Verpakkingen verduurzamen? Zo pak je dat aan

Verpakkingen verduurzamen? Zo pak je dat aan

Steeds meer bedrijven experimenteren met duurzamere alternatieven voor verpakkingen. Waar moet je allemaal aan denken bij het ontwikkelen van een duurzame verpakking? En wat maakt een verpakking duurzaam? Tijdens het Food Safety Event op 16 november komen alle belangrijke parameters in zicht voor het verduurzamen van verpakkingen.

Grietje van Weert, Manager Knowledge & Projects bij Normec Foodcare en Filip Fransen, Sr. Category Director Foodservice bij verpakkingsproducent deSter (onderdeel van Gategroup), belichten tijdens het Food Safety Event hóe je als bedrijf tot verpakkingsoplossingen kan komen. Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar verpakkingsconcepten die een duurzamer alternatief bieden voor bestaande verpakkingen van geproduceerde levensmiddelen. Filip Fransen behandelt tijdens het Food Safety Event meerdere pilotcases van bedrijven die succesvol duurzame verpakkingen en verpakkingsconcepten hebben ontwikkeld. Fransen neemt je mee in de praktijk en belicht verschillende knelpunten die naar voren kunnen komen tijdens toepassing van deze concepten.

Parameters van het verpakkingsconcept

Grietje van Weert neemt je mee in de verschillende validatiestappen van het proces. Waar moet je dan allemaal aan denken? Wat zijn de eigenschappen van verpakking en hoe integreer je deze in het herziene verpakkingsconcept? Welke wetgeving en regelgeving moet je naslaan? Hoe kom je tot een geslaagde marktintroductie? En hoe maak je de juiste afweging tussen voedselveiligheid en duurzaamheid? Met welke eisen moet je rekening houden (GFSI-standaarden, wetgeving, consumenten)? En hoe ervaren consumenten je verpakking?

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: onjuiste houdbaarheidsdatum op ei- en rundvleesschotel

Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: onjuiste...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van mei. De laatste wapenfeiten: geroosterde paprikareepjes met glas en...

Belgische recalls en waarschuwingen mei: pistachenoten met aflatoxines

Belgische recalls en waarschuwingen mei: pistachenoten met aflatoxines

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van mei. De laatste wapenfeiten: te hoog gehalte aan pyrrolizidine...

Beeld: Shutterstock

10 antwoorden op prangende QA- en R&D-vragen: zo ga je voorbereid aan...

Jonge kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars beginnen vaak na hun studie direct met hun eerste baan. Hoe goed de opleiding studenten ook...

foto: Jay & Joy

Plantaardig niet altijd veilig: Vegan kaasalternatieven veroorzaken...

In Frankrijk deed zich een uitbraak voor met Listeria monocytogenes in plantaardige alternatieven voor kaas. De producten werden verkocht in meerdere...

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger Wendy's

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger...

Een uitbraak van E. coli O157:H7 die van juli tot augustus 2022 werd onderzocht door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de...

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

De Food and Drug Administration (FDA) en de Centers of Disease Control and Prevention onderzoeken een uitbraak van Salmonella die verband houdt met...

Listeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5 doden

Listeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5...

De Europese instituten ECDC (European Center of Disease Control) en EFSA (European Food Safety Authority) melden gezamenlijk een langdurig cluster...

Zieken door E. coli in gepelde biologische walnoten

Zieken door E. coli in gepelde biologische walnoten

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben meldingen ontvangen over twaalf mensen uit twee Amerikaanse staten. Zij zijn besmet...