Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen helpen je verder

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen helpen je verder

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

(Bijna) alle voedingsmiddelen moeten verplicht een etiket bevatten. Maar welke informatie moet er nu eigenlijk op dit etiket? Wat moet en wat mág je vermelden? Hoe gaan kwaliteitsmanagers om met etikettering en wat zijn hierbij komende uitdagingen? In de nieuwe collectie etikettering van VMT vind je de belangrijkste informatie overzichtelijk op een rij. Lees in de collectie meer over volgende onderwerpen:

NVWA Handboek Etikettering

In dit Handboek beschrijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit haar interpretatie van de etiketteringswetgeving. Het handboek is sinds de publicatie al eens aangepast, en een nieuwe aanpassing is aangekondigd. In dit onderdeel vind je alle informatie over het Handboek en de verplichte vermeldingen op een etiket.

Belangrijkste wet- en regelgeving

Meerdere wetten zijn relevant bij etikettering. Wat mag wel en wat mag niet? In dit onderdeel vind je verschillende artikelen over belangrijke wet- en regelgeving.

Logo’s, claims en allergenen

Ook logo’s, claims en allergenen hebben gevolgen voor het etiket van voedingsmiddelen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de Nutri-Score? En hoe zit het met misleidende duurzaamheidsclaims? En hoe ga je om met kruisbesmetting en PAL-labeling? Onder dit kopje wat belangrijke artikelen over deze onderwerpen.

Meningen en visies vanuit de industrie

Kwaliteitsmanagers hebben binnen voedingsmiddelenbedrijven het meest te maken met etikettering van producten. Welke bottlenecks komen kwaliteitsmanagers hierbij tegen? Wat zijn de verschillen tussen eigen merkproducten en private label producten? En hoe ga je om met etiketwijzigingen in tijden van crises?

Tips rondom etikettering

In dit onderdeel artikelen over specifieke onderdelen van etikettering. Zo vind je hier tips voor het vertalen van een etiket, de eisen voor halal- en koosjer-claims en tips voor een duidelijker etiket.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesVan kwaliteitscontrole tot kennisborging: zo benut je AI in productie
  2. Voor abonnees48 zieken en 1 dode. Hoe komt E. coli op wortelen terecht?
  3. VMT webinar: Ontbossingswetgeving (EUDR), zo bereid je je als foodbedrijf goed voor
  4. Lantmännen Unibake kijkt holistisch naar klimaatimpact: 'We willen minder energieverbruik in volledige keten'
  5. Voor abonneesWordt de Nutri-Score het volgende vinkje? 5 visies op het voedselkeuzelogo
  6. Voor abonneesMisleiding door 'dual quality': 5 controlepunten voor producenten
  7. RIVM komt met landelijk advies: 'Eet geen hobby-eieren vanwege PFAS'
  8. NVWA speurt naar deelnemers voor proeftuin notificatieplicht laboratoria
  9. GesponsordFood & Beverage Business Event | 24 april 2025
  10. De zin en onzin van X-ray-inspectie: een aantal overwegingen
  1. Duurzaamheidswetgeving: zo pakt FrieslandCampina het aan
  2. Startup maakt koffie van paddenstoelen: 'Het vinden van de juiste smaakbalans was lastig'
  3. Nepluvi ziet kansen en risico's voor Europese pluimvleessector door handelsoorlog
  4. Voor abonneesEU-lidstaat moet WGS verplicht inzetten bij uitbraakonderzoek: Commissie komt met Q&A
  5. Voor abonneesSalmonella-uitbraak door rauwmelkse kaas treft meer dan 40 kinderen
  6. Boerenverstandlogica versus wetboek: zo ga je om met internationale wetgeving
  7. Voor abonneesHoe ontwikkelde Flora Food Group de papieren boterkuip? 'Klikgeluid bij sluiten essentieel'
  8. Voor abonneesSterke stijging norovirusgevallen: hoogste piek in jaren gemeld
  9. Expert over etikettering, logo's en claims: 'Er zitten veel hiaten in de claimverordening'
  10. Voor abonneesWat is de oorzaak van 6000 salmonellagevallen bij de mens? Machine learning en WGS geven het antwoord