artikel

Machinale worst

Algemeen

De internationale octrooiaanvraag WO 2004/082387 van Kalle Gmbh & Co KG uit het Duitse Wiesbaden behandelt het probleem van het vol¬automatisch maken van worsten door vullen van een textieldarm. Met de tot dusver bekende methoden kunnen namelijk hele lange worsten alleen met de hand worden gemaakt. Die lange worsten zijn bij voorbeeld pizzasalami’s een à twee meter lang.

Bij het proces volgens Kalle wordt van een slangvormige textieldarm telkens de nodige lengte van een voorraadrol getrokken en op een vulpijp aangesloten. De darm heeft alleen een langsnaad. Het verkregen uiteinde wordt gedicht en de gevulde darm wordt weer van de vulpijp afgehaald.
Belangrijk is de aard van de textieldarm. Die moet doorlaatbaar zijn voor vocht, zuurstof en rookbestanddelen en is bijvoorbeeld van natuurlijk vezels zoals katoen of celvezel, of mengsels daarvan met polyamide of polyester, eventueel bekleed met acrylaathars, cellulose of collageen. Hierdoor is vooraf bevochtigen niet nodig is en kan de worst achteraf zonder verdere ingrepen worden gerijpt of gerookt.
Volgens de voorlopige beoordeling is dit proces nieuw en inventief.

Reageer op dit artikel