PFAS in voeding: ontdek alles over dit voedselveiligheidsrisico in deze collectie

PFAS in voeding: ontdek alles over dit voedselveiligheidsrisico in deze collectie
PFAS in voeding is een nieuw zorgenkindje voor de voedingsindustrie. (Foto: Shutterstock)

De voedingsindustrie staat voor een nieuw uitdaging: PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen). Die aanwezigheid van deze persistente stoffen in ons milieu vormen een opkomend voedselveiligheidsrisico en trekt wereldwijd de aandacht van autoriteiten. Hoe analyseer je PFAS in voeding, wat zijn de gevaren en hoe reageert de wetgever? Daarvoor is deze nieuwe VMT-collectie over PFAS.

Voor bedrijven in de voedselketen kan het lastig zijn om grip te krijgen op PFAS. In deze nieuwe VMT-collectie vind je waardevolle tips om dit complexe onderwerp beter te begrijpen en beheren. Ontdek ook hoe kwetsbaar de voedselketen is voor PFAS en leer meer over de wetgeving hieromtrent.

PFAS in diverse producten: van vis tot eieren

PFAS kan in allerlei productgroepen voorkomen. De collectie belicht specifieke cases, waaronder de veiligheid van rivierkreeften voor consumptie en de aanwezigheid van PFAS in Deense biologische eieren. Ontdek de impact van PFAS op vis en zeegroenten uit de Westerschelde.

Analyse en metingen: hoe krijg je grip op PFAS?

Hoe kun je als bedrijf zelf actie ondernemen tegen PFAS? Naast het optimaliseren van ketens en processen, biedt de collectie inzichten in metingen en analysemethoden. Leer over de toename van PFAS-analyses door voedselproducenten en ontdek waarom breder monitoren noodzakelijk is.

Wet- en Regelgeving: nieuwe normen en Europese regels

Duik diep in de wet- en regelgeving rondom PFAS. De collectie behandelt de nieuwe normen voor verschillende voedselcategorieën, het voorgestelde Europese verbod op 10.000 soorten PFAS, en biedt antwoorden op zeven vragen over dit voorgestelde EU-verbod.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

foto: Jay & Joy

Plantaardig niet altijd veilig: Vegan kaasalternatieven veroorzaken...

In Frankrijk deed zich een uitbraak voor met Listeria monocytogenes in plantaardige alternatieven voor kaas. De producten werden verkocht in meerdere...

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger Wendy's

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger...

Een uitbraak van E. coli O157:H7 die van juli tot augustus 2022 werd onderzocht door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de...

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

De Food and Drug Administration (FDA) en de Centers of Disease Control and Prevention onderzoeken een uitbraak van Salmonella die verband houdt met...

Listeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5 doden

Listeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5...

De Europese instituten ECDC (European Center of Disease Control) en EFSA (European Food Safety Authority) melden gezamenlijk een langdurig cluster...

Zieken door E. coli in gepelde biologische walnoten

Zieken door E. coli in gepelde biologische walnoten

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben meldingen ontvangen over twaalf mensen uit twee Amerikaanse staten. Zij zijn besmet...

40 Denen besmet met hetzelfde type salmonella

40 Denen besmet met hetzelfde type salmonella

In een maand tijd zijn zeker veertig Denen besmet geraakt met hetzelfde type salmonella. Het DTU Food Institute, de Deense Veterinaire en...

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

De definitieve versie van IFS Logistics 3 is al geruime tijd uit. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen vanaf 1 juni 2024 plaatsvinden. Voor alle...

Wat zijn de fijne kneepjes om de productie brandschoon en Listeria buiten de deur te houden?

Hygiëne en techniek komen samen in voedselfabriek: dit is waarom dat...

Hygiëne en techniek zijn twee totaal verschillende dingen die samenkomen bij bereiding van voedingsmiddelen. Het goed vertalen van hygiënisch ontwerp...