artikel

De koelkast van Annette Stafleu

Algemeen

Wat zijn de beweegredenen achter het koopgedrag van consumenten? Kopen ze altijd dezelfde voedingsmiddelen? Proberen ze vaak nieuwe dingen uit? En wat vinden ze van de verpakkingen? Annette Stafleu, projectleider bij TNO Kwaliteit van Leven in Zeist, over de producten die zij in huis haalt.

Annette Stafleu is 42 jaar en woont met haar man en drie schoolgaande kinderen in Zeist. Ze is projectleider humane studies bij TNO Kwaliteit van Leven in Zeist en voor een deel gedetacheerd bij TI Food&Nutrition. Ze doet op zaterdag boodschappen waar het gezin het tot en met dinsdag mee moet doen.

“Op zijn vrije woensdag doet mijn man de boodschappen voor de rest van de week. In principe halen we alles bij de supermarkt, maar voor ons brood gaan we apart naar de bakker bij ons in de buurt. Tot voor kort gingen we voor het vlees en de vleeswaren naar de slager bij ons in de wijk, maar die is helaas sinds kort dicht. Bij de supermarkt zijn we nog een beetje op zoek naar goede alternatieven, want dat is best lastig.”

Houdbaarheidsdatum
Bij haar inkopen let Stafleu vooral op de houdbaarheidsdatum. “Omdat we altijd een aantal dagen moeten overbruggen, is vooral de houdbaarheidsdatum erg belangrijk. Daar ben ik dan ook erg op gespitst. Verder let ik op het vetgehalte en soort vet van de producten, vooral bij de margarines. En wat ook heel belangrijk is, is dat de meesten leden van het gezin het eten lekker moeten vinden. Onze kinderen zijn niet zulke heel makkelijke eters. Ze zijn best kieskeurig en niet iedereen vindt hetzelfde lekker. De een houdt juist heel veel van spaghetti en de ander juist weer niet. Omdat ik het belangrijk vind dat ze voldoende groenten eten, zorg ik dat er meerdere soorten tijdens een maaltijd op tafel staan, zodat er keuze is.”

Makkelijk en snel
De meeste dagen kookt Stafleu zelf. “Mijn man kookt op zijn vrije woensdag en soms in het weekeinde. We koken eigenlijk allebei wel hetzelfde: makkelijk en snel. Zeker door de week moet het eten toch snel op tafel staan.” Sinds er kinderen zijn, komt het er eigenlijk niet meer van om echt uitgebreid te koken. “We koken eigenlijk wel van alles, nauwelijks Hollandse pot, wel rijst, pasta en andere gerechten. Waar ik echt niet van hou zijn schaal- en schelpdieren, dat kennen mijn kinderen dan ook niet.”

Verpakkingen
Bij de verpakkingen let Stafleu vooral op de grootte. Bij vlees vindt ze de maten niet altijd even handig. Ook het openen van verpakkingen is niet altijd even makkelijk. “Bij het ene merk sinaasappelsap gaat dat bijvoorbeeld makkelijker dan bij het andere merk. Dat kan voor mij wel een reden zijn om voor een bepaald merk te kiezen.”

Vakantie
Dit jaar gaat de familie Stafleu voor het eerst naar Denemarken op vakantie. “Op vakantie proberen we wel specifieke etenswaren van dat land uit, als het maar niet te extreem is. Meestal zoeken we in de supermarkten toch wel naar de bekende dingen. Maar we zijn ook weer niet zo dat we van alles aan voorraad van huis meenemen.”

Reageer op dit artikel