Duurzaamheid is geen keuze meer: zo bereid je je goed voor op de nieuwe CSRD wetgeving

Duurzaamheid is geen keuze meer: zo bereid je je goed voor op de nieuwe CSRD wetgeving
Tijdens het Food Law Event op 6 juni vertellen Marijn van Tuijl (Ploum), Marianne van Keep (Verstegen Spices & Sauces) en Jennifer Muller (CBL) meer over CSRD in de voedingsindustrie

Vanaf volgend jaar gaat de nieuwe CSRD wetgeving van kracht. Voedingsproducenten moeten vanaf dan jaarlijks rapporteren over sociale- en duurzaamheidsrisico's van de onderneming en in de keten. Wat betekent deze wetgeving precies voor producenten en kwaliteitsmanagers? Tijdens het Food Law Event vertellen Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten), Marianne van Keep (Verstegen Spices & Sauces) en Jennifer Muller (CBL) meer over het onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni bij Innstyle in Maarssen. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, misleiding, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Duurzaamheid geen keuze meer

Vanaf 2024 worden de Corporate Sustainability Due Diligence Directive en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht. Op grond van deze regelgeving moeten bedrijven ‘due diligence’ verplichtingen implementeren en jaarlijks rapporteren over sociale en duurzaamheidsrisico’s van de eigen onderneming, maar ook binnen de waardeketen waarin zij opereert. Zo ook dus over leveranciers als bijvoorbeeld grondstoffen en producten worden geïmporteerd van buiten Europa. Wat betekent deze (en nieuwe aanverwante) regelgeving voor voedselproducenten? Hoe zit het met de verantwoordelijkheid bij deze nieuwe wetgeving en wat zijn de consequenties bij niet-naleving?

Praktische vertaalslag CSRD

Tijdens het Food Law Event op 6 juni zet Marijn van Tuijl van Ploum Advocaten overzichtelijk uiteen hoe de nieuwe wet- en regelgeving eruit ziet. Maar hoe gaan producenten hier momenteel mee om? Marianne van Keep, duurzaamheidsmanager bij Verstegen Spices & Sauces legt uit hoe zij nu al met deze wetgeving bezig zijn en zij geeft tips hoe je hiermee om kunt gaan. Tot slot vertelt Jennifer Muller, manager duurzaamheid bij het CBL, hoe deze wetgeving zich vertaalt naar de retail en wat retailers van hun leveranciers zullen vragen in het kader van deze nieuwe wetgeving. 

Sprekers CSRD

Deze sessie bevat drie sprekers. Allereerst Marijn van Tuijl, advocaat bij Ploum Advocaten. Bekijk het LinkedIn profiel van Marijn van Tuijl.

De tweede spreker in deze sessie is Marianne van Keep, chief sustainability officer bij Verstegen Spices & Sauces. Bekijk het LinkedIn profiel van Marianne van Keep.

Tot slot de laatste spreker in deze sessie is Jennifer Muller, manager duurzaamheid bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Bekijk het LinkedIn profiel van Jennifer Muller.

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Een eigen logo op je etiket: hier moet je op letten

Een eigen logo op je etiket: hier moet je op letten

De uitdrukking 'een beeld zegt meer dan duizend woorden' is er niet voor niets. Het gebruik van logo's kan consumenten snel informeren over...

Wetswijziging zorgt voor aanpassing in het identificatiemerk voor dierlijke producten

Wetswijziging zorgt voor aanpassing in het identificatiemerk voor...

Het identificatiemerk, ook bekend als het 'ovaaltje', dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

Kweekvlees en precisiefermentatie: ver van ons bed of snelle realiteit? 

Kweekvlees en precisiefermentatie: ver van ons bed of snelle...

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze...

VMT 3 (2024): Etikettering, logo's en claims

VMT 3 (2024): Etikettering, logo's en claims

In dit nummer meer over hoe R&D'ers en de Consumentenbond denken over de Nutri-Score. Ook meer over benamingen voor plantaardige alternatieven voor...

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om deze stoffen gaat het

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om...

De Europese Unie verbiedt een aantal rookaroma's die producten als rookworst en barbecuesaus een rooksmaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond,...

Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie? 

Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie?

Veel kwaliteitsmanagers uit de voedingsindustrie geven aan dat nationale wetgeving in Europese lidstaten erg verschillend kan zijn. Dit leidt tot...

Beeld: NZO

NZO reageert op discussie plantaardige benamingen: 'Creativiteit gaat...

Er is de laatste tijd veel ophef over benamingen voor plantaardige alternatieven voor zuivel. Verschillende producten kwamen in het nieuws vanwege...

Of je worst lust? Meatable laat voor het eerst kweekvlees proeven in EU

Of je worst lust? Meatable laat voor het eerst kweekvlees proeven in...

Het Nederlandse bedrijf Meatable laat woensdag voor het eerst in de Europese Unie mensen een worst van in het laboratorium gekweekt vlees proeven. De...