artikel

Gezonde huid van binnenuit

Algemeen

Bij huidproblemen grijpen consumenten naar cosmetica. De laatste jaren wordt meer bekend over het positieve effect dat voedingsmiddelen op de huid kunnen hebben. Er zijn nog geen duidelijke claims te leggen. Leveranciers werken hard aan wetenschappelijke onderbouwing van het effect van ingrediënten als melkeiwit, thee-extract en olijfolie.

Uit een recent onderzoek in de Verenigde Staten is gebleken dat acné een kwart uitmaakt van alle gerapporteerde huidaandoeningen en dat 85% van de jongeren er last van heeft. Voor DMV International reden om in 2005 een melkeiwitfractie te lanceren die helpt in de strijd tegen acné: Praventin. Het product omvat natuurlijke melkeiwitfracties, waaronder lactoferrine en actieve wei-eiwitfracties. Het hoge gehalte lactoferrine draagt bij aan de antimicrobiële werking, terugdringen van ontstekingsreacties en de rode huidskleur die daarbij hoort en helpt beschadigde huidcellen te herstellen.
DMV International heeft Praventin in vier studies getest. Daaruit bleek volgens de fabrikant dat na een maand 71% van de vrijwilligers minder puistjes had en na twee maanden zelfs 95%. Praventin wordt al toegepast in supplementen en functional foods in de VS, Azië en Europa. Het zou ook in yoghurt werken.

Melkeiwit en puistjes
Het Deense zuivelbedrijf Arla levert eveneens een melkeiwitfractie die goed voor de huid is. Lacprodan PL-20 bevat veel fosfolipiden. Afbraakproducten daarvan zijn essentieel om de huid vochtig en gezond te houden. De melkeiwitfractie laat zich goed verwerken in zuiveldranken.
Danone introduceert in het voorjaar in Spanje de cosmetische yoghurt Essensis. De nieuwe yoghurt zou reinigend werken op de huid en het lichaam detoxificeren. Het is onbekend wat het functionele ingrediënt is.

Thee-extract en ontsteking
Schoonheid is een nieuw concept bij thee- en kruidenextracten die rijk zijn aan polyfenolen en antioxidanten. Het gaat daarbij om groene thee, echinacea, Maté, guarana, Kolanoot, ginseng en rooibos. Groene thee werkt kalmerend, dankzij het hoge gehalte aan theanine en echinacea staat bekend om de stimulerende werking op het immuunsysteem. Volgens een woordvoerder van het Duitse Plantextract, leverancier van thee- en kruidenextracten, zijn de gehaltes echter dusdanig laag dat er geen sprake kan zijn van gezondheidsclaims. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt wel dat groenethee-extract de aanmaak van ontstekingsfactoren in de huid te vermindert.
In december introduceerde Pickwick witte thee, die ook inspeelt op de gezondheid voor de huid. Niet zozeer via een claim, maar via de naamgeving: Blossem Beautea. Pickwick noemt het een gezonde, well being-thee. Op de verpakking staat een groot logo met ‘natuurlijke bron van antioxidanten’. De thee bevat tevens jasmijn en oranjebloesem, die in de kruidengeneeskunde worden gebruikt tegen huidaandoeningen.

Olijfolie en rimpels
Evenals polyfenolen uit thee, zijn polyfenolen uit olijven en luteïne uit groene groenten goed voor de huid. Al vanuit de volksgeneeskunde en recent uit epidemiologisch onderzoek worden een Mediterraan dieet en olijfolie in verband gebracht met minder rimpels.
De Italiaanse firma Indena deed onderzoek naar de effecten van hun olijfolie-extract Opextan. Het extract is rijk aan het polyfenol verbascoside dat typisch is voor olijven. De polyfenolen vangen radicalen weg, wat direct invloed heeft op de gezondheid van de huid. Ze voorkomen de vorming van rimpels, verdunning van de huid en uitdroging door het verwijderen van vuil en het voorkomen van ontstekingen. De werking is bevestigd in klinische studies, zowel bij consumptie als toepassing op de huid.

Reageer op dit artikel