Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen helpen je verder

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen helpen je verder

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

(Bijna) alle voedingsmiddelen moeten verplicht een etiket bevatten. Maar welke informatie moet er nu eigenlijk op dit etiket? Wat moet en wat mág je vermelden? Hoe gaan kwaliteitsmanagers om met etikettering en wat zijn hierbij komende uitdagingen? In de nieuwe collectie etikettering van VMT vind je de belangrijkste informatie overzichtelijk op een rij. Lees in de collectie meer over volgende onderwerpen:

NVWA Handboek Etikettering

In dit Handboek beschrijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit haar interpretatie van de etiketteringswetgeving. Het handboek is sinds de publicatie al eens aangepast, en een nieuwe aanpassing is aangekondigd. In dit onderdeel vind je alle informatie over het Handboek en de verplichte vermeldingen op een etiket.

Belangrijkste wet- en regelgeving

Meerdere wetten zijn relevant bij etikettering. Wat mag wel en wat mag niet? In dit onderdeel vind je verschillende artikelen over belangrijke wet- en regelgeving.

Logo’s, claims en allergenen

Ook logo’s, claims en allergenen hebben gevolgen voor het etiket van voedingsmiddelen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de Nutri-Score? En hoe zit het met misleidende duurzaamheidsclaims? En hoe ga je om met kruisbesmetting en PAL-labeling? Onder dit kopje wat belangrijke artikelen over deze onderwerpen.

Meningen en visies vanuit de industrie

Kwaliteitsmanagers hebben binnen voedingsmiddelenbedrijven het meest te maken met etikettering van producten. Welke bottlenecks komen kwaliteitsmanagers hierbij tegen? Wat zijn de verschillen tussen eigen merkproducten en private label producten? En hoe ga je om met etiketwijzigingen in tijden van crises?

Tips rondom etikettering

In dit onderdeel artikelen over specifieke onderdelen van etikettering. Zo vind je hier tips voor het vertalen van een etiket, de eisen voor halal- en koosjer-claims en tips voor een duidelijker etiket.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Shutterstock

Zorgt omzeiling suikertaks voor nieuwe vormgeving wet? 'Op dit moment...

Producent Riedel introduceerde recent Appelsientje Fruitdrink met een vleugje zuivel. Door het toevoegen van de zuivel hoeft de producent geen...

Een eigen logo op je etiket: hier moet je op letten

Een eigen logo op je etiket: hier moet je op letten

De uitdrukking 'een beeld zegt meer dan duizend woorden' is er niet voor niets. Het gebruik van logo's kan consumenten snel informeren over...

Wetswijziging zorgt voor aanpassing in het identificatiemerk voor dierlijke producten

Wetswijziging zorgt voor aanpassing in het identificatiemerk voor...

Het identificatiemerk, ook bekend als het 'ovaaltje', dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

Kweekvlees en fermentatie: ver van ons bed of snelle realiteit? 

Kweekvlees en fermentatie: ver van ons bed of snelle realiteit?

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze...

VMT 3 (2024): Etikettering, logo's en claims

VMT 3 (2024): Etikettering, logo's en claims

In dit nummer meer over hoe R&D'ers en de Consumentenbond denken over de Nutri-Score. Ook meer over benamingen voor plantaardige alternatieven voor...

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om deze stoffen gaat het

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om...

De Europese Unie verbiedt een aantal rookaroma's die producten als rookworst en barbecuesaus een rooksmaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond,...

Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie? 

Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie?

Veel kwaliteitsmanagers uit de voedingsindustrie geven aan dat nationale wetgeving in Europese lidstaten erg verschillend kan zijn. Dit leidt tot...

Beeld: NZO

NZO reageert op discussie plantaardige benamingen: 'Creativiteit gaat...

Er is de laatste tijd veel ophef over benamingen voor plantaardige alternatieven voor zuivel. Verschillende producten kwamen in het nieuws vanwege...