Beneo haakt aan bij populariteit peulvruchten, investeert in verwerkingsfabriek

Beneo haakt aan bij populariteit peulvruchten, investeert in verwerkingsfabriek

Beneo investeert € 50 miljoen in een nieuwe fabriek voor de verwerking van peulvruchten in het Duitse Offstein. In eerste instantie focust het bedrijf op eiwitconcentraat, zetmeel en peulen van de favaboon (tuinboon).

Met de nieuwe productielocatie kan bedrijf voldoen aan de groeiende vraag naar plantaardige ingrediënten voor voedingsmiddelen en dierenvoeding. Ze zien dat peulvruchten aanzienlijk populairder worden met erwten en tuinbonen als meest favoriet.

Tuinbonen

Beneo koopt de favabonen in bij lokale landbouwers die SAI-gecertificeerd zijn (Sustainable Agriculture Initiative). Voor de productie van eiwit en zetmeel uit tuinbonen en peulen gebruikt Beneo het hele gewas. Het gekozen productieproces gebruikt volgens het bedrijf weinig energie vergeleken met alternatieve processen.

Bouw gestart

De werkzaamheden voor de bouw van de fabriek zijn al gestart en zullen naar verwachting in de tweede helft van 2024 worden afgerond. Beneo zal in de tussentijd de onbewerkte ingrediënten verwerken in tijdelijke productiefaciliteiten, totdat de nieuwe fabriek volledig operationeel is. Begin juni 2022 kunnen klanten daarom al tuinbooneiwit kopen. Op de locatie in Offstein komen er 25 arbeidsplaatsen bij.

Vleesvervangers

Het eiwitconcentraat en de zetmeel uit tuinbonen kunnen verwerkers toepassen voor eiwitverrijking en textuurverbetering van alternatieven voor vlees en zuivel, en voor (glutenvrije) bak- en graanproducten.

De peulen en het zetmeel van de tuinbonen worden in dierenvoeding gebruikt als plantaardig eiwit of vezelbron voor duurzame huisdiervoeding, aquacultuurvoer en veevoer.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Suikerreductie realiseren? Deze 5 artikelen helpen je op weg 

Suikerreductie realiseren? Deze 5 artikelen helpen je op weg

Suiker reduceren in voedingsmiddelen is nog niet zo makkelijk. Het dient niet alleen voor de zoete smaak, maar heeft ook vele functionele...

Foto: Kentaur op Free From Food Expo

Glutenvrij, suikervrij en veganistisch: 9 spelers die innovatie...

Glutenvrij, suikervrij en veganistisch. Het zijn consumententrends waar producenten uit de bakkerijsector op hun eigen manier een draai aan kunnen...

foto: shutterstock

Albert Heijn over hybridevlees en CO2-reductie: 'Door rundvlees deels...

Half-om-halfgehakt kennen de meeste producenten wel. Albert Heijn introduceert een nieuw soort hybride product: rundkip. De supermarkt wil met deze...

Reststroom uit bier vormt basis eiwitshake Upfront

Reststroom uit bier vormt basis eiwitshake Upfront

Upfront heeft een shake ontwikkeld met eiwit uit een reststroom van bier. Volgens het bedrijf is het de meest functionele plantaardige eiwitshake op...

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

STARTUP BELICHT - "Eten dat je deelt, is twee keer zo lekker", stelt de oprichter van Kadir's. Omdat hij op feestjes steeds buiten de boot viel qua...

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat blijft een dilemma' (podcast)

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat...

Deze podcast is de eerste van drie podcasts waar redacteur Dionne Irving met eiwitexpert Jeroen Willemsen terugblikt en vooruitkijkt op de...

19-10-2024 | SIAL Parijs

19-10-2024 | SIAL Parijs

Voedingsmiddelenbeurs SIAL vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober 2024 in Paris Nord Villepinte. SIAL viert haar 60ste verjaardag.

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met falafelkruiden: 10 trends in snacks en zoetwaren

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met...

Consumenten weten steeds meer over de ingrediënten in de voedingsproducten die ze kopen. Ze worden daardoor kritischer en verwachten ook eerlijke...