Milieuvriendelijk en veilig desinfecteren zonder gevaarlijke chemicaliën

Milieuvriendelijk en veilig desinfecteren zonder gevaarlijke chemicaliën

Besmette voedingsmiddelen brengen gezondheidsrisico's voor consumenten met zich mee en daarnaast levert het een bedrijf vaak negatieve media-aandacht en imagoschade op. Daarom zijn er protocollen om besmettingen tegen te gaan en wordt er altijd gekeken naar verbeteringen in het schoonmaakproces. Eén van die verbeteringen is het desinfecteren van het schoonmaakwater zelf. En dit kan op een milieuvriendelijke en veilige manier, zonder het gebruik van gevaarlijke chemicaliën.

“De Micronox, een product van Normec Kalsbeek, maakt micro-organismen en ziekteverwekkende bacteriën onschadelijk middels anodische oxidatie”, aldus Henk van der Laan, Business Development Manager bij het bedrijf. “Hierbij worden water en zout geëlektrolyseerd waarna een krachtig desinfectiemiddel ontstaat: KALCOOL HYPO.

Het grote voordeel van dit middel is dat het uiterst effectief is en toch 100% biologisch afbreekbaar”

KALCOOL HYPO wordt toegevoegd aan het schoonmaakwater en is op basis van vrij chloor. Het is een vorm van chloor die oxideert wanneer het in aanraking komt met vervuiling of micro-organismen. Het grote voordeel van dit middel is dat het uiterst effectief is en toch 100% biologisch afbreekbaar.”

Schoonmaakwater kan bron van besmettingen zijn

Hygiëne en voedselveiligheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En schoonmaken blijft, zeker in de voedingsmiddelenindustrie, een vak apart. “Men maakt bijvoorbeeld productiehallen schoon via protocollen, maar het schoonmaakwater zelf wordt vaak niet gedesinfecteerd en kan een bron van besmettingen zijn.”

Schoonmaakwater kan een bron van besmettingen zijn.
Schoonmaakwater kan een bron van besmettingen zijn.

De Micronox vertegenwoordigt een van de optimalisatiemogelijkheden binnen de protocollen, waarbij één van die verbeteringen het desinfecteren van het schoonmaakwater zelf is. “Het schoonmaakprotocol in combinatie met de KALCOOL HYPO zorgt ervoor dat de groei van legionella, biofilm en andere bacteriën en micro-organismen op eenvoudige en verantwoorde wijze worden geëlimineerd.”

Meten is weten

En dat het effectief is, bleek uit een pilot die Normec Kalsbeek deed bij een bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie. “Gedurende 35 dagen namen we dagelijks een swab van de oppervlakken en vloeren. Hier troffen we meermaals Listeria aan, een bacterie die vaak voorkomt bij voedselproductie, ondanks dat het volgens de bestaande richtlijnen werd schoongemaakt. Na de 35 dagen installeerden we de Micronox en namen we opnieuw 35 dagen een swab van dezelfde plek. Het onderzoek liet zien dat er na optimalisatie van het systeem geen Listeria meer werd aangetroffen. Ook daalde het kiemgetal significant na ingebruikname.”

Geheel op maat

Bij het installeren van de Micronox is er geen grote verbouwing nodig, zelfs geen productiestop. “Voor het installeren van de Micronox is er eigenlijk maar 1 m2 ruimte nodig en minimale aanpassingen in het leidingwerk. Hierdoor is het makkelijk in onderhoud en zijn er lage operationele kosten.”

Voor het installeren van de Micronox is er eigenlijk maar 1 m2 ruimte nodig en minimale aanpassingen in het leidingwerk”

Het systeem wordt op maat gemaakt en als wandpaneel of op een frame gemonteerd. Het is een compacte controlekast met touchscreen, één of meer ingebouwde elektrolysecellen, doseerpompen en een automatisch controle- en alarmbeheersysteem. “Ook op het gebied van desinfectie en capaciteit, stemmen we het geheel af op de wensen van de klant. Zo het systeem altijd optimaal presteert.”

Desinfectiemiddel van de toekomst

De Micronox is bij uitstek geschikt voor bedrijfs- en proceswaterinstallaties, zoals de voedingsmiddelenindustrie, maar ook in de agrarische sector, koeltorensystemen en zelfs zwembaden. Door het desinfectiesysteem is er geen blootstelling meer aan gevaarlijke chemicaliën, wordt de kans op besmette voedingsmiddelen beperkt en wordt daarmee imagoschade voorkomen. “Wat ons betreft is KALCOOL HYPO hét water- en oppervlakte desinfectiemiddel van de toekomst.”

Dit artikel is gesponsord door Normec Kalsbeek.

foto: Jay & Joy

Plantaardig niet altijd veilig: Vegan kaasalternatieven veroorzaken...

In Frankrijk deed zich een uitbraak voor met Listeria monocytogenes in plantaardige alternatieven voor kaas. De producten werden verkocht in meerdere...

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger Wendy's

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger...

Een uitbraak van E. coli O157:H7 die van juli tot augustus 2022 werd onderzocht door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de...

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

De Food and Drug Administration (FDA) en de Centers of Disease Control and Prevention onderzoeken een uitbraak van Salmonella die verband houdt met...

Listeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5 doden

Listeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5...

De Europese instituten ECDC (European Center of Disease Control) en EFSA (European Food Safety Authority) melden gezamenlijk een langdurig cluster...

Zieken door E. coli in gepelde biologische walnoten

Zieken door E. coli in gepelde biologische walnoten

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben meldingen ontvangen over twaalf mensen uit twee Amerikaanse staten. Zij zijn besmet...

40 Denen besmet met hetzelfde type salmonella

40 Denen besmet met hetzelfde type salmonella

In een maand tijd zijn zeker veertig Denen besmet geraakt met hetzelfde type salmonella. Het DTU Food Institute, de Deense Veterinaire en...

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

De definitieve versie van IFS Logistics 3 is al geruime tijd uit. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen vanaf 1 juni 2024 plaatsvinden. Voor alle...

Wat zijn de fijne kneepjes om de productie brandschoon en Listeria buiten de deur te houden?

Hygiëne en techniek komen samen in voedselfabriek: dit is waarom dat...

Hygiëne en techniek zijn twee totaal verschillende dingen die samenkomen bij bereiding van voedingsmiddelen. Het goed vertalen van hygiënisch ontwerp...