artikel

IPA/Emballage kiest voor ‘veilige’ technologie

Algemeen

Geen fratsen maar bewezen procestechniek en verpakkingstechnologie, was het beeld tijdens IPA/Emballage. Net als tijdens de Anuga FoodTec een jaar eerder, kozen leveranciers tijdens deze Franse tweelingbeurs die einde 2006 in Parijs werd gehouden, voor no-nonsense oplossingen. Verbeteringen van bestaande apparatuur en ‘veilige’ innovaties voerden de boventoon.

Opvallend is dat verpakkingtechnologie steeds belangrijker wordt op deze gecombineerde beurs voor proces- en verpakkingstechniek. Driekwart van het expositieaanbod komt voor rekening van verpakkingen, verpakkingsmaterialen, verpakkingsmachines en verpakkingslogistiek. Ook de kunstmatige scheiding tussen de beurzen IPA en Emballage is verdwenen. Nieuwe procestechnologie als hogedruksterilisatie en gepulseerde elektrische velden was deze editie uit het beursbeeld verdwenen. Een teken dat de industrie nog niet klaar is voor dit soort innovatieve concepten.

UHT-totaalconcept
Van de Nederlandse exposanten bleef Stork ook deze editie de beurs trouw. Centraal stonden optimalisatiestappen binnen TriTec, het totaalconcept voor aseptisch verpakte producten. Er zijn verbeteringen doorgevoerd in het UHT-processysteem. Zo is de SteriTwin ontwikkeld, een UHT-installatie die directe en indirecte verhitting combineert, zodat op dezelfde lijn twee verschillende UHT-processen kunnen worden gedraaid. Voordeel is dat gebruikers kunnen kiezen tussen relatief energiezuinige, indirecte verhitting via een systeem van concentrische warmtewisselaarbuizen of voor stoominjectie. Voor hittegevoelige producten als (zuivel)dranken met toegevoegde mineralen is een indirect verhittingssysteem te zwaar met nadelige gevolgen voor de sensorische kwaliteit. Toepassing van een gecombineerd systeem biedt bedrijven die veel verschillende producten voeren dus maximale flexibiliteit.

PET-flessen
Nieuw binnen het blaasgedeelte is de optie om ‘one-shots’ te kunnen fabriceren van 0,2 liter of zelfs 0,1 liter. Voor aseptisch afvullen is een nieuwe generatie vulmachines geïntroduceerd waarvan er drie zijn geïnstalleerd bij Hero voor Fruit2Day. Hiermee is het ook mogelijk om stikstofdosering toe te passen voor vruchtensappen en producten met toevoegingen.
Nieuws voor gebruikers die PET-flessen afvullen in aseptisch afvulmachines van Stork, is dat afgevulde flessen niet meer van een aluminiumverzegeling hoeven te worden voorzien, maar van een aseptische schroefdop. Prettig voor de consument die geen lipje meer hoeft los te peuteren bij het drinken van een flesje aseptisch vruchtensap.
Overigens levert Stork zelf geen PET-preforms, maar uitsluitend de technologie om PET-flessen binnen het TriTec-concept te decontamineren. Gebruikers van PE-flessen kunnen voortaan werken met aseptisch geblazen gesloten PE-flessen zonder het bekende gaatje. Omdat het decouperen van de kop nu binnen de aseptische zone kan plaatsvinden, hoeft voor het nektrimmen alleen nog de buitenzijde ontsmet te worden. Zodoende blijven er geen ontsmettingsresiduen meer achter in de fles.

Metaalvrije broodclip
Meer Hollands glorie bij Schutte Bag Closures. Het bedrijf is anderhalf jaar bezig geweest met de ontwikkeling van een metaalvrije clip voor brood- en banketzakken met tamper evident. In tegenstelling tot gangbare sluitingen is deze clip verzegeld. Om de zak te openen moet de sluiting eerst op een laspunt worden verbroken, wat met een klikgeluidje gepaard gaat. De metaalvrije clipband bestaat uit vier polymeersoorten die voldoende ‘deadfold’ vertonen om de sluiting ook na het verbreken terug te kunnen buigen. Hersluiten is dus geen probleem. De sluiting wordt per 20 meter op een rol geleverd en aangebracht met de Clipland Seallaar die samen met Hartmann ontwikkeld is. Omdat de clip metaalvrij is, kunnen bakkerijen hun broden voortaan na het verpakken en sluiten door de metaaldetector halen.

Kleefvrij portioneren
De groeiende markt voor verse kant-en-klaarproducten grepen leveranciers aan om nieuwe verpakkingen of verbeterde machines te presenteren. Ischida toonde een nieuwe traysealer, de QX-1100. Voordelen zijn een hogere output en de mogelijkheid om meer producten per lijn te voeren. De machine kan tot 200 schalen per minuut aan, de dubbele capaciteit van zijn voorganger. Formaatwisselingen zijn in vijf minuten gerealiseerd. Handig is dat hier geen instrumenten aan te pas komen.
De Ishida Mini Convenience Line is een geïntegreerd weeg- en verpakkingssysteem voor maaltijden- en maaltijdcomponenten in schalen. Deze machine kan gemiddeld 80 verpakkingen per minuut afvullen. Een controleweger zorgt voor automatisch portioneren. Producten worden eerst ruw gedoseerd in de bovenste beker, daarna komen ze in de weegbeker om binnen een seconde te belanden in de onderste beker die het ingrediënt met kracht in de verpakking afvult. Door toepassing van een enkele openingsklep (één scharnierpunt!) blijven kleverige producten, zoals couscous, niet plakken bij het ledigen.

Langer vers
Multivac heeft een verpakkingssysteem ontwikkeld voor vers fruit en groente dat zowel de houdbaarheid verlengt als het verpakkingsvolume reduceert. Fresh Safe Max is een versverpakking voor bijvoorbeeld gesneden fruit en wordt geproduceerd op een R 530-dieptrekker. Het fruit wordt volautomatisch gewogen en geportioneerd in het bakje en vervolgens afgesloten met een bovenfolie met microperforaties. Het aanbrengen van de minuscule gaatjes vindt plaats met de T200. Hierop bevindt zich een wals met naaldjes die op strategische plaatsen de film doorprikt. Na het verzegelen stelt zich in de verpakking een gasevenwicht in waardoor de houdbaarheid wordt verlengd. Begassen kan in principe achterwege blijven.
Volumebesparend is de Fresh Up Plus, een verpakking voor sla waarvan de bodem na het vullen en sealen naar boven wordt gedrukt. Bij het dieptrekproces in de R 530 wordt eerst een uitstulping in de gevormde verpakking gemaakt, waarin het product wordt afgevuld. Vervolgens wordt het product begast en de verpakking geseald. Aansluitend zorgt een machineonderdeel voor het omhoog drukken van de bodem. Resultaat is een veel compactere verpakking die ruimte bespaart in het schap en minder begast hoeft te worden. De Britse supermarktketen Tesco verkoopt zijn salades in deze verpakking. Naast salades kan de FreshSafe Plus ook dienen voor rijst- en deegwarenproducten of fruit.

Flowwrappen met biopolymeer
Bij Fuji werd een composteerbare (LCA)-folie van Natureflex (Innovia Films) gebruikt voor het flowwrappen van zoetwaren. Het bleek niet gemakkelijk om deze biologisch afbreekbare film te sealen op de Wrapper VI FW3710B. De sterkte van de verzegeling varieert van product tot product. Bij vleeswaren en plakjes cake is de seal zeer gemakkelijk open te trekken, bij hardere producten kost dat aanzienlijk meer moeite. Een verklaring voor de verschillen had Fuji niet, maar het lijkt erop dat er aan folies op basis van hernieuwbare grondstoffen niet alleen een prijskaartje, maar ook een gebruiksaanwijzing kleeft.

Flexibel en modulair
Meer verpakkingsvormen en -formaten op dezelfde machine produceren, wordt steeds beter ingevuld door machinebouwers. Voor flexibele procesvoering van blokbodemzakken heeft Fres-co System zijn hogesnelheidslijn voor vormen, vullen en sluiten op tal van punten verbeterd. De G500 bevat zakkenhouders die operators in een handomdraai kunnen wisselen voor een ander formaat zak. Dit betekent dat op dezelfde lijn gemakkelijk verpakkingen van 250 tot 1000 gram zijn af te vullen. Speciale wieltjes aan vormschouder zorgen voor een strakkere, meer haaksgevormd zak die minder uitbuikt.
Aan de machine kunnen allerlei modules worden gehangen, zoals een stansunit voor een half-moon easy opening. Dit is een ronde lip bovenop de verpakking met easy peal die het openen vergemakkelijkt. Albert Heijn past half moons toe op zijn koffiepadzakken. Binnen het G500-concept zijn verder modules leverbaar voor het aanbrengen van hersluitbaarheidsstrips of plaketiketten. Speciaal voor middelgrote koffiebranders kan Fres-Co de machine uitvoeren met een doseereenheid met schroef voor gemalen koffie en een lossysteem voor koffiebonen. Zo kan binnen een run direct worden overgestapt van gemalen naar bonenkoffie. De capaciteit van deze machine bedraagt maximaal 50 zakken per minuut.

En hoge afvulsnelheid
Bosch biedt op een heel andere manier een flexibele oplossing voor allerlei typen stazakken. De SVE 2510 is een compacte (3 x 1,5 meter!) vorm-, vul- en sluitmachine die blokbodemzakken, hoeksealzakken en op doypacks gelijkende verpakkingen kan produceren. Formaatwisselingen zijn in veertig minuten gepiept. Voordelen van de machine zijn volgens Bosch naast flexibiliteit en formaatvrijheid, een relatief hoge afvulsnelheid. De ronde vormbuis, een kenmerk van dit type Bosch-machines, biedt namelijk meer doseerruimte (grotere schroeven) dan concurrerende systemen met een ovalen of hoekige vormschouder. Afhankelijk van de zakvorm ligt de capaciteit tussen de 15 en 180 stuks per minuut. Bij de productie van doypack-vormen biedt de verticaal werkende machine bovendien veel ruimtebesparing. Er zijn geen meterslange transporteurs nodig om de verpakkingen af te vullen.
Nieuw is dat de Doypacks uit zijn te voeren met een sluitflap. Openen is daarmee een kwestie van de lip omhoogtrekken. Ook kunnen de zijnaden worden weggesneden, waardoor de stazak er strakker uitziet. De machine die vorig jaar op de markt kwam, is in Nederland in gebruik bij Masterfoods die ze voor zijn Maltesers en M&M’s gebruikt.

Condensvrije diepvriessluiting
Gebruiksgemak blijft binnen de verpakkingen een punt waarop leveranciers zich willen onderscheiden. Etik Tack van Etick Ouest is een zelfklevend, scharnierend etiket voor het hersluiten van diepvrieszakken. Normaliter blijven stickers niet plakken op dit soort producten door condensatie, maar door een speciale oppervlaktelaag treedt dit effect bij deze sluiting niet op. Het label werkt tegelijk als easy opening en biedt daarmee een alternatief voor zipsluitingen. Ook voor blokbodemzakken is iets dergelijks ontwikkeld. Het etiket wordt geplakt over een uitsparing in de zak. Dit maakt het mogelijk de verpakkingen zonder schaar te openen, product te doseren en te hersluiten.
Een strakke vleespresentatie zonder gebruik van vochtabsorberende inleggers is realiseerbaar met Absorpack van CGL. De schaaltjes zijn uitgevoerd met drainageribbels voor het opvangen van vocht uit levensmiddelen. Het opnamevermogen van de uitsparingen is met 1,2 liter per m2 vergelijkbaar met dat van pads. De schaaltjes kunnen uit alle denkbare materialen worden gefabriceerd, van PP en PS tot APET en het biopolymeer PLA.

Reageer op dit artikel