VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Safety Event

R&D (2)

Bekijk alle collecties
  • Alternatieve eiwitten

    Alternatieve eiwitten

    42 items
  • Suikerreductie

    Suikerreductie

    24 items
  • Ultrabewerkte voeding

    Ultrabewerkte voeding

    25 items
  • Fermentatie

    Fermentatie

    23 items
Bekijk alle collecties

R&D

Meer artikelen
  • Beeld: We Wonder Company
    Startups belichtgisteren

    Startup maakt 'hebzuchtvrije' koffie: 'Het huidige model van de koffie-industrie is niet houdbaar' 

    STARTUP BELICHT - Startup We Wonder Company heeft naar eigen zeggen een transparante, hebzuchtvrije keten voor koffie en thee. Volgens het bedrijf verdienen te veel schakels te veel geld aan koffie en thee, maar krijgen boeren te weinig. Hier wil de startup verandering in brengen. VMT sprak met oprichter Ferry Poppegaai over de oprichting en verdere plannen.

  • Innovatiegisteren

    Productinnovaties juni: Overnight oats, verpakkingsvrije thee en chai-concentraten

    VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van juni: 3Bears lanceert overnight oats, LocalTea komt met een verpakkingsvrije thee, MamasChai lanceert twee nieuwe concentraten, en Tetra Pak lanceert nieuwe papieren dop.

  • Marcel de Leeuw, Business Development Chef bij Nestlé Professional: “Structuur en sappigheid zijn de grootste uitdagingen bij vleesvervangers, maar we hebben flinke stappen gezet.”
    Nestlé20 jun. 25

    Zo puzzelde Nestlé aan de recepturen van vleesvervangers

    Nestlé nodigde in de proefkeuken in Amstelveen deze week journalisten uit om een voorproefje te geven van wat het voedingsmiddelenconcern na de zomer lanceert. Naast nieuwe composteerbare koffiepads en een range Maggi Airfryer-maaltijden is er ook flink gepuzzeld aan de vleesvervangers van Garden Gourmet. Marcel de Leeuw, Business Development Chef bij Nestlé Professional vertelt erover.

Meer artikelen

Nieuwste artikelen

  • Nutri-Score15:13

    Studie: Nutri-Score werkt online niet, volgorde producten wel

    De Nutri-Score zet online consumenten nauwelijks aan tot het maken van gezonde keuzes. De volgorde waarin supermarkten gezonde producten presenteren maakt wél verschil, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen.

  • Promovenda Anna-Louisa Peeters van de Technische Universiteit Delft kijkt naar de gebruikte strategieën (frames) om de eiwittransitie te bevorderen. Fotocredit: Tom Doms
    eiwittransitie26 jun. 25

    'Vleesvervanger houdt fixatie op dierlijk in stand': andere routes naar plantaardiger voedselsysteem nodig

    Een populaire strategie in de eiwittransitie is de ontwikkeling van vleesvervangers. Toch stagneert de daling van vleesconsumptie al jaren. Promovenda Anna-Louisa Peeters onderzocht welke strategieën er nog meer worden ingezet om de eiwittransitie naar meer plantaardig te bevorderen. Maar haar analyse heeft geleid tot de realisatie dat er belangrijke routes zijn die we nog niet bewandelen. Bewust afbouwen is daarvan een van de meest essentiële. "We moeten het over de olifant in de kamer hebben en leren los te laten."

  • Noten27 jun. 25

    Zonnebloemmeel als clean label alternatief voor E471? Frans bedrijf introduceert zadenpuree

    Het Franse bedrijf Flanquart introduceert puree en meel van zonnebloem- en pompoenpitten. Volgens het bedrijf is het een betaalbaar en duurzaam alternatief voor noten in onder meer chocolade, ijs, sauzen en bakkerijproducten.

  • Startup23 jun. 25

    Slim opschalen: zo voorkom je als startup dure misstappen

    Wat is het juiste moment om op te schalen, en hoe voorkom je dure misstappen? Veel startups worstelen met deze vragen. Bodec begeleidt foodbedrijven bij de stap van lab naar markt, met testopstellingen, proefproductie en praktijkgerichte procesontwikkeling. Medeoprichter Frank de Boeff deelt zijn inzichten en geeft tips om slim en efficiënt op te schalen.

  • Beeld: Goodoo
    Startups belicht19 jun. 25

    Startup maakt plantaardig ijs zonder toegevoegd suiker: 'Plantaardig is geen compromis, maar de standaard' 

    STARTUP BELICHT - Startup Goodoo maakt plantaardig ijs zonder toegevoegd suiker. Volgens de ondernemers is plantaardig de toekomst. Ook stelt de startup dat ze eerlijk willen zijn over ingrediënten door geen suiker toe te voegen. VMT sprak met mede-eigenaar Roderick Verplanken over de ontwikkeling en verdere plannen.

  • Beeld: Rival Foods - Lieke Dekkers Fotografie
    Plantaardig18 jun. 25

    Rival Foods haalt investering op voor opschaling plantaardige vleesproductie

    Scale-up Rival Foods haalde €10 miljoen op in een Series B financieringsronde. Met deze financiering wil Rival Foods de productiecapaciteit in de fabriek in Geldrop verdubbelen. Daarnaast wil de scale-up de gepatenteerde productietechnologie opschalen.

  • Kleurstoffen17 jun. 25

    Kraft Heinz gaat in VS kunstmatige kleurstoffen uit voeding halen

    Kraft Heinz heeft aangekondigd voor het einde van 2027 alle kunstmatige kleurstoffen uit zijn producten te halen.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Alternatief voor zuivel10 jun. 25

    Voor abonnees Waarom retailers in de rij staan voor hybride zuivel

    Supermarkten staan in de rij voor hybride zuivelproducten. Die moeten consumenten die de overstap naar vegan alternatieven te groot vinden, alsnog over de streep trekken naar een plantaardiger dieet. De smaak van hybride producten lijkt meer op die van zuivel, de producten zijn soms ook goedkoper te produceren en toch duurzamer. 'Mensen willen niet altijd binnen een dag veganist of vegetariër worden, maar wel hun steentje bijdragen aan het milieu.'

  • Foto: MaGie Creations
    productontwikkeling10 jun. 25

    Brouwgraan wordt clean-label emulgator: 'álles wordt volledig benut' 

    MaGie Creations verwaardt brouwgraan - een restproduct dat overblijft na het brouwen van bier - tot natuurlijke voedingsingrediënten. Ditmaal introduceert de startup een emulgator op basis van brouwgraan.

  • Foto: Cor Salverius
    Startups belicht5 jun. 25

    Zo 'brouwt' startup eiwit uit bacteriën: 'Door eigen productie leren we van fouten' 

    STARTUP BELICHT - Startup Farmless maakt eiwitten door wilde culturen te fermenteren. Ze voeden deze microbiële culturen met alcohol uit hernieuwbare energie. Momenteel doet de startup dit vanuit een pilotlocatie in Amsterdam, maar zij hopen snel op te schalen naar eigen 'brouwerijen'. VMT sprak met oprichter Adnan Oner over het productieproces en de opschaling van de startup.

  • Ingrediënt & Product5 jun. 25

    19/3/2026 | VMT Food R&D Event

    Het Food R&D Event van VMT is dé jaarlijkse bijeenkomst waar de productontwikkelaars, R&D-ers en iedereen die in de voedingsindustrie daarbij betrokken is bij elkaar komen. Praktisch, diepgaand, netwerken en het uitwisselen van ervaringen lopen als een rode draad door het programma.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Marketing2 jun. 25

    Voor abonnees Dit moet een productontwikkelaar weten over trademarketing: 'Snap de dynamiek van een categorie'

    Waar een brand marketeer wil weten wat de consument wil, kijkt een trademarketeer hoe de consument zich als shopper gedraagt in de supermarkt. Trademarketeer Bart Bikker vertelt wat de discipline inhoudt en hoe productontwikkelaars er hun voordeel mee kunnen doen.

Overige artikelen

  1. Zo puzzelde Nestlé aan de recepturen van vleesvervangers
  2. Startup maakt plantaardig ijs zonder toegevoegd suiker: 'Plantaardig is geen compromis, maar de standaard'
  3. Rival Foods haalt investering op voor opschaling plantaardige vleesproductie
  4. Kraft Heinz gaat in VS kunstmatige kleurstoffen uit voeding halen
  5. Brouwgraan wordt clean-label emulgator: 'álles wordt volledig benut'
  6. Voor abonneesWaarom retailers in de rij staan voor hybride zuivel
  7. 19/3/2026 | VMT Food R&D Event
  8. Zo 'brouwt' startup eiwit uit bacteriën: 'Door eigen productie leren we van fouten'
  9. Voor abonneesDit moet een productontwikkelaar weten over trademarketing: 'Snap de dynamiek van een categorie'
  10. Productinnovaties mei: Oot introduceert twee nieuwe granola's: Pistachio & Dark Chocolate
  1. Hypes, trends en innovaties: dit was de PLMA 2025
  2. Voor abonnees10 tips: hoe een hybride bietenburger je leert om een product te ontwikkelen zonder 'gedoe' in je fabriek
  3. Startup maakt bier met insecten: 'Het vies vinden van insecten leeft 100% tussen de oren'
  4. Bakkerszout 2.0 staat klaar, nu nog groen licht uit Den Haag
  5. Nestlé haalt Nutri-Score van lokale merken in Zwitserland
  6. Kan magnesiumchloride het nieuwe wapen worden in de zoutverlaging?
  7. Voor abonneesMeer plantaardig in restaurants? Met deze producten kunnen foodbedrijven scoren zegt Proveg
  8. Young R&D: 'Wat zijn de belangrijkste factoren om innovatie binnen een bedrijf te stimuleren?'
  9. Chocolade zonder zoetstoffen of suiker? Chokay doet dat zo
  10. Aldi test gemengd gehakt, 40 procent plantaardig

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ontvang vier keer per week alle actuele ontwikkelingen in productontwikkeling, kwaliteitsmanagement, duurzaamheid, voedselveiligheid, wetgeving, technologie en trends.

✓ Ruim 7.000 foodprofessionals gingen je voor

  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen