Duurzame verpakkingen die voldoen aan de wetgeving? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten

Duurzame verpakkingen die voldoen aan de wetgeving? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten

Van voedingsproducenten wordt verwacht dat ze steeds meer verduurzamen. Ook op het gebied van verpakkingen wordt steeds meer duurzaamheid verwacht. Maar hoe zit het precies met de SUP-richtlijn? Wat valt onder plastic voor eenmalig gebruik? En hoe ga je om met het spanningsveld tussen voedselveiligheid en duurzaamheid? Tijdens het Food Law Event op dinsdag 6 juni vertellen Grietje van Weert (Normec) en Dirk Wens (Reco2Bio & Belgian BioPackaging Association) aan de hand van meerdere praktijkcases meer over het onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni bij Innstyle in Maarssen. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Verpakkingen: spanningsveld voedselveiligheid en duurzaamheid

We moeten steeds meer verduurzamen als voedingsproducenten. Ook op het gebied van verpakkingen wordt verwacht dat deze steeds duurzamer zijn. Het gebruik van zo min mogelijk materialen, recyclebare materialen en wellicht zelfs herbruikbare materialen zijn hier mogelijke strategieën. Hoe zit het precies met de SUP-richtlijn? En met de wetgeving aangaande verpakkingsafval? Hoe om te gaan met het spanningsveld tussen voedselveiligheid en duurzaamheid? In hoeverre helpt de wetgeving bij de transitie naar duurzame verpakkingen en in hoeverre staat wetgeving verduurzaming in de weg? Wat zijn de valkuilen?

Waar op letten bij verpakkingen?

Grietje van Weert, Manager Knowlegde & Projects/ Manager Kenniscentrum Normec Foodcare brengt de laatste wettelijke kaders in beeld. Vervolgens vertelt Dirk Wens, Managing Director reco2Bio CommV en Founding President Belgian BioPackaging, hoe je als bedrijf het beste om kan gaan met de wetgeving rondom duurzame verpakkingen en welke strategische keuzes je moet maken. Diverse praktijkcases komen hierbij aan bod.

Sprekers

Deze sessie bevat twee sprekers. Allereerst Grietje van Weert, knowlegde & projects manager bij Normec Foodcare. Bekijk het LinkedIn profiel van Grietje van Weert.

De tweede spreker is Dirk Wens, General Manager & Fouding Director of Reco2Bio Comm.V. en President of Belgian BioPackaging Association. Bekijk het LinkedIn profiel van Dirk Wens.

Bekijk het volledige programma

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

VMT 3 (2024): Etikettering, logo's en claims

VMT 3 (2024): Etikettering, logo's en claims

In dit nummer meer over hoe R&D'ers en de Consumentenbond denken over de Nutri-Score. Ook meer over benamingen voor plantaardige alternatieven voor...

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om deze stoffen gaat het

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om...

De Europese Unie verbiedt een aantal rookaroma's die producten als rookworst en barbecuesaus een rooksmaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond,...

Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie? 

Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie?

Veel kwaliteitsmanagers uit de voedingsindustrie geven aan dat nationale wetgeving in Europese lidstaten erg verschillend kan zijn. Dit leidt tot...

Beeld: NZO

NZO reageert op discussie plantaardige benamingen: 'Creativiteit gaat...

Er is de laatste tijd veel ophef over benamingen voor plantaardige alternatieven voor zuivel. Verschillende producten kwamen in het nieuws vanwege...

Of je worst lust? Meatable laat voor het eerst kweekvlees proeven in EU

Of je worst lust? Meatable laat voor het eerst kweekvlees proeven in...

Het Nederlandse bedrijf Meatable laat woensdag voor het eerst in de Europese Unie mensen een worst van in het laboratorium gekweekt vlees proeven. De...

Europese harmonisatie probiotica-claim mogelijk? Dit is de laatste stand van zaken

Europese harmonisatie probiotica-claim mogelijk? Dit is de laatste...

De International Probiotics Association Europe (IPA Europe) roept op tot geharmoniseerd gebruik van de claim 'probiotica' in de Europese Unie. Over...

Nieuw allergenen beleid: dit houdt het in voor de industrie 

Nieuw allergenen beleid: dit houdt het in voor de industrie

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA...

Lisette Brouwers -  Product Manager Food bij Fairtrade Original

Visie R&D'er: 'Voldoen aan wetgeving stopt niet als je product in de...

VISIE OP WETGEVING - Bij het ontwikkelen van een nieuw product is wetgeving zeer belangrijk. Voldoet het product niet aan de wetgeving, zal je...