Dag van de Duurzame Verpakking focust op gehele verpakkingsketen

Dag van de Duurzame Verpakking focust op gehele verpakkingsketen

Tijdens de Dag van de Duurzame Verpakking op 21 juni komen experts, studenten en bedrijven uit het hele land samen met als doel: kennis delen, inspireren en netwerken. Met het thema ALL-IN ligt de focus dit jaar op de gehele verpakkingsketen: van de ontwikkeling van een verpakking tot aan de afvalverwerking.

Enkele hoogtepunten op de dag zijn: interactieve lezingen, pitches van studenten en een
interdisciplinair tafelgesprek met tafelgasten uit de verschillende schakels van de verpakkingsketen.
Stijn Kling zal de dag voorzitten en is tevens moderator tijdens het tafelgesprek. Om 13:00 uur wordt het event officieel geopend, door wethouder Frank den Brok.

HAS-project 'Goed Verpakt'

HAS lector Antien Zuidberg zal vertellen over het project 'Goed Verpakt'. Binnen dit project staat de volgende vraag centraal: Welke keuzes leiden tot optimalisatie van de integrale duurzaamheid van product-verpakkingscombinaties in de foodsector?

‘Goed Verpakt’ maakt dit keuzeproces inzichtelijk en helpt bedrijven om tot de duurzaamste product-verpakkingscombinaties te komen. Zuidberg vertelt over de resultaten die de afgelopen 2 jaar zijn verkregen tijdens het project. Daarnaast presenteert ze de duurzaamheidsdilemma's die tijdens de studentonderzoeken naar voren zijn gekomen.

Studentenprojecten duurzaam verpakken

Binnen het Innovatieprogramma Circulaire Verpakkingen Oss, wordt er gezamenlijk onderzoek
gedaan naar het verduurzamen en circulair maken van verpakkingen. Dit jaar werkten vier
projectgroepen van de HAS green academy aan verschillende verpakking gerelateerde
vraagstukken vanuit het bedrijfsleven. Zij presenteren de uitkomsten hiervan op de Dag van de
Duurzame Verpakking
. Onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn: greenwashing, wetgeving
rondom coatings op karton en innovatieve verpakkingen.

Tafelgesprek

Bij het tafelgesprek schuiven gasten vanuit verschillende schakels van de
verpakkingsketen aan. Ze reageren op de prikkelende stellingen die moderator Stijn
Kling hen voorlegt. Dit zijn de voorlopige tafelgasten:

  • Michaël Nieuwesteeg (directeur NVC Nederlands Verpakkingscentrum)
  • Taco Kingma (Manager Duurzaam Verpakken bij FNLI Federatie Nederlandse
    Levensmiddelen Industrie)
  • Marian Wagemakers (Chairperson platform Global Goals Oss)
  • Julie de Vaan (Gedragsexpert, onderzoeker en mede-eigenaar van Changing Ways)
  • Annelies Clements (Sustainability & Innovation Manager bij Bunzl Retail & Industry
    Nederland)
  • Alex van Kuilenburg (Business Development Manager bij Milgro)

Keynote van Margot Meijerink

Tot slot zal Margot Meijerink het woord nemen. Als afgestudeerd industrieel ontwerpster aan de
Universiteit Twente, zet zij haar studieachtergrond in om een brug te slaan tussen de afvalverwerking
en de verpakkingsindustrie. Tijdens de Dag van de Duurzame Verpakking spreekt Meijerink over de
visuele tool die zij heeft ontworpen voor afvalverwerkingsbedrijf Attero. De tool belicht het perspectief van de afvalverwerking en daarmee kan bijdragen aan het creëren van schonere afvalstromen.

VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland...

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn CO2-uitstoot verminderen

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn...

Albert Heijn introduceert half om halfproducten die een combinatie zijn van kip en rundvlees. Dit product heeft een lagere CO2e-uitstoot dan regulier...

Joep Rats, NZO: "Er is een verdedigende houding ontstaan, omdat de sector zich aangevallen voelt. Dat is logisch. Maar het is belangrijk om samen naar oplossingen te zoeken in plaats van tegenover elkaar te staan."

NZO-directeur: 'In een meer plantaardig voedingspatroon hebben we...

De zuivelsector wordt vaak neergezet als 'heel vervuilend' en zou daarom sterk moeten worden teruggedrongen. Dat steekt Joep Rats, nu sinds enkele...

Beeld: Arla Foods Ingredients

Van reststroom tot innovatie: Arla verwerkt wei tot gefermenteerd...

Arla Foods Ingredients lanceert een nieuw product in Latijns Amerika. Het yoghurtdrankje is ontwikkeld op basis van wei-reststromen. Veel bedrijven...

Foto: Shutterstock

Standaarden in ontwikkeling: 'Voedselveiligheid moet niet ten koste...

De belangrijkste GFSI-erkende foodnormen zoals BRCGS, IFS of FSSC 22000, zijn bezig om duurzaamheid binnen de standaarden te verankeren. Geen...

Foto: Jumbo Supermarkten. 
v.l.n.r.: Ron Krekels (algemeen directeur Uniekaas Holland), Guus Mensink (bestuursvoorzitter DOC Kaas), Leonie en Frans Zanderink (melkveehouders), Menno Wigtman (inkoopmanager Jumbo Supermarkten)

Jumbo nieuwe 'kaas koers' in met Uniekaas Holland en DOC Kaas

Jumbo Supermarkten zet naar eigen zeggen een stap richting de verduurzaming van haar kaasketen. Dit doet het bedrijf in samenwerking met Uniekaas...

Beeld: Burg Group

Burg Group breidt uit naar de Verenigde Staten: 'Meer mensen weten...

Natuurazijn producent Burg Group heeft een nieuwe productielocatie geopend in de Verenigde Staten. Het is voor de producent de eerste vestiging...

Consumenten kopen meer biologisch fruit

Consumenten kopen meer biologisch fruit

25% van de foodomzet komt vanuit producten met een keurmerk. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Keurmerken Retail van Circana. Volgens de...