Hoe ga je om met het NAPV? Deze artikelen helpen je verder

Hoe ga je om met het NAPV? Deze artikelen helpen je verder
Vandemoortele houdt zich intensief bezig met producttesten

Wat zijn de criteria in de NAPV per productcategorie? Hoe gaan producenten als Iglo, Vandemoortele, Van Geloven en NS Retail om met de implementatie van de NAPV? De nieuwe collectie van VMT bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met de implementatie van de NAPV bezig is.

De Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) is een vervolg op het eerdere Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) dat eind 2020 afliep. In juni 2022 werd de NAPV afgetrapt. Naar aanleiding van de invoering van Nutri-Score en behoeften van fabrikanten en koepelorganisaties is een aantal aanpassingen doorgevoerd op de grenswaarden van de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), die het RIVM begin 2022 publiceerde. Deze criteria zijn te vinden op de site van het RIVM. Ook zijn er nu criteria voor het zoutgehalte van kant-en-klaarmaaltijden.  De komende 8 jaar gaat de voedingsindustrie aan de slag om de criteria te behalen en het zout-, suiker- en vetgehalte in voedingsmiddelen te verlagen. In de nieuwe collectie NAPV van VMT vind je een aantal ‘must reads’ overzichtelijk op een rij. Onder andere de volgende onderwerpen zijn in de collectie te vinden:

Criteria

Welke criteria gelden er eigenlijk binnen het NAPV? Hoe zien die criteria eruit voor de verschillende productgroepen? In de collectie vind je de belangrijkste criteria voor de verschillende productgroepen overzichtelijk op een rij.

Systemen achter NAPV

De informatie voor het NAPV en de eventuele verbeteringen van producten wordt bijgehouden in een specifiek systeem, namelijk de Levensmiddelendatabank (LEDA). Maar hoe werkt dit systeem precies en hoe kun je hier als producent aan bijdragen?

Preventieaanpak

Hoe staat het op dit moment met de preventieaanpak op het gebied van het NAPV? Welke ontwikkelingen zijn er sinds de lancering van de nieuwe criteria? De ontwikkelingen vind je hier op één plek overzichtelijk bij elkaar.

Producenten over toepassing NAPV

Verschillende producenten zijn al druk bezig met productverbetering om in treden van het NAPV te stijgen. Lees hier de verschillende ervaringen en tips vanuit Van Geloven, Vandemoortele, Iglo en NS retail.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Shutterstock

Zorgt omzeiling suikertaks voor nieuwe vormgeving wet? 'Op dit moment...

Producent Riedel introduceerde recent Appelsientje Fruitdrink met een vleugje zuivel. Door het toevoegen van de zuivel hoeft de producent geen...

Een eigen logo op je etiket: hier moet je op letten

Een eigen logo op je etiket: hier moet je op letten

De uitdrukking 'een beeld zegt meer dan duizend woorden' is er niet voor niets. Het gebruik van logo's kan consumenten snel informeren over...

Wetswijziging zorgt voor aanpassing in het identificatiemerk voor dierlijke producten

Wetswijziging zorgt voor aanpassing in het identificatiemerk voor...

Het identificatiemerk, ook bekend als het 'ovaaltje', dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

Kweekvlees en fermentatie: ver van ons bed of snelle realiteit? 

Kweekvlees en fermentatie: ver van ons bed of snelle realiteit?

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze...

VMT 3 (2024): Etikettering, logo's en claims

VMT 3 (2024): Etikettering, logo's en claims

In dit nummer meer over hoe R&D'ers en de Consumentenbond denken over de Nutri-Score. Ook meer over benamingen voor plantaardige alternatieven voor...

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om deze stoffen gaat het

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om...

De Europese Unie verbiedt een aantal rookaroma's die producten als rookworst en barbecuesaus een rooksmaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond,...

Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie? 

Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie?

Veel kwaliteitsmanagers uit de voedingsindustrie geven aan dat nationale wetgeving in Europese lidstaten erg verschillend kan zijn. Dit leidt tot...

Beeld: NZO

NZO reageert op discussie plantaardige benamingen: 'Creativiteit gaat...

Er is de laatste tijd veel ophef over benamingen voor plantaardige alternatieven voor zuivel. Verschillende producten kwamen in het nieuws vanwege...