Alternatieve eiwitten: een overzicht van ingrediënten, processingmethodes en applicaties

Alternatieve eiwitten: een overzicht van ingrediënten, processingmethodes en applicaties

De eiwittransitie is meer dan plantaardig, vandaar de titel alternatieve eiwitten. Ook eiwitten uit precisiefermentatie, eiwitten uit insecten en eiwitten uit micro-organismen. In deze collectie staan verschillende ingrediënten, processingmethodes en applicaties op een rij.

Er is zoveel informatie over alternatieve eiwitten waaronder plantaardig, ook op VMT.nl.

In deze collectie zetten we de informatie op een overzichtelijke manier op een rij:

Alternatieven eiwitten: plantaardig, insecten, mycoproteines

De informatie over eiwitten is onderverdeeld in: plantaardige eiwitten, eiwitten uit insecten en mycoproteines. Zo zijn er uitgebreide artikelen over het nu populaire favabooneiwit en schimmeleiwit.

Processing

Op labschaal een proces bedenken is 1, opschalen is complex. Wat is nodig om op industriële schaal eiwitten te produceren? Welke technologieën gebruiken bedrijven om bijvoorbeeld vleesvervangers te maken?

Plantaardige producten: vlees- en visvervangers, zuivelalternatieven

De afgelopen jaren zijn er vele plantaardige varianten van vlees, vis en zuivel geïntroduceerd. Smaak en textuur en prijs blijven belangrijke aspecten voor consumentenacceptatie.

Wetgeving

De benaming van plantaardig blijft in sommige Europese landen een heikel punt. Hoe zit het met de labeling? Wat kan en wat niet?

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Productinnovaties april: alcoholvrije frisdrank en chocoladereep met smaak van koffiecocktail

Productinnovaties april: alcoholvrije frisdrank en chocoladereep met...

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van april: alcoholvrije frisdrank en chocoladereep met smaak van...

Reststroom uit bier vormt basis eiwitshake Upfront

Reststroom uit bier vormt basis eiwitshake Upfront

Upfront heeft een shake ontwikkeld met eiwit uit een reststroom van bier. Volgens het bedrijf is het de meest functionele plantaardige eiwitshake op...

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

STARTUP BELICHT - "Eten dat je deelt, is twee keer zo lekker", stelt de oprichter van Kadir's. Omdat hij op feestjes steeds buiten de boot viel qua...

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat blijft een dilemma' (podcast)

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat...

Deze podcast is de eerste van drie podcasts waar redacteur Dionne Irving met eiwitexpert Jeroen Willemsen terugblikt en vooruitkijkt op de...

19-10-2024 | SIAL Parijs

19-10-2024 | SIAL Parijs

Voedingsmiddelenbeurs SIAL vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober 2024 in Paris Nord Villepinte. SIAL viert haar 60ste verjaardag.

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met falafelkruiden: 10 trends in snacks en zoetwaren

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met...

Consumenten weten steeds meer over de ingrediënten in de voedingsproducten die ze kopen. Ze worden daardoor kritischer en verwachten ook eerlijke...

Credit: PlantFWD

Jonge startups gaan voor minder bewerkte vlees-, vis- en...

Voorheen ontwikkelden startups vleesvervangers die heel erg op vlees moesten lijken, een lange ingrediëntenlijst maakte niet uit. Jonge startups...

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij benaming zuivelalternatieven'

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij...

OPINIE - Gezond verstand en niet beklemmende regelgeving zou de boventoon moeten voeren bij het kiezen van productbenamingen van innovatieve...