Combinatie van technologie, nieuwe ingrediënten en recepturen levert goede textuur vleesvervangers

Combinatie van technologie, nieuwe ingrediënten en recepturen levert goede textuur vleesvervangers

The Protein Community (TPC) heeft tijdens een versnellingssessies verschillende vleesvervangers gemaakt. TPC demonstreerde hoe texturizatietechnieken als fermentatie, Shear Cell Technology en 3D-printing nieuwe mogelijkheden creëren voor het produceren van vleesvervangers.

Tijdens de versnellingssessie van TPC – onderdeel van FoodValley NL - bij Smaakpark Ede konden verschillende deelnemers meedoen. Dat resulteerde in de demonstratie van 10 verschillende proefproducten, onder meer op basis van algen-, gist-, druiven- en pompoenzaadeiwit. De textuur van vleesvervangers was een van de aandachtspunten.

Vleesvervangers creëren met texturizatietechnieken

Onder andere SmaakPark lichtte tijdens de sessie toe hoe zij gebruikmaken van fermentatie vanuit een natuurlijke texturizatietechniek. Rival Foods demonstreerde hoe Shear Cell Technology plantaardig vlees aan ‘een stuk’ als kipfilet en spareribs maakt. Ook Herbafood Ingredients deed een demonstratie. Het bedrijf toonde aan hoe vezels en pectines kunnen bijdragen aan textuur van vleesvervangers. Tenslotte liet Redefine Meat zien hoe 3D-printing de vleestextuur nauwkeurig kan nabootsen.

Doorontwikkeling nodig

De TPC versnellingssessie zorgde voor ‘bijzondere combinaties van ingrediënten, nieuwe inzichten in functionaliteit en overtuigende vleesachtige texturen’, vertelt Henk Hoogenkamp Van Future Foods. Dit bedrijf demonstreerde met receptuur- en ingrediëntscreening hoe bedrijven High Moisture Extrusion (HME) kunnen gebruiken. HME is een van de meest gebruikte technieken om plantaardige vleesvervangers te maken. “Het is geen nieuwe techniek, maar het begint zich te verspreiden in de voedingsindustrie. Dat komt doordat meer beschikbare kennis en betere recepten. Ook zijn er meer machinefabrikanten die deze apparatuur produceren”, aldus Hoogenkamp. Hoogenkamp benadrukt dat verder onderzoek en doorontwikkeling van texturizatietechnieken nodig is, zodat plantaardige ingrediënten sneller voor consumenten beschikbaar worden in de toekomst.

The Protein Community is een internationaal platform met meer dan 120 bedrijven, die allen werken aan de ontwikkeling van duurzaam en smakelijk voedsel.

Reststroom uit bier vormt basis eiwitshake Upfront

Reststroom uit bier vormt basis eiwitshake Upfront

Upfront heeft een shake ontwikkeld met eiwit uit een reststroom van bier. Volgens het bedrijf is het de meest functionele plantaardige eiwitshake op...

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

STARTUP BELICHT - "Eten dat je deelt, is twee keer zo lekker", stelt de oprichter van Kadir's. Omdat hij op feestjes steeds buiten de boot viel qua...

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat blijft een dilemma' (podcast)

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat...

Deze podcast is de eerste van drie podcasts waar redacteur Dionne Irving met eiwitexpert Jeroen Willemsen terugblikt en vooruitkijkt op de...

19-10-2024 | SIAL Parijs

19-10-2024 | SIAL Parijs

Voedingsmiddelenbeurs SIAL vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober 2024 in Paris Nord Villepinte. SIAL viert haar 60ste verjaardag.

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met falafelkruiden: 10 trends in snacks en zoetwaren

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met...

Consumenten weten steeds meer over de ingrediënten in de voedingsproducten die ze kopen. Ze worden daardoor kritischer en verwachten ook eerlijke...

Credit: PlantFWD

Jonge startups gaan voor minder bewerkte vlees-, vis- en...

Voorheen ontwikkelden startups vleesvervangers die heel erg op vlees moesten lijken, een lange ingrediëntenlijst maakte niet uit. Jonge startups...

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij benaming zuivelalternatieven'

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij...

OPINIE - Gezond verstand en niet beklemmende regelgeving zou de boventoon moeten voeren bij het kiezen van productbenamingen van innovatieve...

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Producenten van verpakte voedingsmiddelen onderschatten vaak de etiketeisen. In de praktijk lopen ze tegen complexe wetgeving aan. Ze hebben moeite...