thema duurzaamheid onder de aandacht. Exposanten tonen nieuwe grondstoffen en recepturen, zoals bioplastics en metallocenen, die verpakkingen minder milieubelastend kunnen maken. Andere thema’s waar op deze beurs informatie over te verkrijgen is, zijn onder meer co-packaging, RFID, vooral voor interne tracking & tracing, en retail ready packaging.

VMT en de IW
Ook VMT is aanwezig op de Industriële Week. U vindt ons op de vakbeurs Macropak in hal 3, stand C047. Kom gerust langs, voor een van de leuke beursaanbiedingen of voor een gesprekje met de mensen van VMT. Vooraf aan de Industriële Week verschijnen op 11 en 25 september nog twee speciale edities van de VMT Nieuwsbrief. Deze specials geven informatie over de exposanten op de vakbeurzen Industrial Processing en Macropak. Via www.vmt.nl kunt u zich aanmelden zodat de nieuwsbrief per e-mail wordt toegezonden. De informatie is ook te vinden op de website onder de button Nieuwsoverzicht/machines en apparaten.

Reageer op dit artikel