Dagvoorzitters Carmen Groeneveld en Willem Paul de Mooij openden het Food Law Event van 2025 met een korte terugblik op de meest gelezen artikelen met een link naar de actualiteiten.
Daarna trapte Bo Dohmen van FoodDrinkEurope de dag af. Zij vertelde de aanwezigen meer over wat er de afgelopen jaren gebeurde op gebied van wetgeving vanuit de Europese Commissie. Ook gaf ze een blik op wat er in de toekomst nog aan komt vanuit Europa. De kern van de boodschap: "Dit is de Commissie van het versimpelen van wetgeving."
Vervolgens vertelde Sanne Dekker van FrieslandCampina meer over hoe zij nu kijken naar en omgaan met duurzaamheidswetten. Ze gaf een verhelderend beeld over het conservatief en progressief benaderen van de verschillende duurzaamheidswetten. Dit gaf een goed beeld van hoe duurzaamheidswetgeving ook als een kans gezien kan worden in plaats van een uitdaging.
Duurzaamheidsclaims, biologisch en acrylamide
In de eerste ronde break-outsessies kwamen drie interessante onderwerpen aan het bod. Allereerst vertelden Barbara Mutsaers (AKD), Els Biesta-Peters (NVWA) en Sarah Inkelaar (NVWA) meer over acrylamide. Wat zijn de resultaten van onderzoeken van de NVWA en hoe kan de industrie hier het beste mee omgaan? Daarnaast vertelden Silvia Gawronski (Van Traa) en Marian Blom (BioNext) meer over hoe de industrie kan omgaan met biologische wetgeving en wat er allemaal op ons afkomt. Tot slot vertelde Willemien Steketee (ACM) meer over het handhavingsbeleid van de ACM op duurzaamheidsclaims. In dezelfde sessie gaf Ebba Hoogenraad duidelijke tips en tricks voor producenten hoe je het beste om kunt gaan met duurzaamheidsclaims aan de hand van huidige trends.
Innovatie, traceerbaarheid en exporteren
Tijdens de tweede break-out sessies gaf Karin Verzijden (Axon) een wettelijke statusupdate aangaande kweekvlees en fermentatie. Vervolgens ging zij een zeer interessant gesprek aan met Tim van de Rijdt (Mosa Meat) en Marcel Wubbolts (Vivici) over hoe zij omgaan met novel food applicaties en aanvragen. Daarnaast een sessie waarin Annie Alting en Max van Bree (Factor Delta) een duidelijk overzicht gaven van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) bij duurzaamheidswetgeving. Vervolgens gaven Aileen Jones (Hanos) en John Bouwman (Go-Tan) mooi inzicht in hoe zij dat in de praktijk aanpakken. Tot slot in deze ronde een sessie over exporteren naar het buitenland. Marijn van Tuijl (Ploum) schetste het wettelijk kader, waarna Davie Bakker (Urker Zalmhuys Group) en Alexandra Kolesnikova (Cloetta) vertelden hoe zij hier in de praktijk mee omgaan.
Voedselcontactmaterialen, houdbaarheidsdata en allergenen
In het laatste break-outblok van de dag een sessie over voedselcontactmaterialen. Lieke Prinsen (Rassers Advocaten) bracht duidelijk in beeld hoe het zit met huidige en aankomende wet- en regelgeving. Elly Spies-Faber (FrieslandCampina) legde vervolgens helder uit hoe de multinational hiermee omgaat en op inspeelt. Daarnaast een sessie over houdbaarheidsdata. Ellis van Diermen (Précon) ging op een interactieve manier in gesprek met Pauline Rosenberg (Précon) en Wieke van der Vossen (Voedingscentrum) over de meest recente ontwikkelingen rondom het thema. Tot slot een sessie over allergenen. Jan Eliëns (NVWA) schetste een duidelijk beeld van het nieuwe allergenenbeleid. Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) gaf aan hoe je hier als producenten het beste mee om kunt gaan. En Nathalie Smits (WUR) deelde vervolgens resultaten over allergenenanalyses en wat er op dit gebied op Europees niveau kan verbeteren en/of harmoniseren.
Lobbyen
Tot slot deelde Frans van Dongen zijn ervaringen en visies op het wetgevingslandschap vanuit zijn jarenlange ervaring in het lobbylandschap voor de vleesindustrie. Hij nam de bezoekers mee in wat er de afgelopen jaren gebeurde op gebied van lobbyen en wat dit voor de industrie betekende.