'Perslucht is een serieuze contaminatiebron'

'Perslucht is een serieuze contaminatiebron'
Persluchtkwaliteit in het productieproces controleren.

Voedselindustrie is zich onvoldoende bewust van de risico's: amper 10% meet perslucht op olie, stof, vocht en bacterie

De eisen omtrent perslucht verscherpen. Compressorlucht kan ongewenste olie en vocht in het productieproces brengen, waardoor bacteriën en schimmels in voedsel snel groeien. De gevolgen kunnen desastreus zijn voor de voedselkwaliteit. Onderhoud aan compressoren en drogers blijkt niet afdoende. “De voedingsindustrie meet veel, maar persluchtmeting blijft fors achter. Nieuwe meettechnologieën geven snel inzicht in de persluchtkwaliteit. Praktische oplossingen zijn voorhanden.”

Bij contaminatie gaan de seinen in de voedselindustrie op rood. Geen enkele producent zit te wachten op reputatieschade bij het terughalen van producten uit supermarktschappen. Ook een tijdelijke stopzetting van het productieproces is een kostbare zaak. Wat leert de praktijk? Onvoldoende bewustzijn over de risico’s met perslucht. Daarom gaan auditoren scherper controleren op perslucht in voedselomgevingen. Bovendien eisen zij steeds vaker harde bewijzen over schone perslucht. Sara Deckers, gespecialiseerd in persluchtkwaliteit bij BEKO Technologies: “Op dit moment meet amper 10% van de voedselproducenten de perslucht op olie, vocht, stof en bacterie. Dat gaat snel veranderen. Ik zie de bewustwording duidelijk toenemen.”

Bacterie traceerbaar

Volgens de richtlijnen van BRC, IFS en FSSC 22000 mag perslucht geen risico vormen voor contaminatie. In de ISO 8573.1:2010-tabel wordt de contaminatiehoeveelheid in klassen ingedeeld voor een duidelijk overzicht voor de producent. De meeste installaties hebben een werkdruk van 7 bar (overdruk).

Contaminatie met olie kan een vieze smaak of onaangename geur aan het product geven.”

Dit betekent dat de vervuiling maal 7 in het leidingwerk en verdere proces terechtkomt. Deckers: “Perslucht is een serieuze contaminatiebron. In no-time kan bacterievorming plaatsvinden. Voedselproducten bederven sneller, waardoor mensen ziek worden. Ook kan contaminatie met olie een vieze smaak of onaangename geur aan het product geven.” Tegenwoordig zijn bacteriën en vervuilingen volgens Deckers steeds makkelijker traceerbaar en te herleiden naar de verantwoordelijke voedselproducent. “Imagoschade komt een producent duur te staan. Voedselwaakhond Foodwatch publiceerde enkele jaren geleden een artikel over aangetroffen minerale olieresten in voedingsmiddelen (laboratoriumonderzoeken). Deze stoffen kunnen tegenwoordig teruggetraceerd worden naar de persluchtinstallatie.”

Nieuwste meettechnologieën

In het verleden kon een voedselfabrikant alleen zorgen voor goed onderhoud aan compressoren en drogers. Maar tegenwoordig zijn technologieën beschikbaar die de contaminatie exact meten. “Vergelijk het met een auto. Als het olie- of koelvloeistofpeil te laag is, gaat een waarschuwingslampje branden. Zo werkt het ook met perslucht”, legt Deckers uit. “De kosten zijn extreem laag ten opzichte van imagoschade. Zo kost een dauwpuntsensor, die temperatuur en vocht van perslucht meet, een paar honderd euro.” Ook een stofdeeltjesmeter of oliedampmeter behoort tot de mogelijkheden. Voor een compleet pakket met sensoren investeert een fabrikant circa 35.000 euro. Deze hoogwaardige technologie meet, registreert en bewaakt 24/7 alle parameters in de perslucht.

Air Quality Audit perslucht

Voor voedselbedrijven die niet willen investeren, maar wel inzicht in hun persluchtkwaliteit wensen, heeft BEKO Technologies een aantrekkelijk alternatief. “Wij komen langs met onze apparatuur en meten onder meer de gehaltes olie, stof en vocht naast de druk en temperatuur van perslucht. Vervolgens ontvangen zij een rapport op maat met tevens advies over het onderhoud, de filters, drogers en procesverbeteringen (efficiëntie). Voor 1.500 euro weten ze precies waar ze aan toe zijn. Bovendien beschikken ze over harde bewijzen voor de auditoren. Heb je als bedrijf kwaliteit hoog in het vaandel staan, dan moet je ook de perslucht meten. In een zichzelf respecterend voedselproductiebedrijf staat hygiëne altijd op één”, besluit de gedreven persluchtdeskundige.

Dit artikel is gesponsord door BEKO Technologies.

foto: Jay & Joy

Plantaardig niet altijd veilig: Vegan kaasalternatieven veroorzaken...

In Frankrijk deed zich een uitbraak voor met Listeria monocytogenes in plantaardige alternatieven voor kaas. De producten werden verkocht in meerdere...

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger Wendy's

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger...

Een uitbraak van E. coli O157:H7 die van juli tot augustus 2022 werd onderzocht door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de...

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

De Food and Drug Administration (FDA) en de Centers of Disease Control and Prevention onderzoeken een uitbraak van Salmonella die verband houdt met...

Listeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5 doden

Listeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5...

De Europese instituten ECDC (European Center of Disease Control) en EFSA (European Food Safety Authority) melden gezamenlijk een langdurig cluster...

Zieken door E. coli in gepelde biologische walnoten

Zieken door E. coli in gepelde biologische walnoten

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben meldingen ontvangen over twaalf mensen uit twee Amerikaanse staten. Zij zijn besmet...

40 Denen besmet met hetzelfde type salmonella

40 Denen besmet met hetzelfde type salmonella

In een maand tijd zijn zeker veertig Denen besmet geraakt met hetzelfde type salmonella. Het DTU Food Institute, de Deense Veterinaire en...

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

De definitieve versie van IFS Logistics 3 is al geruime tijd uit. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen vanaf 1 juni 2024 plaatsvinden. Voor alle...

Wat zijn de fijne kneepjes om de productie brandschoon en Listeria buiten de deur te houden?

Hygiëne en techniek komen samen in voedselfabriek: dit is waarom dat...

Hygiëne en techniek zijn twee totaal verschillende dingen die samenkomen bij bereiding van voedingsmiddelen. Het goed vertalen van hygiënisch ontwerp...