Terugblik: het Food Future Event in beeld

Terugblik: het Food Future Event in beeld

Meer dan 160 jonge en ervaren productontwikkelaars kwamen op 26 september naar het Food Future Event. Bekijk de fotoreportage van het geslaagd event.

Jonge productontwikkelaars konden kiezen voor een ontbijtsessie speciaal voor hen voor het hoofdprogramma. Zeker 30 kozen ervoor om extra vroeg op te staan. Onder leiding van Ruben Drummer van Duwtje genoten ze van een lekker ontbijtje en leerden ze over gedragsverandering.

Fotocredit voor alle foto's: Koos Groenewold

Frustraties eruit gooien

Op het hoofdpodium trapte dagvoorzitter Annemarie Bruning de dag af. Als eerste was trendwatcher Eveline van Dam aan de beurt. Ze vroeg de zaal om hun grootste innovatiefrustratie er letterlijk uit te gooien! Daarna vertelde ze op welke trends productontwikkelaars zich moeten focussen.

Young&Experienced

Jong en ervaren productontwikkelaars met elkaar in gesprek: dat was het doel van deze sessie. We gaven de aanwezigen een aantal dilemma's om over te praten. Dat waren onder andere:

1 Hoe geef ik aandacht aan de innovaties die er echt toe doen? 

2 Was het vroeger gemakkelijker om een nieuw product te ontwikkelen? 

Ze gingen enthousiast in gesprek!

Zelf aan de slag

Op het programma stonden drie workshops waar de deelnemers of zelf aan de slag konden of konden proeven.

Dat laatste kon in de workshop van Yama over de rol van umami bij zoutreductie. Proeven kon van broodsticks, tomaat, komkommer, chips, ketchup en bouillon. Smaakbeleving bestaat zowel uit het smaakpalet van zoet, zuur, zout, bitter en umami, maar heeft voor een heel groot deel te maken met kleur, geur en structuur.

Andere workshops waren:

  • Het ontwikkelen van een duurzaam concept van Antien Zuidberg van de HAS Green Academy
  • Productontwikkeling voor gen Z van Bart Veldhuizen van Kitchen Republic

Kennissessies

De bezoekers die meer de diepte in wilden, konden terecht bij de kennissessies. Renske Janssen praatte de bezoekers bij over de mogelijkheden van fermentatie. Wynand Alkema en Mark Lammers legden uit wat productontwikkelaars met Artificial Intelligence konden bereiken. En Rimmer Woudstra ging voor de liefhebbers de diepte in over suikerreductie.

Paneldiscussies

Weten hoe praktijkgenoten met actuele onderwerpen omgaan? Dat kon in de paneldiscussies. De toekomst van vleesvervangers werd besproken. Ook het vak van productontwikkeling zelf gaf interessante discussies net als herformulering in de praktijk: smaak blijft het allerbelangrijkste.

Netwerken

Tussen alle sessies door konden de bezoekers netwerken. Daarnaast konden ze langs bij de partners Yama Foods, Has Green Academy, Normec Foodcare, Nutrilab en Centric Software.

De afsluiter was Tim Zuidgeest die alles vertelde over hoe een verpakking kan verleiden tot aankoop. Daarna werd de dag afgesloten met een welverdiende borrel. Al met al een geslaagde dag! Schrijf maar vast in de agenda: 3 oktober 2024! Dan vindt de volgende editie plaats.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

foto: shutterstock

Albert Heijn over hybridevlees en CO2-reductie: 'Door rundvlees deels...

Half-om-halfgehakt kennen de meeste producenten wel. Albert Heijn introduceert een nieuw soort hybride product: rundkip. De supermarkt wil met deze...

Reststroom uit bier vormt basis eiwitshake Upfront

Reststroom uit bier vormt basis eiwitshake Upfront

Upfront heeft een shake ontwikkeld met eiwit uit een reststroom van bier. Volgens het bedrijf is het de meest functionele plantaardige eiwitshake op...

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

STARTUP BELICHT - "Eten dat je deelt, is twee keer zo lekker", stelt de oprichter van Kadir's. Omdat hij op feestjes steeds buiten de boot viel qua...

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat blijft een dilemma' (podcast)

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat...

Deze podcast is de eerste van drie podcasts waar redacteur Dionne Irving met eiwitexpert Jeroen Willemsen terugblikt en vooruitkijkt op de...

19-10-2024 | SIAL Parijs

19-10-2024 | SIAL Parijs

Voedingsmiddelenbeurs SIAL vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober 2024 in Paris Nord Villepinte. SIAL viert haar 60ste verjaardag.

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met falafelkruiden: 10 trends in snacks en zoetwaren

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met...

Consumenten weten steeds meer over de ingrediënten in de voedingsproducten die ze kopen. Ze worden daardoor kritischer en verwachten ook eerlijke...

Credit: PlantFWD

Jonge startups gaan voor minder bewerkte vlees-, vis- en...

Voorheen ontwikkelden startups vleesvervangers die heel erg op vlees moesten lijken, een lange ingrediëntenlijst maakte niet uit. Jonge startups...

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij benaming zuivelalternatieven'

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij...

OPINIE - Gezond verstand en niet beklemmende regelgeving zou de boventoon moeten voeren bij het kiezen van productbenamingen van innovatieve...