FreshRecruitment
Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.
Elk foodbedrijf - groot of klein - is bezig met duurzaamheid. CO2-footprint berekenen, reststromen in kaart brengen, energie duurzaam winnen. De mogelijkheden lijken eindeloos. Waar begin je met het meten van duurzaamheid? Dit vertelden deze experts tijdens het online event Food Sustainability Update.
FreshRecruitment
FreshRecruitment
FreshRecruitment
FreshRecruitment
Cornelis Vrolijk Seafood
Volgens duurzaamheidsexpert Boone was er teveel vrijblijvendheid in het meten en communiceren van duurzaamheid. Iedereen deed het op zijn eigen manier en er waren geen vastgestelde normen. Dat is intussen verleden tijd. Bedrijven moeten hun duurzame impact op basis van vastgestelde indicatoren meten en communiceren. Bekijk de video.
Groentesnijderij Vezet wilde als elk bedrijf aan de slag met duurzaamheid. Hun grootste klant Albert Heijn vroeg hen om hun CO2-footprint in kaart te brengen. "In het begin hadden we geen idee waar we moesten beginnen," vertelt Els van Soest-Cornelissen, kwaliteitsmanager bij het bedrijf die ook duurzaamheid in haar takenpakket heeft.
Duurzaam ondernemen is geen vrijblijvende optie meer, ook niet voor kleine en middelgrote bedrijven. Bij Lavetan groeit duurzaamheid sinds twee jaar uit tot een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. Door strategische keuzes, data-analyse, interne workshops en externe samenwerking bouwt het team aan een toekomstbestendig beleid — toegankelijk voor elke mkb/kmo.
Voedselproducenten voelen de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker in hun ketens. Het natte jaar van 2024 was hiervan een recent voorbeeld, met mislukte oogsten tot gevolg. Groentefabrikant HAK en bakkerijproducent Bolletje vertellen hoe klimaatadaptatie er bij hen in de praktijk uit ziet.
Nestlé lanceerde in februari de KitKat® Tablets. Deze chocoladerepen worden geproduceerd in een nieuwe fabriek van Nestlé in Bulgarije. VMT kreeg de gelegenheid om de fabriek te bezoeken en sprak onder andere met Louise Barrett, Head of R&D bij Nestlé, over de ontwikkeling van het product.
"Clean label - dat betekent geen additieven zoals de veelgebruikte methylcellulose, een goede bite en een hoog eiwitgehalte." Volgens Lukas Böni, mede-oprichter van Planted onderscheiden de vleesvervangers van zijn bedrijf zich door deze 3 aspecten. Nu de vraag naar minder bewerkte vleesvervangers toeneemt, is het Zwitserse bedrijf al voorgesorteerd om hieraan te voldoen.
Een meerderheid van het Europees Parlement heeft afgelopen donderdag 3 april ingestemd met uitstel van de rapportageverplichting voor duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen.
Ultrabewerkt, bewerkt, onbewerkt: de mate van bewerking van voedingsmiddelen staat de laatste jaren in de spotlight. Bekijk hier het VMT-webinar van 26 maart 2025 terug.
Waaraan moet je voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? De Food Safety by Design-benadering.
De mate van bewerking is steeds meer een onderwerp in de food-industrie? Hoe gaan productontwikkelaars daarmee om? In dit nummer aandacht voor dit actuele onderwerp.