Vormt Europese wetgeving een rem voor transitie en innovatie? Dit zijn de ontwikkelingen én kansen 

Vormt Europese wetgeving een rem voor transitie en innovatie? Dit zijn de ontwikkelingen én kansen 
Beeld: Shutterstock

Sommige voedselproducenten beschouwen wetgeving als vertragende factor voor voedseltransitie en innovatie. Bijvoorbeeld op gebied van kweekvlees, novel foods, GGO's en functionele voeding. Waar liggen de 'mitsen en maren' op gebied van wetgeving? En waar liggen kansen voor voedselproducenten? Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht, vertelt tijdens het Food Law Event op 4 juni meer over dit onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar. 

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 4 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals voorbereiding op een inspectie, herkomstetikettering, benamingen van plantaardige producten, duurzame verpakkingen, gecultiveerd vlees en precisiefermentatie, harmonisatie van Europese wetgeving, allergenen, voedings- en gezondheidsclaims, due diligence wetgeving, een update vanuit het ministerie van VWS en zelfregulering vanuit de RCC. 

Innovatie in de voedingsindustrie

Sommige producenten ervaren wetgeving als obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Bijvoorbeeld op gebied van de eiwittransitie, kweekvlees en -zuivel, de introductie van novel food producten, precisiefermentatie, de toepassing van GGO’s, de productie van functional foods, duurzame verpakkingen en nog veel meer.  

‘Mitsen en maren’ van Europese wetgeving

Tijdens het Food Law Event neemt Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht, je mee in de ontwikkelingen van het levensmiddelenrecht in Europa. Waar een product eerst enkel voedselveilig moest zijn, moet het inmiddels óók gezond en duurzaam zijn. Dit zorgt in de praktijk vaak voor botsende belangen. Welke ontwikkelingen zien we momenteel in de voedingsindustrie? En waar liggen de ‘mitsen en maren’ op gebied van wetgeving? Remt de Europese wetgeving inderdaad de nieuwe trends en ontwikkelingen? En waar liggen de kansen voor voedingsproducenten? Alie de Boer neemt je aan de hand van praktijkvoorbeelden mee.  

Food Law Event

Dit onderwerp wordt tijdens de plenaire opening uitgebreid behandeld door Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Alie de Boer.  

Geïnteresseerd in dit onderwerp en benieuwd naar de overige onderwerpen op het Food Law Event?  

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Een eigen logo op je etiket: hier moet je op letten

Een eigen logo op je etiket: hier moet je op letten

De uitdrukking 'een beeld zegt meer dan duizend woorden' is er niet voor niets. Het gebruik van logo's kan consumenten snel informeren over...

Wetswijziging zorgt voor aanpassing in het identificatiemerk voor dierlijke producten

Wetswijziging zorgt voor aanpassing in het identificatiemerk voor...

Het identificatiemerk, ook bekend als het 'ovaaltje', dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

Kweekvlees en precisiefermentatie: ver van ons bed of snelle realiteit? 

Kweekvlees en precisiefermentatie: ver van ons bed of snelle...

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze...

VMT 3 (2024): Etikettering, logo's en claims

VMT 3 (2024): Etikettering, logo's en claims

In dit nummer meer over hoe R&D'ers en de Consumentenbond denken over de Nutri-Score. Ook meer over benamingen voor plantaardige alternatieven voor...

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om deze stoffen gaat het

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om...

De Europese Unie verbiedt een aantal rookaroma's die producten als rookworst en barbecuesaus een rooksmaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond,...

Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie? 

Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie?

Veel kwaliteitsmanagers uit de voedingsindustrie geven aan dat nationale wetgeving in Europese lidstaten erg verschillend kan zijn. Dit leidt tot...

Beeld: NZO

NZO reageert op discussie plantaardige benamingen: 'Creativiteit gaat...

Er is de laatste tijd veel ophef over benamingen voor plantaardige alternatieven voor zuivel. Verschillende producten kwamen in het nieuws vanwege...

Of je worst lust? Meatable laat voor het eerst kweekvlees proeven in EU

Of je worst lust? Meatable laat voor het eerst kweekvlees proeven in...

Het Nederlandse bedrijf Meatable laat woensdag voor het eerst in de Europese Unie mensen een worst van in het laboratorium gekweekt vlees proeven. De...