Verordening 1169/2011 'op de schop': dit betekent het voor de voedingsindustrie

Verordening 1169/2011 'op de schop': dit betekent het voor de voedingsindustrie
Tijdens het Food Law Event op 6 juni worden de voorgestelde wijzigingen voor de 1169/2011 uitgebreid behandeld

Als onderdeel van de Farm to Fork strategie zijn er verschillende voorstellen voor het wijzigen van Verordening 1169/2011. Ken jij Verordening 1169/2011 maar ben je benieuwd wat er precies gaat veranderen? En wat dit betekent voor de voedingsindustrie? Tijdens het Food Law Event op 6 juni vertelt Jasmin Buijs (Axon Advocaten) meer over de wijzigingen. Berend Eberson (Grünten) legt uit wat de veranderingen kunnen betekenen voor de industrie.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Wijzigingen 1169/2011

Als onderdeel van de ‘Farm-to-Fork’ strategie kwam de Europese Commissie met verschillende voorstellen voor de herziening van Verordening 1169/2011 in de zogenaamde Impact Assessment. Hierin staan voorgestelde wijzigingen op het gebied van gestandaardiseerde voedingswaardevermelding op de voorzijde van de verpakking, uitbreiding van de verplichte oorsprongs- of herkomstaanduidingen voor bepaalde producten en de herziening van de EU-regels over datumaanduidingen (THT en TGT).

Gevolgen voor voedingsindustrie

Weet jij hoe Verordening 1169/2011 in elkaar zit maar ben je benieuwd naar de aangekondigde wijzigingen? Dan is dit de sessie voor jou. Tijdens deze sessie op het Food Law Event gaan we meteen de diepte in. Wat zijn de voorgestelde wijzigingen voor Vo. 1169/2011 en wat zijn de gevolgen hiervan? Jasmin Buijs van Axon Advocaten zet de voorgestelde wijzigingen overzichtelijk op een rij.

Voedselkeuzelogo en houdbaarheidsdata

Bij elk van de voorstellen heeft de Europese Commissie in de Impact Assessment een aantal opties voorgelegd. Denk hierbij aan verplichte of vrijwillige Front-of-Pack etikettering, diverse vormen van hoe het Front-of-Pack label eruit zou kunnen zien, het in het geheel verwijderen van de THT datum of deze enkel schrappen voor bepaalde producten en zo nog meerdere opties. Jasmin Buijs zal deze verschillende opties binnen het juridische kader in kaart brengen.

Voorkeuren en haalbaarheid 1169/2011

Daarna gaat Jasmin Buijs in gesprek met Berend Eberson, oprichter van Grünten en gezondheidswetenschapper. Samen bekijken zij de verschillende opties waarbij ze de haalbaarheid en voorkeuren bespreken. Welke opties zijn volgens Eberson het meest gewenst voor de voedingsindustrie? En welke opties zijn het beste volgens de zaal? Discussieer mee over de verschillende opties. Mocht de Europese Commissie tegen 6 juni een definitieve keuze hebben gemaakt, wordt dit wetgevingsvoorstel uiteraard besproken.

Sprekers

Deze sessie bevat twee sprekers. Allereerst Jasmin Buijs, advocaat bij Axon Advocaten. Bekijk het LinkedIn profiel van Jasmin Buijs.

De tweede spreker is Berend Eberson. Hij is oprichter van Grünten en gezondheidswetenschapper. Bekijk het LinkedIn profiel van Berend Eberson.

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om deze stoffen gaat het

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om...

De Europese Unie verbiedt een aantal rookaroma's die producten als rookworst en barbecuesaus een rooksmaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond,...

Nieuw allergenen beleid: dit houdt het in voor de industrie 

Nieuw allergenen beleid: dit houdt het in voor de industrie

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA...

Lisette Brouwers -  Product Manager Food bij Fairtrade Original

Visie R&D'er: 'Voldoen aan wetgeving stopt niet als je product in de...

VISIE OP WETGEVING - Bij het ontwikkelen van een nieuw product is wetgeving zeer belangrijk. Voldoet het product niet aan de wetgeving, zal je...

Beeld: Shutterstock

Consumentenbond over Nutri-Score: 'Producenten moeten het logo niet...

De Nutri-Score is inmiddels in Nederland het goedgekeurde voedselkeuzelogo. Vanuit de voedingsindustrie klinken zowel positieve als negatieve...

Update Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken per 1 april

Update Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken per 1 april

Op 1 april 2024 is de gewijzigde Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken (RvA) in werking getreden. De vorige versie van deze code stamt uit 2014....

6 aandachtspunten bij het plaatsen van de Nutri-Score

6 aandachtspunten bij het plaatsen van de Nutri-Score

Sinds 1 januari 2024 is de Nutri-Score het officiële voedselkeuzelogo in Nederland. Het logo kan consumenten helpen om producten met een betere...

Misleiding voorkomen? Reclame Code Commissie geeft tips rondom zelfregulering

Misleiding voorkomen? Reclame Code Commissie geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van...

Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) is een feit: dit zijn de ins en outs

Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) is een feit:...

Half maart is binnen de EU na lang onderhandelen een nieuwe Richtlijn op duurzaamheid aangenomen: de Corporate Sustainability Due Diligence Directive...