Wat gebeurde er de afgelopen tijd op gebied van Nutri-Score? Deze artikelen helpen je verder

Wat gebeurde er de afgelopen tijd op gebied van Nutri-Score? Deze artikelen helpen je verder

Wat is de laatste stand van zaken op het gebied van de Nutri-Score? Wat zijn de voorgestelde wijzigingen door het wetenschappelijk comité en de Gezondheidsraad? En hoe denkt de industrie over het voedselkeuzelogo? De nieuwe collectie van VMT over de Nutri-Score bevat een aantal 'must-reads' voor iedereen die met de Nutri-Score bezig is

Er is al jarenlange een discussie gaande over het wel of niet invoeren van de Nutri-Score. Voor- en tegenstanders dragen al tijden verschillende argumenten aan. Recent besloot staatssecretaris Maarten van Ooijen, na jarenlang beraad, dat de Nutri-Score vanaf 1 januari 2024 het vrijwillige voedselkeuzelogo wordt in Nederland. Maar wat is het nu precies? Wat zijn de voorgestelde wijzigingen? En wat zijn de ervaringen en pijnpunten? In de nieuwe collectie Nutri-Score van VMT vind je de belangrijkste informatie overzichtelijk op een rij. Lees in de collectie meer over volgende onderwerpen:

Over de Nutri-Score

In dit onderdeel van de collectie meer informatie over de laatste stand van zaken van het voedselkeuzelogo. Wat is de status in Nederland? En in andere landen? En hoe bereken je de Nutri-Score nu precies?

Wetenschappelijk comité & Gezondheidsraad

Het wetenschappelijk comité heeft de afgelopen twee jaar verschillende rapporten gepubliceerd over eventuele aanpassingen en verbeterpunten voor het voedselkeuzelogo. Ook de Gezondheidsraad publiceerde een rapport met haar bevindingen over eventuele verbeterpunten en de invoering van het logo in Nederland. Hier vind je de belangrijkste punten uit de verschillende rapporten.

Welke producenten gebruiken Nutri-Score?

De afgelopen jaren zijn verschillende producenten al – in pilot vorm – gestart met het vermelden van de Nutri-Score op verpakkingen. Welke producenten werken hier al mee? Hier een terugblik op de producenten en retailers die afgelopen jaren al stappen maakten met het logo.

Ervaringen en pijnpunten

De Nutri-Score leidt al jaren tot discussie tussen verschillende partijen in Nederland. VMT interviewde de afgelopen jaren verschillende producenten, R&D’ers en brancheverenigingen over hun visie op het voedselkeuzelogo. Hier vind je de meningen en visies overzichtelijk bij elkaar.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

VMT 3 (2024): Etikettering, logo's en claims

VMT 3 (2024): Etikettering, logo's en claims

In dit nummer meer over hoe R&D'ers en de Consumentenbond denken over de Nutri-Score. Ook meer over benamingen voor plantaardige alternatieven voor...

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om deze stoffen gaat het

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om...

De Europese Unie verbiedt een aantal rookaroma's die producten als rookworst en barbecuesaus een rooksmaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond,...

Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie? 

Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie?

Veel kwaliteitsmanagers uit de voedingsindustrie geven aan dat nationale wetgeving in Europese lidstaten erg verschillend kan zijn. Dit leidt tot...

Beeld: NZO

NZO reageert op discussie plantaardige benamingen: 'Creativiteit gaat...

Er is de laatste tijd veel ophef over benamingen voor plantaardige alternatieven voor zuivel. Verschillende producten kwamen in het nieuws vanwege...

Of je worst lust? Meatable laat voor het eerst kweekvlees proeven in EU

Of je worst lust? Meatable laat voor het eerst kweekvlees proeven in...

Het Nederlandse bedrijf Meatable laat woensdag voor het eerst in de Europese Unie mensen een worst van in het laboratorium gekweekt vlees proeven. De...

Europese harmonisatie probiotica-claim mogelijk? Dit is de laatste stand van zaken

Europese harmonisatie probiotica-claim mogelijk? Dit is de laatste...

De International Probiotics Association Europe (IPA Europe) roept op tot geharmoniseerd gebruik van de claim 'probiotica' in de Europese Unie. Over...

Nieuw allergenen beleid: dit houdt het in voor de industrie 

Nieuw allergenen beleid: dit houdt het in voor de industrie

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA...

Lisette Brouwers -  Product Manager Food bij Fairtrade Original

Visie R&D'er: 'Voldoen aan wetgeving stopt niet als je product in de...

VISIE OP WETGEVING - Bij het ontwikkelen van een nieuw product is wetgeving zeer belangrijk. Voldoet het product niet aan de wetgeving, zal je...