Food Law Event 2024

4 Juni 2024De Fabrique – Utrecht

 

11:15 uur - Breakouts ronde 1

1A - Zo bereid je je goed voor op een inspectie

Het voorbereiden en begeleiden van inspecties vormt een belangrijke bezigheid voor kwaliteitsmanagers. Maar waar moet je op letten tijdens zo’n inspectie? Welke rechten en plichten heb je eigenlijk als bedrijf? En hoe zorg je nu voor de beste voorbereiding voor een inspectie? Silvia Gawronski zet het wettelijke kader voor je op een rij. Daarnaast geeft Frans Henderikx, Senior Inspecteur Auditor bij de NVWA, zijn visie op een inspectie vanuit de NVWA met daarbij behorende tips & tricks. Tot slot vertelt Willem Kortland, quality engineer bij Do-It Organic, over zijn ervaring vanuit de praktijk. 

Sprekers:
Silvia Gawronski - Partner bij Van Traa Advocaten
Frans Henderikx – Senior Inspecteur Auditor bij de NVWA
Willem KortlandQuality Engineer bij Do-It Organic

 

1B - Update herkomstetikettering en het woud der ‘alternatief voor’-benamingen bij plantaardige producten

Herkomstetikettering lijkt in de luwte te liggen. Maar het is daarom zeker niet minder belangrijk. De consequenties in de praktijk kunnen groot zijn. Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) nemen je mee in de laatste ontwikkelingen en (mogelijke) wijzigingen op dit gebied in bijvoorbeeld Verordening 1169/2011. Wat zijn belangrijke aandachtspunten? Waar ligt de grens van misleiding? Hoe moet je als bedrijf omgaan met nóg weer meer herkomstetiketten? En waar raakt herkomst de politiek? En ook: wat mag nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten. Is ‘alternatief voor’ de uitweg? Hoe zit het met andere producten? Wat zijn de maatschappelijke dilemma’s en moet het alternatief dezelfde voedingswaarde hebben? Ebba Hoogenraad geeft de laatste stand van zaken en tips voor de praktijk. Vervolgens licht Marloes Kneppers vanuit de FNLI toe hoe zij naar dit onderwerp kijken, en de balans tussen vrijheid voor bedrijven, duidelijkheid voor consument en bewaking van kwaliteitsstandaarden. 

Sprekers:
Ebba Hoogenraad - Partner bij Hoogenraad & Haak
Marloes Kneppers - Manager voedselveiligheid & regelgeving FNLI 

 

1C - Spanningsveld duurzaamheid en voedselveiligheid bij verduurzaming verpakkingen 

Op het gebied van verduurzaming van verpakkingen komt er veel wetgeving op ons af. Met de SUP, de aankomende PPWR en ontwikkelingen van verpakkingen moeten we steeds meer aanpassen op het gebied van verpakkingen. Waar staan we nu: welke wet- en regelgeving geldt momenteel? Wat komt er de komende tijd nog aan op gebied van verpakkingswetgeving en hoe kunnen producenten zich hier het beste op voorbereiden? En hoe ga je om met het spanningsveld tussen duurzame en voedselveilige verpakkingen? Jasmin Buijs geeft een duidelijk overzicht van de huidige ontwikkelingen op gebied van wetgeving. Daarna vertelt Carlo Bulkmans, Global Head Regulatory Affairs bij Upfield, hoe hiermee in de praktijk wordt omgegaan en welke aandachtspunten hierbij komen kijken.   

Sprekers:
Jasmin Buijs - Attorney-at-law bij Axon Advocaten
Carlo Bulkmans - Global Head Regulatory Affairs bij Upfield 

 

13:15 uur - Breakouts ronde 2

2A - Gecultiveerd vlees en levensmiddelen gemaakt met precisie-fermentatie: ver van ons bed of snelle realiteit?

Het streven naar duurzame voedselproductie is een trend van deze tijd. Gecultiveerd vlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van fermentatie kunnen bij dit streven een belangrijke rol vervullen. De productie van vlees op basis van dierlijke cellen vergt uitdagende wetenschappelijke en industriële processen. Traditionele fermentatie is al zo oud als de wereld (denk aan yoghurt en kaas) maar tegenwoordig vinden ook nieuwe toepassingen van traditionele technieken plaats in de voedselproductie. Voordat deze producten in de handel worden gebracht moet vaststaan dat ze veilig zijn voor menselijke consumptie. Dit uitgangspunt wordt volledig onderschreven door de betrokken producenten. Tegelijkertijd kunnen zij de wetgeving die dit moet bewerkstelligen als een hindernis voor markttoegang ervaren. Hoe zit het nu precies met de wetgeving wat betreft het autorisatieproces van dit soort producten? Als enige land in Europa beschikt Nederland over een zg. code of practice voor proeverijen van ”cultivated foods”, maar mogen we deze nu al proeven in Nederland? En geldt dat ook voor producten geproduceerd met fermentatie? Karin Verzijden vertelt hoe het er nu voorstaat op het gebied van wetgeving voor beide soort producten en welke ontwikkelingen er recent zijn geweest. Verder spreekt zij met Siska ten Hoeve, head of quality, regulatory & public affairs bij Meatable en met Dr Yvonne Dommels, Nutrition & Regulatory Affairs Director bij The Protein Brewery, over de uitdagingen: tegen welke bottlenecks lopen zij aan en hoe lossen ze dat op? Deelnemers aan deze sessie kunnen op voorhand hun vragen toesturen aan karin.verzijden@axonadvocaten.nl 

Sprekers:
Karin Verzijden - Partner bij Axon Advocaten
Siska ten Hoeve – Head of quality, regulatory & public affairs bij Meatable
Dr Yvonne DommelsNutrition & Regulatory Affairs Director bij The Protein Brewery

 

2B - Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie?

Vanuit de industrie is vaak te horen dat de wetgeving in verschillende Europese lidstaten zo verschillend is. Voor sommige onderwerpen, zoals etikettering, zijn de regels geharmoniseerd en dus in principe hetzelfde voor elke lidstaat. Maar: in de praktijk blijken lidstaten dezelfde regel soms toch nét iets anders (of soms: heel wat anders) te interpreteren. Het gevolg: hoofdbrekens voor alle teams, van marketing tot legal. Voor andere onderwerpen bestaan geen geharmoniseerde regels en dan kunnen de verschillen tussen lidstaten al helemaal flink uiteenlopen. Hiervoor bestaat het beginsel van wederzijdse erkenning. Op papier een ideaal concept, maar in de praktijk? Deze sessie is een must voor elke levensmiddelenonderneming die actief is (of wil zijn) in meerdere EU-lidstaten. Sarah Arayess, advocaat bij Say Legal, schetst het wettelijke kader en geeft tips voor producenten om hiermee om te gaan. Daarna geeft Konstantinos Dimitriadis (Senior Legal Officer, DG Grow Europese Commissie) een bijdrage over de Verordening Wederzijdse Erkenning en de evaluatie die op dit moment gaande is. Tot slot vertelt Jeroen Hendricks, director quality compliance bij Lamb Weston EMEA, hoe hij hier vanuit de praktijk tegenaan kijkt en mee omgaat. 
Let op: Deze sessie is Engelstalig

Sprekers:
Sarah Arayess - Advocaat & founder bij Say Legal
Konstantinos Dimitriadis - Senior Legal Officer DG Grown Europese Commissie
Jeroen Hendrickx - Director Quality Compliance bij Lamb Weston EMEA

 

2C - Werken met reststromen: hoe zit het met de wetgeving?

Om voedselverspilling te verminderen zijn er talloze voedselproducenten die reststromen gebruiken om voedingsmiddelen van te maken. Maar hoe zit het met de wetgeving rondom het gebruik van reststromen? Waar moet je op letten bij het verwerken van reststromen in levensmiddelen? En hoe gaan producenten daarmee om? Barbara Mutsaers vertelt welke wetgeving er momenteel geldt op gebied van verwerking van reststromen. Vervolgens vertelt Derk van Manen, manager quality, nutrition and research bij Duynie, hoe zij in de praktijk omgaan met deze wetgeving. Welke bottlenecks zijn er en hoe lossen zij dit op  

Sprekers:
Barbara Mutsaers - Attorney-at-law bij AKD
Derk van Manen - Manager quality, nutrition and research bij Duynie 

 

14:30 uur - Breakouts ronde 3

3A - Allergenenupdate

Er zijn uitgangspunten geformuleerd op het gebied van kruisbesmetting van allergenen. Deze zijn opgesteld door FNLI, CBL, NVWA en VBZ. Dit beleid moet nog wel goedgekeurd worden. Maar wat staat er in dit beleidsvoorstel? En wat zijn de nieuwe ontwikkelingen in de Codex op gebied van allergenen? Welke grenswaarden gelden voor het gebruik van PAL-labeling? En wat komt er verder nog aan op gebied van allergenenvermelding en kruisbesmetting? Krista Baar, senior etiketteringsspecialist bij Normec en Marjan van Ravenhorst van Allergenen Consultancy geven een duidelijk overzicht van de nieuwe ontwikkelingen in allergenenwetgeving. Marloes Kneppers (manager voedselveiligheid & regelgeving FNLI) en Ilse Roosenbrand (manager voedselveiligheid & gezonde voeding bij het CBL) lichten vervolgens kort de belangrijkste punten uit het richtlijnendocument toe. De sessie wordt afgesloten met een paneldiscussie tussen de vier sprekers.    

Sprekers:
Krista Baar –  Senior Etiketteringsspecialist bij Normec 
Marjan van Ravenhorst – Director/ consultant bij Allergenen Consultancy
Marloes Kneppers - Manager voedselveiligheid & regelgeving FNLI
Ilse Roosenbrand - Manager voedselveiligheid & gezonde voeding bij het CBL

 

3B - Voeding- en gezondheidsclaims: wat moet je doen voor je een claim mag maken

Voedings- en gezondheidsclaims worden steeds geliefder bij producenten. Logisch, want producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Als je product bepaalde voordelen heeft, wil je die natuurlijk naar de consument communiceren. Maar wist je dat niet zomaar over alles geclaimd mag worden? Je zult je moeten houden aan de Europese verordening en kunt alleen kiezen uit claims die zijn toegestaan door de Europese Commissie. En zelfs dan zijn er strenge spelregels omtrent de bewoordingen die gebruikt mogen worden. In deze sessie komt het hele traject aan bod. Van het brainstormen over welke claims interessant zijn voor jouw product tot aan de check om te zien of je de gewenste claim kunt voeren. En is het antwoord ‘ja’, onder welke voorwaarden mag zo’n claim dan gebruikt worden? Ellis van Diermen neemt je aan de hand van praktijkvoorbeelden mee in de wettelijke kaders bij claims en de stappen die je als producent moet nemen om zonder risico’s je reclame-uitingen te maken. Rosanne Hendriksen en Stefanie Schoss lichten toe hoe zij claims controleren en waar de komende tijd de focus ligt voor de NVWA. En let op, deze sessie is interactief! 

Sprekers:
Ellis van Diermen - Consultant bij Précon
Rosanne Hendriksen - Projectleider Bijzondere Eet- en Drinkwaren bij de NVWA
Stefanie
Schoss - Senior inspecteur toezichtontwikkeling voedselveiligheid bij de NVWA

 

3C - Due Diligence wetgeving: hoe zie je de bomen door het duurzaamheidsbos?

Op het gebied van duurzaamheidswetgeving is er al veel op ons afgekomen. Maar dit is slechts het begin. Dit jaar moeten beursgenoteerde ondernemingen over duurzaamheid rapporteren in het kader van de CSRD-richtlijn, komende jaren moeten kleinere bedrijven dit ook gaan doen. Maar ook de ontbossingswetgeving, die per december 2024 ingaat, heeft gevolgen voor producenten en importeurs. Tot slot staat ook CSDD-richtlijn in de steigers. Op basis van deze richtlijn moeten bedrijven de hele supply chain screenen op naleving door alle leveranciers (en ook hun leveranciers) van normen op het gebied van milieu en mensenrechten. Hoe gaat deze wetgeving eruitzien en wat betekent dit voor producenten en importeurs? En hoe verhouden de CSRD en de CSDD zich tot elkaar? Hoe kun je het beste omgaan met al deze rapportage en due diligence verplichtingen? En welke risico’s loop je als je dat niet (goed) doet? Wie is er nu verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet- en regelgeving binnen een voedingsmiddelenbedrijf? Marijn van Tuijl en Maurice Verhoeven van Ploum Advocaten laten duidelijk zien wat het palet aan duurzaamheidsregelgeving betekent voor voedingsproducenten. Vervolgens vertellen duurzaamheidsexperts Robin van der Velde en Willem Jan Laan vanuit de FNLI meer over hoe bedrijven hier in de praktijk mee om (kunnen) gaan. Wat zijn tips voor de industrie?    

Sprekers:
Marijn van Tuijl - Advocaat/partner bij Ploum Advocaten
Maurice Verhoeven - Advocaat/partner bij Ploum Advocaten
Robin van der VeldeSustainability manager bij de FNLI
Willem Jan Laan - Adviseur IMVO bij de FNLI