Gratis webinar met concrete handvatten om voedselveiligheid te borgen in je productiebedrijf

Gratis webinar met concrete handvatten om voedselveiligheid te borgen in je productiebedrijf

Op de shortlist van topprioriteiten voor elk voedings- en drankenbedrijf staan het leveren van producten van hoge kwaliteit, het waarborgen van de klanttevredenheid, het maken van stappen in de richting van duurzaamheid en het handhaven van een gezonde bottom line. Maar een andere belangrijke prioriteit die hier zeker bij hoort, is het continu kunnen garanderen van voedselveiligheid.

Elke nieuwe ontwikkeling zorgt namelijk weer voor nieuwe voedselveiligheidsrisico’s. En dat vraagt om volledige transparantie en traceerbaarheid in je bedrijfsprocessen om verantwoordelijkheden in dit opzicht na te kunnen komen. Naar schatting worden jaarlijks 600 miljoen mensen wereldwijd ziek na het eten van besmet voedsel. Daarom is voedselveiligheid de enige organisatorische doelstelling waarbij de gezondheid van de consument op het spel staat. De meeste foodbedrijven zien voedselveiligheid dan ook als een basisvereiste om in de sector actief te zijn. Klanten hechten er tevens veel waarde aan dat zij hun voorkeursmerken in dit opzicht kunnen vertrouwen.

Voedselveiligheidsproces optimaliseren en risico’s minimaliseren

Het optimaliseren van je aanpak voor voedselveiligheid is overigens geen eenvoudig proces. Er moeten veel factoren in overweging worden genomen en stappen worden gezet om gezondheidsrisico's in de supply chain te minimaliseren. Gelukkig zijn er verschillende branchespecifieke oplossingen, zoals Aptean Food & Beverage ERP. Zij helpen foodbedrijven te voldoen aan de wensen en eisen van de consument, retailer en regelgevende instanties. Een aantal belangrijke voordelen om hiermee aan de slag te gaan en voedselveiligheidsrisico’s te beperken, zijn:

  • End-to-end transparantie en traceerbaarheid
  • Nauwkeurige naleving van voedselveiligheidsvoorschriften
  • Snellere identificatie van besmette goederen
  • Effectievere scheiding van allergenen
  • Volledige voorbereiding op recalls

Volledig inzicht in herkomst van grondstoffen

Met volledig inzicht in waar je grondstoffen vandaan komen, hoe lang ze onderweg zijn en hoe vers ze zijn in de verschillende stadia van het transport, kun je problemen met succes voorblijven die de kwaliteit van de door jouw geproduceerde artikelen in gevaar kunnen brengen. Met dit inzicht kun je ervoor zorgen dat je alleen de beste componenten voor je producten gebruikt, zodat je productkwaliteit levert en het vertrouwen van de consument opbouwt.

Nauwkeuriger bedrijfsprocessen

Maar ook betrouwbaar allergenenbeheer en de mogelijkheden om verontreinigingen eenvoudig op te sporen en te isoleren, zijn een belangrijk voordeel van deze optimale transparantie en dragen bij aan je voedselveiligheid. End-to-end gegevens en inzicht maken je bedrijfsprocessen gestroomlijnder en nauwkeuriger, waardoor je ook beter voorbereid bent op recalls. Dit stelt je in staat om snel te bepalen welke goederen zijn aangetast, een snelle terugname in gang te zetten en belangrijk meldingen te doen aan de betrokken partijen om de negatieve impact tot een minimum te beperken.

Aptean Food & Beverage ERP is één uniform sectorspecifiek systeem waarin al je gegevens worden opgeslagen en bijgewerkt om zowel intern als extern volledige transparantie te behouden.

Dit artikel is gesponsord door Aptean.

foto: Jay & Joy

Plantaardig niet altijd veilig: Vegan kaasalternatieven veroorzaken...

In Frankrijk deed zich een uitbraak voor met Listeria monocytogenes in plantaardige alternatieven voor kaas. De producten werden verkocht in meerdere...

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger Wendy's

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger...

Een uitbraak van E. coli O157:H7 die van juli tot augustus 2022 werd onderzocht door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de...

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

De Food and Drug Administration (FDA) en de Centers of Disease Control and Prevention onderzoeken een uitbraak van Salmonella die verband houdt met...

Listeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5 doden

Listeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5...

De Europese instituten ECDC (European Center of Disease Control) en EFSA (European Food Safety Authority) melden gezamenlijk een langdurig cluster...

Zieken door E. coli in gepelde biologische walnoten

Zieken door E. coli in gepelde biologische walnoten

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben meldingen ontvangen over twaalf mensen uit twee Amerikaanse staten. Zij zijn besmet...

40 Denen besmet met hetzelfde type salmonella

40 Denen besmet met hetzelfde type salmonella

In een maand tijd zijn zeker veertig Denen besmet geraakt met hetzelfde type salmonella. Het DTU Food Institute, de Deense Veterinaire en...

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

De definitieve versie van IFS Logistics 3 is al geruime tijd uit. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen vanaf 1 juni 2024 plaatsvinden. Voor alle...

Wat zijn de fijne kneepjes om de productie brandschoon en Listeria buiten de deur te houden?

Hygiëne en techniek komen samen in voedselfabriek: dit is waarom dat...

Hygiëne en techniek zijn twee totaal verschillende dingen die samenkomen bij bereiding van voedingsmiddelen. Het goed vertalen van hygiënisch ontwerp...