Brouwgraan wordt clean-label emulgator: 'álles wordt volledig benut' 

Brouwgraan wordt clean-label emulgator: 'álles wordt volledig benut' 
Foto: MaGie Creations

MaGie Creations verwaardt brouwgraan - een restproduct dat overblijft na het brouwen van bier - tot natuurlijke voedingsingrediënten. Ditmaal introduceert de startup een emulgator op basis van brouwgraan.

“Deze innovatie is meer dan alleen een nieuw ingrediënt – het is een kijkje in de toekomst van voedsel", vertelt Madeleine Gielens, oprichter van MaGie Creations. Brouwgraan – beter bekend als bierbostel – wordt vaak verwerkt tot diervoeder. Gielens ziet meer mogelijkheden in dit restproduct. Samen met haar team heeft ze een proces ontwikkeld waarmee dit onderbenutte materiaal wordt omgezet in een clean-label emulgator: PowerBond. Het ingrediënt PowerBond werkt in een breed scala aan voedingstoepassingen – van bakkerijproducten tot vlees(vervangers).  

“We willen laten zien dat een voedselsysteem zowel circulair als clean-label kan zijn, zonder concessies te doen aan functionaliteit of smaak", aldus Gielens. ”
— Madeleine Gielens

“De toekomst van voedsel gaat niet alleen over wát we eten – maar ook over hóe we het produceren,” voegt Ellen van der Starre, productontwikkelaar bij MaGie Creations, toe. “We hebben een systeemverandering nodig, die begint met het heroverwegen van onze voedselproductie. Door brouwgraan grondig te onderzoeken, ontdekten we de functionele eigenschappen die van nature aanwezig zijn in deze waardevolle biomassa – wat ons in staat stelde PowerBond te creëren, een emulgator die slechts minimale verwerking van de grondstof vereist, zonder nieuwe reststromen te creëren.” 

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.