artikel

Kijken, luisteren, proeven én zelf aan de slag

Algemeen

Visionairs die hun licht laten schijnen op de positie en toekomstige ontwikkeling van de voedingsmiddelenindustrie. Voedingstrends. Cases en informatie die direct zijn te relateren aan de praktijk. Interactieve workshops. Een vakbeurs. En een culinair unicum: het ‘cradle to cradle’-diner. Dit en meer zijn de ingrediënten van VMT Food Event 2008.

VMT Food Event vindt dit jaar plaats op 12 en 13 maart, wederom georganiseerd in samenwerking met de FNLI. Plaats van handeling is evenals vorig jaar NBC te Nieuwegein.

VMT Food Event is het evenement voor managers en technologen in de voedingsmiddelenindustrie. De eerste congresdag heeft een meer strategische en beleidsmatige focus. De tweede dag biedt informatie die direct is te relateren aan de praktijk. Beide dagen samen vormen het totaalplaatje, met een flink aantal workshops en interactieve sessies. De beursvloer biedt aanvullende informatie en is dé plaats om te netwerken.

Midden in de maatschappij
Actuele thema’s als globalisering versus lokalisering, groeiende personeelstekorten, de bio-based economy en de concurrentiepositie van de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie komen aan de orde in de plenaire sessie waarmee VMT Food Event 2008 op woensdagmorgen opent. Onder het motto ‘Midden in de maatschappij’ schetsen visionairs de ontwikkelingen van nu en geven industrie en overheid inspiratie voor straks. ’s Middags worden vier aandachtsgebieden in sessies uitgediept: duurzaamheid & beleid, gezonde innovatie, risicomanagement en future trends.

Bolletje, smaak en standaarden
De tweede dag biedt informatie die voor technologen, Q&A-managers, marketeers, productontwikkelaars, logistiek managers en microbiologen een directe link hebben met de praktijk. De in totaal acht sessies bestrijken uiteenlopende onderwerpen. Zo is het verhaal achter de merkoperatie van Bolletje te beluisteren, wordt dieper ingegaan op het interpretatiedocument voor de microbiologische criteria voor Listeria en vertellen ‘the best of class’ hun verhaal, variërend van processing en R&D tot ontwerpen en veilig voedsel.

Smaak is eveneens onderwerp van een sessie. Op dat terrein is de spagaat ontstaan dat enerzijds de behoefte aan smaakvernieuwing groot is maar aan de andere kant ‘de smaak van vroeger’ zeer wordt gewaardeerd. Het aantal voedselveiligheidsstandaarden waaraan fabrikanten moeten voldoen, is inmiddels legio. De sessie in de track Voedselveiligheid & Kwaliteit op donderdagmiddag belicht welke ontwikkelingen er gaande zijn.

Op het gebied van transport en logistiek wordt de supply chain van de toekomst geschetst en de uitdagingen die er liggen voor de voedingsmiddelenfabrikant.

Interactief
Verspreid over het tweedaagse congresprogramma zijn er workshops en interactieve sessies. De evaluatie van de eerste editie van VMT Food Event in 2007 leerde dat er veel belangstelling was voor deze ‘hands on’-activiteiten. Een overzicht van de workshops is opgenomen in het kader.

Netwerken
Naast het congres biedt VMT Food Event een vakbeurs waar exposanten producten en diensten tentoonstellen. De beurs is de hele dag geopend en kan ook los van deelname aan het congres worden bezocht. Toegang tot de vakbeurs is gratis. Tussen de sessies en bij de receptie na afloop van de lezingen, is de beursvloer eveneens de plaats om collega’s uit de branche te ontmoeten.

Ook woensdagavond 12 maart is bij uitstek een gelegenheid om na te praten en inspiratie op te doen. VMT Food Event sluit deze eerste congresdag namelijk af met het eerste ‘cradle to cradle’-diner in Nederland. Food designer Katja Gruijters heeft onder het motto ‘Afval is voedsel’ een uniek menu samengesteld. ‘Cradle to cradle’-goeroe Michael Braungart zal het diner inleiden met zijn visie op de wereld als oneindige kringloop. Voor niet-congresbezoekers is het aantal plaatsen tijdens het diner gelimiteerd.

Reageer op dit artikel