Nieuw allergenen beleid: dit houdt het in voor de industrie 

Nieuw allergenen beleid: dit houdt het in voor de industrie 

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen onder andere Krista Baar (Normec) en Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) meer over dit onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.  

Actuele onderwerpen 

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 4 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals voorbereiding op een inspectie, herkomstetikettering, benamingen van plantaardige producten, duurzame verpakkingen, gecultiveerd vlees en precisiefermentatie, harmonisatie van Europese wetgeving, allergenen, voedings- en gezondheidsclaims, due diligence wetgeving, een update vanuit het ministerie van VWS en zelfregulering vanuit de RCC.  

PAL-labeling en richtlijnendocumentallergenen

VWS heeft een allergenenbeleid vastgesteld. Hierin zijn de kaders voor het gebruik van PAL-labeling bepaald, zoals de referentiedosissen die gebruikt moeten worden voor een risicobeoordeling en de bewoording van een allergenenwaarschuwing. Daarnaast hebben FNLI en CBL samen met de NVWA een richtlijnendocument opgesteld, waarin de toepassing van dit beleid concreet gemaakt wordt. Maar wat staat er precies in het beleid en het richtlijnendocument?  

Allergenen vermelding en kruisbesmetting

Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen in de Codex op gebied van allergenen? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenenvermelding en kruisbesmetting? Krista Baar van Normec en Marjan van Ravenhorst van Allergenen Consultancy geven een duidelijk overzicht van de nieuwe ontwikkelingen in allergenenwetgeving. Marloes Kneppers (manager voedselveiligheid & regelgeving FNLI) en Ilse Roosenbrand (manager voedselveiligheid & gezonde voeding bij het CBL) lichten vervolgens kort de belangrijkste punten uit het richtlijnendocument toe. De sessie wordt afgesloten met een paneldiscussie tussen de vier sprekers.  

Sprekers 

Deze sessie wordt ingevuld door vier verschillende sprekers. Allereerst Krista Baar, senior etiketteringsspecialist bij Normec. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Krista Baar.   

De tweede spreker is Marjan van Ravenhorst, directeur en consultant bij Allergenen Consultancy. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Marjan van Ravenhorst.  

De derde spreker is Marloes Kneppers, manager voedselveiligheid & regelgeving bij de FNLI. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Marloes Kneppers.  

Tot slot de laatste spreker is Ilse Roosenbrand, manager voedselveiligheid & gezonde voeding bij het CBL. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Ilse Roosenbrand.  

Geïnteresseerd in dit onderwerp en benieuwd naar de overige onderwerpen op het Food Law Event?   

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Shutterstock

Zorgt omzeiling suikertaks voor nieuwe vormgeving wet? 'Op dit moment...

Producent Riedel introduceerde recent Appelsientje Fruitdrink met een vleugje zuivel. Door het toevoegen van de zuivel hoeft de producent geen...

Een eigen logo op je etiket: hier moet je op letten

Een eigen logo op je etiket: hier moet je op letten

De uitdrukking 'een beeld zegt meer dan duizend woorden' is er niet voor niets. Het gebruik van logo's kan consumenten snel informeren over...

Wetswijziging zorgt voor aanpassing in het identificatiemerk voor dierlijke producten

Wetswijziging zorgt voor aanpassing in het identificatiemerk voor...

Het identificatiemerk, ook bekend als het 'ovaaltje', dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

Kweekvlees en precisiefermentatie: ver van ons bed of snelle realiteit? 

Kweekvlees en precisiefermentatie: ver van ons bed of snelle...

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze...

VMT 3 (2024): Etikettering, logo's en claims

VMT 3 (2024): Etikettering, logo's en claims

In dit nummer meer over hoe R&D'ers en de Consumentenbond denken over de Nutri-Score. Ook meer over benamingen voor plantaardige alternatieven voor...

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om deze stoffen gaat het

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om...

De Europese Unie verbiedt een aantal rookaroma's die producten als rookworst en barbecuesaus een rooksmaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond,...

Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie? 

Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie?

Veel kwaliteitsmanagers uit de voedingsindustrie geven aan dat nationale wetgeving in Europese lidstaten erg verschillend kan zijn. Dit leidt tot...

Beeld: NZO

NZO reageert op discussie plantaardige benamingen: 'Creativiteit gaat...

Er is de laatste tijd veel ophef over benamingen voor plantaardige alternatieven voor zuivel. Verschillende producten kwamen in het nieuws vanwege...