Welke biomassa zorgt voor het beste eiwitrijke ingrediënt? NIZO en onder andere Unilever en Peel Pioneers zoeken het uit

Welke biomassa zorgt voor het beste eiwitrijke ingrediënt? NIZO en onder andere Unilever en Peel Pioneers zoeken het uit

Levert micro-alg of gist het best werkende eiwit op? NIZO leidt een consortium van bedrijven en kennispartners die willen uitzoeken welke biomassa het meest duurzame, eiwitrijke en betaalbare eiwit oplevert.

In het TKI-project onderzoeken de partners de optimale processingcondities voor verschillende organismes waaronder micro-alg, bacterie, schimmel en gist. Hiermee willen ze beoordelen welke van deze grondstoffen een functioneel, duurzaam, eiwitrijk en betaalbaar ingrediënt oplevert.

Meer eiwitproductie in Europa

De Europese Unie importeert jaarlijks 20 miljoen ton eiwit. Na de pandemie is de wens om de productie intern te vergroten. Belangrijk is om eiwitten te produceren die de consument lekker vindt. Daarnaast willen bedrijven bekende processen gebruiken om de eiwitten te verwerken. Dit betekent geen extra machines of extra handelingen.

Eetbare biomassa

De biomassa ontstaat doordat bacteriën, schimmels, gisten of algen bijvoorbeeld zijstromen van de suikerindustrie fermenteren. Het ontwikkelen van deze processen is duur. Daarom willen producenten van ingrediënten weten dat ze op de goede weg zitten. Het consortium wil de applicatiemogelijkheden, de duurzaamheid en haalbaarheid van de winning van eiwitten uit biomassa beoordelen.

Consortium

Het consortium bestaat uit de bedrijven Revyve, Phycom, Unilever, Westland Kaas, PeelPioneers en AB Mauri. De kennispartners zijn NIZO, Wageningen Universiteit, Wageningen Food & Biobased Research en HAS Universiteit.

Vier onderdelen

Het project bestaat uit vier onderdelen:

  • Efficiënte groei van de organismes
  • Zorgen voor hoge yield met een hoog eiwitgehalte en een laag gehalte aan nucleïnezuur
  • Industriële zijstromen in kaart brengen
  • Opschalen van processen

Daarnaast zullen ook applicatietesten worden uitgevoerd met een aantal eiwitten met name voor zuivel-, vleesvervangers en bakkerijproducten.

Het project is afgelopen september gestart en loopt door tot 2026.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Suikerreductie realiseren? Deze 5 artikelen helpen je op weg 

Suikerreductie realiseren? Deze 5 artikelen helpen je op weg

Suiker reduceren in voedingsmiddelen is nog niet zo makkelijk. Het dient niet alleen voor de zoete smaak, maar heeft ook vele functionele...

Foto: Kentaur op Free From Food Expo

Glutenvrij, suikervrij en veganistisch: 9 spelers die innovatie...

Glutenvrij, suikervrij en veganistisch. Het zijn consumententrends waar producenten uit de bakkerijsector op hun eigen manier een draai aan kunnen...

foto: shutterstock

Albert Heijn over hybridevlees en CO2-reductie: 'Door rundvlees deels...

Half-om-halfgehakt kennen de meeste producenten wel. Albert Heijn introduceert een nieuw soort hybride product: rundkip. De supermarkt wil met deze...

Reststroom uit bier vormt basis eiwitshake Upfront

Reststroom uit bier vormt basis eiwitshake Upfront

Upfront heeft een shake ontwikkeld met eiwit uit een reststroom van bier. Volgens het bedrijf is het de meest functionele plantaardige eiwitshake op...

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

STARTUP BELICHT - "Eten dat je deelt, is twee keer zo lekker", stelt de oprichter van Kadir's. Omdat hij op feestjes steeds buiten de boot viel qua...

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat blijft een dilemma' (podcast)

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat...

Deze podcast is de eerste van drie podcasts waar redacteur Dionne Irving met eiwitexpert Jeroen Willemsen terugblikt en vooruitkijkt op de...

19-10-2024 | SIAL Parijs

19-10-2024 | SIAL Parijs

Voedingsmiddelenbeurs SIAL vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober 2024 in Paris Nord Villepinte. SIAL viert haar 60ste verjaardag.

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met falafelkruiden: 10 trends in snacks en zoetwaren

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met...

Consumenten weten steeds meer over de ingrediënten in de voedingsproducten die ze kopen. Ze worden daardoor kritischer en verwachten ook eerlijke...