VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Law Event

Voeding & gezondheid

Meer artikelen
  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Gezondheid13 jan. 25

    Voor abonnees Leidt de verwachting dat gluten ziek maakt tot maag-darmklachten?

    Tarwe en andere glutenbevattende granen zijn al duizenden jaren een belangrijke voedselbron zonder beduidende problemen. In het laatste decennium heeft echter het nieuws dat gluten en tarwe veel ziekten, waaronder ook obesitas, veroorzaken de wereld van de consument geschokt. Wat klopt daarvan?

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Gezondheid7 jan. 25

    Voor abonnees Gluten- en tarwegevoeligheid: zijn spelt en emmer gunstiger?

    De consumptie van tarweproducten, vooral volkorenproducten, wordt over het algemeen in verband gebracht met positieve gezondheidseffecten. Het is echter ook algemeen bekend dat tarwegluten allergie en coeliakie kúnnen veroorzaken. In deel 6 van deze serie gaan onderzoekers Fred Brouns, Daisy Jonkers en Marlijne de Graaf dieper in op de effecten van de graansoorten spelt en emmer.

  • Gezondheid14 nov. 24

    Eten van 'gluten'-brood leidt niet tot overgewicht

    De afgelopen jaren zijn er diverse publicaties en berichten op de sociale media verschenen waarin wordt gesuggereerd dat de consumptie van (tarwe-)brood tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen leidt. Deze berichten hebben geleid tot toenemende publieke bezorgdheid en een ander consumptiepatroon. Wetenschappers Fred Brouns en Daisy Jonkers onderzoeken de juistheid ervan in deel 5 van deze artikelenreeks.

Meer artikelen

Nieuwste artikelen

  • Voedselveiligheid2 jan. 25

    Onderzoekers ontrafelen link tussen Salmonella en darmkanker

    Twee jaar geleden ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat een infectie met Salmonella het risico op darmkanker kan verhogen. Dezelfde onderzoekers hebben een nieuwe studie uitgevoerd en hebben het euvel achter dit fenomeen ontrafeld. Met de nieuwe inzichten kunnen stappen worden gezet in de behandeling van darmkanker als gevolg van Salmonella.

  • foto: shutterstock
    RIVM9 dec. 24

    Overgewicht in Nederland problematisch? RIVM roept voedingsbedrijven...

    Het RIVM verwacht dat het bevolkingspercentage met overgewicht in Nederland zal stijgen van 50 procent (2022) naar 64 procent in 2050. Dat blijkt uit het recente rapport 'Kiezen voor een gezonde toekomst'. Volgens het RIVM moeten voedingsbedrijven, supermarkten en de overheid nog meer investeren in gezonde voeding om overgewicht tegen te gaan.

  • Zout26 apr. 24

    Consumentenbond over zoutgehalte maaltijdmixen: 'fabrikanten hebben...

    Maaltijdmixen bevatten vaak nog te veel zout, dat constateert de Consumentenbond. "Driekwart van de maaltijden bevat na bereiding meer dan de maximaal 2 gram zout die het Voedingscentrum adviseert voor de hoofdmaaltijd", concludeert de organisatie na eigen onderzoek. De bond wil dat de overheid ingrijpt.

  • Wakker Dier27 mrt. 24

    Wakker Dier vraagt merken om vegarecepten op verpakkingen te plaatsen

    Op 80% van verpakkingen adviseren bedrijven vlees of vis te gebruiken. Dit blijkt uit onderzoek van Wakker. Daarom doet de dierenwelzijnsorganisatie het verzoek bij verschillende merken om hun aanbevolen recepten aan te passen. Negen merken gaan in op dit verzoek.

  • FrieslandCampina10 jan. 24

    5 trends voor 2024 volgens FrieslandCampina Ingredients: Gezond en...

    De focus van FrieslandCampina Ingredients ligt in 2024 op het helpen van consumenten om zich zo goed mogelijk te voelen, door middel van voeding. Maar wat zoeken consumenten precies in voedingsmiddelen? In dit artikel bekijken we de voedingstrends van de ingrediëntenleverancier voor 2024.

  • Gezondheid11 nov. 23

    RIVM: 'Te veel cadmium, lood, kwik en arseen in voeding'

    Mensen krijgen te veel arseen, kwik, cadmium en lood binnen. Dat kan slecht zijn voor de gezondheid en met name de nieren. Dat stelt gezondheidsinstituut RIVM op basis van nieuw onderzoek in tien landen waaraan het heeft deelgenomen.

  • Suiker26 aug. 22

    Belasting op dranken gaat obesitasepidemie niet verhelpen

    Het kabinet wil volgend jaar de verbruiksbelasting op verpakt water, frisdranken en sappen verdubbelen. Volgens de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) is deze maatregel niet te verdedigen in een tijd waarin de consument op alle fronten geconfronteerd wordt met prijsstijgingen. In plaats van een verdubbeling van de verbruiksbelasting pleit de branchevereniging voor een slimme frisdrankenbelasting volgens het Britse model en een brede aanpak van de obesitasepidemie.

  • Het doel van het boek is verwarring weg te nemen rond plantaardig eten
    Plantaardig eten8 jul. 22

    Fabels over plantaardig eten ontkracht in '77 fabels en feiten rond...

    In hun nieuwe boek '77 fabels en feiten rond plantaardige voeding' scheiden Sytske de Waart en Hans Kraak de feiten van de fabels over plantaardig eten. Uniek aan deze publicatie is dat zij gebaseerd is op vragen en dilemma's die de Waart en Kraak in hun dagelijkse werkpraktijk tegen zijn gekomen: De Waart in haar ruim 20-jarige loopbaan als voedingskundige bij de Vegetariërsbond. En Kraak tekende ze op in zijn ruim 20-jarige loopbaan als voedingskundig journalist bij onder meer het Voedingscentrum en het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek.

  • Gezondheid1 jul. 22

    Belasting op suikerrijke dranken kan diabetes tegengaan

    Het Diabetes Fonds wil dat er zo snel mogelijk belasting op suikerrijke drankjes wordt ingevoerd, zo meldt het ANP. Dat zou jongeren helpen minder frisdrank met suiker te drinken. De hoeveelheid frisdrank die de meeste jongeren nu drinken, verhoogt de kans op ernstig overgewicht en diabetes type 2 significant.

  • Het RIVM adviseert zo min mogelijk vis uit de Westerschelde te eten, vanwege PFAS.
    Voeding & Gezondheid27 mei 22

    Te veel PFAS in vis uit Westerschelde

    Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert zo min mogelijk schaal- en schelpdieren en diverse soorten vis uit de Westerschelde eten, in verband met hoge concentraties poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS).

  • Voeding & Gezondheid27 jan. 22

    Puratos Group zet ambitie voor gezonder brood kracht bij door het...

    De Belgische grondstoffenleverancier Puratos neemt twee kleine bedrijven over. Eén in België en één in Tsjechië. Beide bedrijven leveren grondstoffen die bijdragen aan de ambitie van Puratos om brood gezonder te maken en een bijdrage te laten laten leveren aan het darmmicrobioom.

  • Voeding & Gezondheid19 jan. 22

    Lidl eerste supermarkt die partnert met Voedseleducatie Platform

    Lidl Nederland is sinds 1 januari lid van het Voedseleducatie Platform (VEP). Dit publiek-private samenwerkingsverband maakt zich hard voor 'objectieve educatie over voedsel en voeding bij kinderen.'

Overige artikelen

  1. Voor abonneesInhoudsstoffen van graan en brood bepalen effect op gezondheid
  2. Voor abonneesWell on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?
  3. Voor abonneesTarwe-allergie en glutengevoeligheid: wat is dat nou precies?
  4. Voor abonneesTarwe, brood, gluten en gezondheid: waar staan we anno 2024?
  5. Voor abonneesFoodproducenten die wetenschappelijk onderzoek subsidiëren? 'Let op of een bedrijf kennis bestelt of goed nieuws'
  6. Consumentenbond over zoutgehalte maaltijdmixen: 'fabrikanten hebben daar lak aan'
  7. Wakker Dier vraagt merken om vegarecepten op verpakkingen te plaatsen
  8. Zeven vegetarische en veganistische trends voor 2024 op een rij
  9. 5 trends voor 2024 volgens FrieslandCampina Ingredients: Gezond en duurzaam leven steeds belangrijker
  10. RIVM: 'Te veel cadmium, lood, kwik en arseen in voeding'
  1. Belasting op dranken gaat obesitasepidemie niet verhelpen
  2. Fabels over plantaardig eten ontkracht in '77 fabels en feiten rond plantaardige voeding'
  3. Fastfood funest voor gezonde darmflora - eet jezelf gezond met veel verschillende vezels
  4. Belasting op suikerrijke dranken kan diabetes tegengaan
  5. Te veel PFAS in vis uit Westerschelde
  6. Puratos Group zet ambitie voor gezonder brood kracht bij door het doen van twee overnames
  7. Lidl eerste supermarkt die partnert met Voedseleducatie Platform
  8. 4 op 10 jongeren wil 2022 starten met superfoods
  9. Rapport: bijna helft wereldbevolking is ondervoed of te zwaar
  10. EFSA: Gepasteuriseerde bacterie Akkermansia muciniphila is veilig voor gebruik als voedselingrediënt

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ontvang vier keer per week alle actuele ontwikkelingen in productontwikkeling, kwaliteitsmanagement, duurzaamheid, voedselveiligheid, wetgeving, technologie en trends.

✓ Ruim 7.000 foodprofessionals gingen je voor

  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen