Leverancier bakkerijgrondstoffen Zeelandia leidt zelf operators op

Leverancier bakkerijgrondstoffen Zeelandia leidt zelf operators op

Zeelandia is gestart met een eigen bedrijfsschool. Nieuwe medewerkers doorlopen een werkplekopleiding die begint op dag één. Hiermee willen ze de slag winnen om goed personeel binnen te halen.

Wanneer de nieuwe medewerkers alle modules succesvol afronden, krijgen ze de kans om door te leren en hun mbo-diploma (niveau 3 of 4) te halen.

Leren belangrijk

“Leren vinden we belangrijk bij Zeelandia. Medewerkers kansen geven om zichzelf te ontwikkelen. Mensen laten groeien in hun rol, dat gebeurde al lang. Maar daarmee is het bedrijf nog geen lerende organisatie,” zegt Jantine Stins, HR Business Partner.

Eigen bedrijfsopleiding

Het bedrijf wil een lerende organisatie zijn waar iedereen - zowel formeel als van elkaar -  leert. Om deze wens waar te maken, besloot de directie in 2016 dat het tijd werd voor een eigen bedrijfsopleiding. Paulusse bedrijfsopleidingen ontwikkelde voor iedere fabriek een eigen opleiding. Op het terrein van Zeelandia staan verschillende fabrieken met ieder een apart proces.

Direct toepassen

De gekozen methodiek werd werkplek opleiden (WPO). WPO is een methode waarbij medewerkers zelfstandig op hun werkplek leren. Iedere nieuwe medewerker kan vanaf dag 1 starten met leren op zijn werkplek. Wat hij leert, kan hij direct in de praktijk toepassen.

Experts

De input die hiervoor nodig is, werd bij de experts van Zeelandia opgehaald. Zo is de kennis van hen ook vastgelegd. De meest ervaren operators worden niet meer gevraagd om hetzelfde nog eens uit te leggen.

Een complete werkplekopleiding bij Zeelandia duurt een tot twee jaar, afhankelijk van de complexiteit van de werkplek. De eerste deelnemers hebben inmiddels hun opleiding succesvol afgerond.

Foto: shutterstock

Medewerker FrieslandCampina overleden door bedrijfsongeval

Een medewerker van FrieslandCampina is donderdagmiddag om het leven gekomen door een ongeluk op de productielocatie in het Friese Gerkesklooster. De...

COV/VNV-voorzitter Laurens Hoedemaker nieuwe president van UECBV 

COV/VNV-voorzitter Laurens Hoedemaker nieuwe president van UECBV

UECBV, de Europese koepelorganisatie voor vleesproductie, vlees- en veehandel, koos tijdens haar jaarlijkse Conferentie en Algemene Vergadering in...

Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) op zoek naar nieuwe directeur

Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) op zoek...

Arry Verhage stopt eind dit jaar als directeur bij Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL). De afgelopen 8 jaar was Verhage actief...

Vergrijzing en ondernemingsgroei leiden tot toenemend tekort productiemedewerkers

Vergrijzing en ondernemingsgroei leiden tot toenemend tekort...

De vraag naar goedgeschoolde productiemedewerkers in de voedingsindustrie in regio Rijnmond neemt de komende jaren hard toe. Deze tekorten komen door...

Nikolaas Vles volgt Gisella Frijlink op als CEO van NIZO

Nikolaas Vles volgt Gisella Frijlink op als CEO van NIZO

Nikolaas Vles is per 1 september 2023 benoemd tot CEO van NIZO Group. Hij volgt Gisella Frijlink op.

Foodvalley NL krijgt nieuwe voorzitter: 'We willen systeemverandering stimuleren'

Foodvalley NL krijgt nieuwe voorzitter: 'We willen systeemverandering...

Foodvalley NL verwelkomt per 1 september Linda Broekhuizen als nieuwe voorzitter. Broekhuizen werkte hiervoor bij de Nederlandse Ontwikkelingsbank...

Onderzoekscentrum Flanders Make krijgt nieuwe directeur

Onderzoekscentrum Flanders Make krijgt nieuwe directeur

Grisja Lobbestael zal vanaf 1 maart Dirk Torfs opvolgen als nieuwe directeur van Flanders Make. Torfs treedt wegens gezondheidsredenen terug bij het...

Grootste Duitse foodbeurs Anuga krijgt nieuwe baas

Grootste Duitse foodbeurs Anuga krijgt nieuwe baas

Koelnmesse heeft Jan Philipp Hartmann aangesteld als nieuwe directeur van Anuga in het Duitse Keulen. Hartmann gaat Stefanie Mauritz vervangen per 1...