Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie? 

Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie? 

Veel kwaliteitsmanagers uit de voedingsindustrie geven aan dat nationale wetgeving in Europese lidstaten erg verschillend kan zijn. Dit leidt tot bottlenecks bij voedselproducenten. Wederzijdse erkenning zou dit moeten oplossen. Op papier een ideaal concept, maar werkt het ook in de praktijk? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Sarah Arayess (Say Legal), Konstantinos Dimitriadis (Europese Commissie) en Jeroen Hendrickx (Lamb Weston) meer over dit onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar. 

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 4 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals voorbereiding op een inspectie, herkomstetikettering, benamingen van plantaardige producten, duurzame verpakkingen, gecultiveerd vlees en precisiefermentatie, harmonisatie van Europese wetgeving, allergenen, voedings- en gezondheidsclaims, due diligence wetgeving, een update vanuit het ministerie van VWS en zelfregulering vanuit de RCC. 

Wederzijdse erkenning: papier versus praktijk

Vanuit de industrie is vaak te horen dat de wetgeving in verschillende Europese lidstaten zo verschillend is. Voor sommige onderwerpen, zoals etikettering, zijn de regels geharmoniseerd en dus in principe hetzelfde voor elke lidstaat. Maar: in de praktijk blijken lidstaten dezelfde regel soms toch nét iets anders (of soms: heel wat anders) te interpreteren. Het gevolg: hoofdbrekens voor alle teams, van marketing tot legal. Voor andere onderwerpen bestaan geen geharmoniseerde regels en dan kunnen de verschillen tussen lidstaten al helemaal flink uiteenlopen. Hiervoor bestaat het beginsel van wederzijdse erkenning. Op papier een ideaal concept, maar in de praktijk?  

Europese Commissie 

Deze sessie is een must voor elke levensmiddelenonderneming die actief is (of wil zijn) in meerdere EU-lidstaten. Sarah Arayess, advocaat bij Say Legal, schetst het wettelijke kader en geeft tips voor producenten om hiermee om te gaan. Daarna geeft Konstantinos Dimitriadis (Senior Legal Officer, DG Grow Europese Commissie) een bijdrage over de Verordening Wederzijdse Erkenning en de evaluatie die op dit moment gaande is. Tot slot vertelt Jeroen Hendricks, director quality compliance bij Lamb Weston EMEA, hoe hij hier vanuit de praktijk tegenaan kijkt en mee omgaat. (Deze sessie wordt in het Engels gegeven).

Sprekers

Deze sessie wordt ingevuld door drie verschillende sprekers. Allereerst Sarah Arayess, advocaat & founder bij Say Legal. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Sarah Arayess.  

De tweede spreker is Konstantinos Dimitriadis, Senior Legal Officer DG Grown Europese Commissie.  

De laatste spreker is Jeroen Hendrickx, director quality compliance bij Lamb Weston EMEA. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Jeroen Hendrickx

Geïnteresseerd in dit onderwerp en benieuwd naar de overige onderwerpen op het Food Law Event? 

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Shutterstock

Zorgt omzeiling suikertaks voor nieuwe vormgeving wet? 'Op dit moment...

Producent Riedel introduceerde recent Appelsientje Fruitdrink met een vleugje zuivel. Door het toevoegen van de zuivel hoeft de producent geen...

Een eigen logo op je etiket: hier moet je op letten

Een eigen logo op je etiket: hier moet je op letten

De uitdrukking 'een beeld zegt meer dan duizend woorden' is er niet voor niets. Het gebruik van logo's kan consumenten snel informeren over...

Wetswijziging zorgt voor aanpassing in het identificatiemerk voor dierlijke producten

Wetswijziging zorgt voor aanpassing in het identificatiemerk voor...

Het identificatiemerk, ook bekend als het 'ovaaltje', dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

Kweekvlees en precisiefermentatie: ver van ons bed of snelle realiteit? 

Kweekvlees en precisiefermentatie: ver van ons bed of snelle...

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze...

VMT 3 (2024): Etikettering, logo's en claims

VMT 3 (2024): Etikettering, logo's en claims

In dit nummer meer over hoe R&D'ers en de Consumentenbond denken over de Nutri-Score. Ook meer over benamingen voor plantaardige alternatieven voor...

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om deze stoffen gaat het

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om...

De Europese Unie verbiedt een aantal rookaroma's die producten als rookworst en barbecuesaus een rooksmaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond,...

Beeld: NZO

NZO reageert op discussie plantaardige benamingen: 'Creativiteit gaat...

Er is de laatste tijd veel ophef over benamingen voor plantaardige alternatieven voor zuivel. Verschillende producten kwamen in het nieuws vanwege...

Of je worst lust? Meatable laat voor het eerst kweekvlees proeven in EU

Of je worst lust? Meatable laat voor het eerst kweekvlees proeven in...

Het Nederlandse bedrijf Meatable laat woensdag voor het eerst in de Europese Unie mensen een worst van in het laboratorium gekweekt vlees proeven. De...