Kweekvlees en fermentatie: ver van ons bed of snelle realiteit? 

Kweekvlees en fermentatie: ver van ons bed of snelle realiteit? 

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze producten op de markt komen moeten ze voedselveilig zijn. Maar op het gebied van wetgeving kan dit soms hindernissen geven voor markttoegang. Hoe zit het met deze wetgeving en hoe gaan producenten hiermee om? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Karin Verzijden (Axon Advocaten), Siska ten Hoeve (Meatable) en Yvonne Dommels (The Protein Brewery) meer over dit onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.  

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 4 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals voorbereiding op een inspectie, herkomstetikettering, benamingen van plantaardige producten, duurzame verpakkingen, gecultiveerd vlees en precisiefermentatie, harmonisatie van Europese wetgeving, allergenen, voedings- en gezondheidsclaims, due diligence wetgeving, een update vanuit het ministerie van VWS en zelfregulering vanuit de RCC.  

Markttoegang kweekvlees en fermentatie

Het streven naar duurzame voedselproductie is een trend van deze tijd. Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van fermentatie kunnen bij dit streven een belangrijke rol vervullen. De productie van vlees op basis van dierlijke cellen vergt uitdagende wetenschappelijke en industriële processen. Traditionele fermentatie is al zo oud als de wereld (denk aan yoghurt en kaas) maar tegenwoordig vinden ook nieuwe toepassingen van traditionele technieken plaats in de voedselproductie. Voordat deze producten in de handel worden gebracht moet vaststaan dat ze veilig zijn voor menselijke consumptie. Dit uitgangspunt wordt volledig onderschreven door de betrokken producenten. Tegelijkertijd kunnen zij de wetgeving die dit moet bewerkstelligen als een hindernis voor markttoegang ervaren. 

Bottlenecks vanuit de industrie

Hoe zit het nu precies met de wetgeving wat betreft het autorisatieproces van dit soort producten? Als enige land in Europa beschikt Nederland over een zg. code of practice voor proeverijen van ”cultivated foods”, maar mogen we deze nu al proeven in Nederland? En geldt dat ook voor producten geproduceerd met fermentatie? Karin Verzijden vertelt hoe het er nu voorstaat op het gebied van wetgeving voor beide soort producten en welke ontwikkelingen er recent zijn geweest. Verder spreekt zij met Siska ten Hoeve, head of quality, regulatory & public affairs bij Meatable en met Dr Yvonne Dommels, Nutrition & Regulatory Affairs Director bij The Protein Brewery, over de uitdagingen: tegen welke bottlenecks lopen zij aan en hoe lossen ze dat op? Deelnemers aan deze sessie kunnen op voorhand hun vragen toesturen aan karin.verzijden@axonadvocaten.nl

Sprekers

Deze sessie wordt ingevuld door drie verschillende sprekers. Allereerst Karin Verzijden, partner bij Axon Advocaten. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Karin Verzijden.  

De tweede spreker is Siska ten Hoeve, head of quality, regulatory & public affairs bij Meatable. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Siska ten Hoeve.   

De derde spreker is Yvonne Dommels, nutrition & regulatory affairs director bij The Protein Brewery. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Yvonne Dommels.  

Geïnteresseerd in dit onderwerp en benieuwd naar de overige onderwerpen op het Food Law Event?  

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Shutterstock

Kan een suikertaks werken? Onderzoek laat zien van wel

Een belasting op snoep en andere producten met (veel) suiker, is 'zeer effectief' en kan de schatkist flink wat opleveren. Daarbij is de invulling...

Beeld: Schouten Europe

R&D'ers over impact Nutri-Score: 'Je wordt haast gedwongen om aan...

Per 1 januari dit jaar is het - na jarenlange discussie - Nederlandse voedselproducenten toegestaan om de Nutri-Score op de verpakking te vermelden....

Beeld: Shutterstock

NIS2 geldt ook voor voedingsproducenten: 'Onderschat deze...

De nieuwe Europese cybersecuritywetgeving NIS2 gaat tweede helft dit jaar in. Voedselproducenten vallen nu ook onder deze richtlijn en dit heeft...

Beeld: Shutterstock

Nieuwe Europese ontbossingswetgeving: 10 belangrijke vragen en...

Vanaf eind dit jaar geldt de Europese ontbossingswet (EUDR) voor grote bedrijven. Half 2025 geldt deze ook voor MKB-bedrijven. Maar wat houdt de...

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als...

Beeld: Shutterstock

Consumentenbond over Nutri-Score: 'Producenten moeten het logo niet...

De Nutri-Score is inmiddels in Nederland het goedgekeurde voedselkeuzelogo. Vanuit de voedingsindustrie klinken zowel positieve als negatieve...

Europese harmonisatie probiotica-claim mogelijk? Dit is de laatste stand van zaken

Europese harmonisatie probiotica-claim mogelijk? Dit is de laatste...

De International Probiotics Association Europe (IPA Europe) roept op tot geharmoniseerd gebruik van de claim 'probiotica' in de Europese Unie. Over...

Beeld: Shutterstock

Herkomstetikettering en benamingen plantaardige alternatieven: dit is...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er...