Cambya: nieuwe plantaardige suikervervanger op de zoetstofmarkt

Cambya: nieuwe plantaardige suikervervanger op de zoetstofmarkt

Startup B.T. Sweet lanceert Cambya. Een nieuwe plantaardige suikervervanger geworven uit monnik fruit, zonder nasmaak en geschikt voor verschillende voedsel- en dranktoepassingen.

De gepatenteerde formule van Cambya bestaat uit oplosbare vezels, extract uit monnik fruit en een aantal andere plantaardige ingrediënten. Volgens de ontwikkelaars is het product een één-op-één equivalent aan suiker, zowel qua structuur als smaak. Het product kent geen nasmaak, bevat geen GGO’s en heeft als extra voordeel de vezels die er in zitten.

Uniek proces maakt Cambya minder toegankelijk is voor smaakreceptoren”

Wel zoet, geen nasmaak

"Terwijl natuurlijke zoetstoffen aan populariteit winnen, hebben sommigen de neiging het gebruik te beperken om de nasmaak", zegt Gil de-Picciotto, mede eigenaar van B.T. Sweet. “Bij Cambya wordt een uniek proces toegepast om deze organoleptische uitdagingen het hoofd te bieden. Dat wordt gedaan door te richten op de hydrofobe kanten van natuurlijke zoetstoffen waardoor ze minder toegankelijk worden voor smaakreceptoren. Dit levert het suikerachtig zoetende effect op.”

Hoge oplosbaarheid en mengcapaciteit

De nieuwe zoetstof Cambya is het resultaat van een driejarige onderzoek naar het mengen en matchen van een breed scala aan vezels, natuurlijke zoetstoffen en plantaardige ingrediënten. Het bedrijf onderzocht ook verschillende ontwikkelingstechnieken om een ​​hoge oplosbaarheid en mengcapaciteit van het product te garanderen.

"Onze zoetstof belichaamt qua smaak en textuur alle eigenschappen van tafelsuiker, bevat geen toegevoegde sucrose of kunstmatige toevoegingen maar voegt juist eigenschappen toe die goed voor je zijn", aldus Yoav Gaon, CEO en Business Development Manager van B.T. Sweet.

Aanpak te hoge suikerinname

Wel een zoete smaak, niet een te hoge suikerinname. Daar speelt het bedrijf met Cambya op in. De zoetstof moet voedsel- en drankproducenten helpen bij het herformuleren van hun producten en het opschonen van etiketten. Verplichte waarschuwingen als ‘hoog suikergehalte’, die in veel landen gelden, worden daarmee omzeilt.

Suikervervangers zijn booming

Uit wereldwijd onderzoek van Innova Market Insight blijkt dat vier op de tien consumenten hun suikerconsumptie verminderd, waarbij preventie van gezondheidsproblemen de belangrijkste reden was, gevolgd door gewichtsbeheersing en tandgezondheid.

Een recent USDA-rapport laat zien dat de suikerconsumptie in 2020 is gestagneerd, met een gelijktijdige toename van alternatieve zoetstoffen, vooral in volledig natuurlijke en plantaardige producten. De wereldwijde markt voor suikervervangers zal naar verwachting in 2026 10,2 miljard dollar waard zijn.

Momenteel wordt Cambya door verschillende bedrijven getest. De zoetstof wordt in een fabriek in Europa geproduceerd.

Onderdeel van de collectie

Suikerreductie

Suikerreductie is een belangrijk onderwerp voor de consument en dus voor de voedingsmiddelenindustrie. Wat is mogelijk en wat doen anderen? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

foto: shutterstock

Albert Heijn over hybridevlees en CO2-reductie: 'Door rundvlees deels...

Half-om-halfgehakt kennen de meeste producenten wel. Albert Heijn introduceert een nieuw soort hybride product: rundkip. De supermarkt wil met deze...

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

STARTUP BELICHT - "Eten dat je deelt, is twee keer zo lekker", stelt de oprichter van Kadir's. Omdat hij op feestjes steeds buiten de boot viel qua...

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat blijft een dilemma' (podcast)

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat...

Deze podcast is de eerste van drie podcasts waar redacteur Dionne Irving met eiwitexpert Jeroen Willemsen terugblikt en vooruitkijkt op de...

19-10-2024 | SIAL Parijs

19-10-2024 | SIAL Parijs

Voedingsmiddelenbeurs SIAL vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober 2024 in Paris Nord Villepinte. SIAL viert haar 60ste verjaardag.

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met falafelkruiden: 10 trends in snacks en zoetwaren

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met...

Consumenten weten steeds meer over de ingrediënten in de voedingsproducten die ze kopen. Ze worden daardoor kritischer en verwachten ook eerlijke...

Credit: PlantFWD

Jonge startups gaan voor minder bewerkte vlees-, vis- en...

Voorheen ontwikkelden startups vleesvervangers die heel erg op vlees moesten lijken, een lange ingrediëntenlijst maakte niet uit. Jonge startups...

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij benaming zuivelalternatieven'

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij...

OPINIE - Gezond verstand en niet beklemmende regelgeving zou de boventoon moeten voeren bij het kiezen van productbenamingen van innovatieve...

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Producenten van verpakte voedingsmiddelen onderschatten vaak de etiketeisen. In de praktijk lopen ze tegen complexe wetgeving aan. Ze hebben moeite...