Food Safety Event 16 november: van PFAS tot beheersing grondstofgevaren en van biofilms tot schimmels en mycotoxinen

Food Safety Event 16 november: van PFAS tot beheersing grondstofgevaren en van biofilms tot schimmels en mycotoxinen

Welke beheersmaatregelen kun je nemen tegen milieucontaminanten, zoals BBP en PFAS in voeding? Welke nieuwe voedselveiligheidsrisico's brengt de klimaatverandering met zich mee? Wat moet de foodindustrie met PFAS? Hoe gaan we biofilms voor eens en voor altijd effectief te lijf? Deze en veel meer prangende vragen worden uitgediept op het Food Safety Event van VMT op 16 november.

Het Food Safety Event op 16 november vindt plaats in DeFabrique in Utrecht. Samen met de doelgroep kwaliteitsprofessionals en voedselveiligheidsexperts heeft VMT de belangrijkste thema's weer op een rij gezet. Dat heeft geleid tot weer een rijk en veelzijdig programma. De onderwerpen geven we hieronder weer:

De relatie tussen milieu en voeding uitgediept

Welke stoffen en milieucontaminanten, zoals BBP en PFAS, kunnen in voeding terecht komen? Welke milieucontaminanten zijn belangrijk in relatie tot voeding en welke beheersmaatregelen kun je daarop nemen? Prof. Peter van Bodegom licht toe hoe de milieu impacts van de voedings supply chain kunnen worden verkleind en wat het effect is van milieucontaminanten en microplastics in combinatie met eten en gezondheid. Door: Prof. Peter van Bodegom (Leiden University)

Veranderende voedselsystemen, nieuwe voedselveiligheidsgevaren

In deze lezing zal Prof. Van der Fels-Klerx ingaan op de uitdagingen van de veranderende voedselsystemen en de mogelijke risico's voor de voedselveiligheid. Denk aan klimaatverandering, nieuwe eiwitten of circulaire systemen. Ze zal tevens ingaan op het beheersen van opkomende voedselveiligheidsgevaren in veranderende productie systemen. Door: Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research)

De 'Hete aardappel PFAS'

De PFAS-problematiek roept enkele belangrijke vragen op zoals: Hoe krijgen we grip op PFAS, hoe beoordelen we de risico’s van PFAS via voedsel en drinkwater in Nederland door de gehele keten en hoe kunnen we krachten bundelen? Tijdens deze lezing krijg je inzicht in de analysetechnologie en monitoring strategieën voor PFAS.

Lessons learned uit ketenbrede crisisoefening voedselveiligheid ontbijtgranen

De ministeries van VWS en LNV hebben na de Fipronil-crisis (2017) en de afronding van het Actieplan Voedselveiligheid (2020) met de voedselsectoren om tafel gezeten over hoe geleerde lessen op het gebied van voedselveiligheid blijvend te borgen. Daarbij is afgesproken om regelmatig met elkaar op ketenniveau crisisoefeningen te gaan doen. Op 9 mei van dit jaar was er een integrale crisisoefening voedselveiligheid met alle publieke en private organisaties die in beeld komen bij een voedselveiligheidsincident in de keten waarin ontbijtgranen worden geproduceerd. Op welke onderdelen is er gelet tijdens de crisisoefening? En wat viel daarbij op? Wat kunnen we hiervan leren en voortaan anders doen?

De gevaren van Listeria en de rol van de voedselproducent

Waarin schuilt het grootste gevaar van Listeria moncytogenes in de voedselindustrie? En wat leren we van de aanpak van recente ziekte uitbraken? Professor Frank Devlieghere brengt nieuwe inzichten uit wetenschappelijk onderzoek naar voren die voor kwaliteitsmanagers in de voedingsindustrie 'must knows' zijn. Eelco Franz licht het recente uitbraakonderzoek van het RIVM toe. Wat kunnen we hiervan leren? Hoe kan de ziektelast worden ingedamd? Hoe kan de methode WGS helpen?

MOAH en MOSH – antwoord op prangende vragen

Hoe moet de voedingsindustrie de richtlijnen voor MOAH interpreteren? En moet je nu als bedrijf wel of niet iets met MOSH doen? Eurofins deed een studie naar de risico’s van MOAH. Expert Ruben Thomaes licht toe hoe MOAH in voeding terecht kan komen, geeft een update over de geldende richtlijnen, laat zien wat de risico’s van MOAH overschrijding zijn en wanneer er reden is om te monitoren. Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden legt Thomaes uit hoe Eurofins als laboratorium hiermee om gaat.

Beheersing van grondstofgevaren – dit zijn de do’s en don’ts

Met de vernieuwing van infoblad 64 (samenvoegen van infoblad 64 en 65) is bij bedrijven en toezichthouders (NVWA) hernieuwde aandacht voor de borging van de grondstoffen. Bedrijven worden geacht de voedselveiligheidsgevaren te kennen en te beheersen. Maar er is onrust ontstaan, omdat er onduidelijkheid is over hoe de wettelijke eisen in te vullen. De NVWA signaleert bij voedingsmiddelenbedrijven afwijkingen, terwijl aan de grondstoffen en de bedrijfscertificering niets is veranderd. Hoe zit dat precies? En hoe krijg je de onduidelijkheid weg? Marcel den Hertog (Précon) vertelt samen met een van zijn klanten hoe dit er in de praktijk uitziet en geeft inzicht over de beste aanpak. In de zaal is iemand van de NVWA aanwezig om vragen over handhaving te beantwoorden.

Schimmels en mycotoxinen in relatie tot bederf en voedselveiligheid

Schimmels zijn de belangrijkste bederfveroorzakers van voedsel. Daarnaast produceren sommige schimmels mycotoxinen. Dat zijn giftige stoffen die zeer persistent kunnen zijn en een risico vormen voor de volksgezondheid. Sommige mycotoxinen zijn kankerverwekkend, anderen kunnen de lever- of nierfuncties aantasten. Schimmels, schimmelsporen en mycotoxinen kunnen via verschillende routes in levensmiddelen terechtkomen. Een belangrijk aandachtspunt voor de levensmiddelenindustrie is een mogelijke verandering van de schimmelflora in relatie tot voedselveiligheid. Daaraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen zoals klimmaatverandering, gebruik van reststromen als veevoer, verbod van fungiciden in de landbouw en de ontwikkeling van nieuwe producten zoals plantaardige- en biologische producten.

Ontwikkeling van duurzame verpakking voor levensmiddelen – stappenplan tot effectieve validatie

Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar nieuwe of aangepaste verpakkingsconcepten voor de geproduceerde levensmiddelen. Dat komt door de wens om het duurzamer te verpakken of door veranderende logistieke processen die andere eisen aan de verpakking stellen. Waar moet je dan allemaal aan denken? Hoe kom je tot een effectieve validatie? Welke input heb je van je leveranciers en je afnemers nodig? En hoe maak je de juiste afweging tussen voedselveiligheid, kwaliteit en houdbaarheid? Met welke eisen moet je rekening houden (GFSI-standaarden, wetgeving, consumenten)? En hoe ervaren consumenten je verpakking?

Een kijkje in de werkwijze van NVWA-IOD

Een rechercheur neemt ons mee in de werkwijze van NVWA-IOD. De NVWA-IOD is de opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit die strafrechtelijk onderzoek doet naar grootschalige criminaliteit die een gevaar vormt voor de voedselveiligheid, volksgezondheid en de gezondheid van planten en dieren in Nederland. De organisatie gaat in op hoe de voedingsindustrie de NVWA-IOD kan helpen.

Biofilms vakkundig en effectief te lijf

Deskundige Koen De Reu (ILVO) gaat in op het gevaar van biofilms als potentiële bron voor bederforganismen en pathogenen. Hij behandelt ook de impact van de samenzwering tussen de bacteriën in biofilms. Biofilms zijn namelijk een veilige haven voor bederforganismen en pathogenen. Daarnaast wordt in de sessie door Laurent Delhalle aan de hand van praktijkvoorbeelden ingegaan op strategieën zoals enzymatische reiniging voor het beheersen van biofilms in de voedingsindustrie. Tot slot wordt de problematiek verder toegelicht vanuit de praktijk van de voedingsindustrie.

Paneldiscussie Food Safety Culture

Food Safety Culture is een lastig en soms zelfs een discutabel onderwerp. Want wat maakt Food Safety Culture in de voedingsindustrie nu zo belangrijk? Een expert van KTBA & Merieux Nutrisciences leidt aan hand van een praktijkcase het onderwerp in en geeft antwoord op vragen als: Wat houdt Food Safety Culture in? Wat zien we bij assessments bij klanten in de praktijk? Wat kunnen we daarvan leren? En wat is de meest kansrijke aanpak?

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

De definitieve versie van IFS Logistics 3 is al geruime tijd uit. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen vanaf 1 juni 2024 plaatsvinden. Voor alle...

Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: geroosterde paprikareepjes met glas

Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: geroosterde paprikareepjes...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van mei. De laatste wapenfeiten: geroosterde paprikareepjes met glas en...

Wat zijn de fijne kneepjes om de productie brandschoon en Listeria buiten de deur te houden?

Hygiëne en techniek komen samen in voedselfabriek: dit is waarom dat...

Hygiëne en techniek zijn twee totaal verschillende dingen die samenkomen bij bereiding van voedingsmiddelen. Het goed vertalen van hygiënisch ontwerp...

foto: shutterstock

Gezondheidsraad: 'Overheid weet niet aan hoeveel chemische stoffen...

De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Volgens de Gezondheidsraad wordt dit 'niet gemeten, maar...

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: foutief etiket oranje soesjes en rozijnen krentenbollen

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: foutief etiket oranje...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: foutief etiket rozijnen...

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in ghee en salmonella in boomstammetjes en spekburger

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: te veel glycidyl-esters in ghee en...

Microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU: bevindingen, risico's en hygiënische maatregelen

Microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU:...

Hoewel de microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU over het algemeen goed is, worden de hygiënenormen nog vaak overschreden....

EFSA neemt controle van parasieten bij vissen onder de loep

EFSA neemt controle van parasieten bij vissen onder de loep

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) beoordeelde methoden om parasieten bij vissen te controleren, op te sporen en te doden.