NIZO breidt pilot plant uit voor project duurzaam eiwit

NIZO breidt pilot plant uit voor project duurzaam eiwit

NIZO heeft zijn pilot plant uitgebreid met apparatuur nodig voor het project SPRINT. Dit Europese project helpt startups en andere bedrijven in Overijssel en Gelderland met de opschaling van duurzame eiwitten.

SPRINT staat voor Sustainable PRotein INnovation and Test centre. Dit project is mede-gesubsidieerd door de Europese Unie en de provincies Overijssel en Gelderland.

Uitbreiding pilot plant

De pilot plant van NIZO is uitgebreid om de verwerking van plantaardige eiwitten en microbiële eiwitten naast die van dierlijke nog meer te faciliteren. Veel bedrijven maakten al gebruik van de bestaande pilot plant.

Ben van der Deen, business development manager bij de researchorganisatie: “We zijn door wetenschap gedreven. We willen praktische en strategische problemen oplossen. Dit varieert van smaak en textuur verbeteren tot bijdragen aan de eiwittransitie.”

Startups

Startups en scale-ups en ook grote bedrijven kunnen in de uitgebreide faciliteit nieuwe ideeën testen, demonstraties uitvoeren en makkelijk producten maken.

Goede samples

Een van de startups die deelneemt aan het SPRINT-project is Time Travelling Milkman (TTM). Deze startup extraheert vetbolletjes uit zonnebloemzaden.

Oprichter Dimitris Karefyllakis: “We ontwikkelen dit romige ingrediënt voor producenten van plantaardige producten. Om toekomstige klanten te overtuigen van ons ingrediënten hebben we samples nodig van hoge kwaliteit. Dat kan in de pilot plant van NIZO mede vanwege hun focus op voedselveiligheid.”

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

Ingrediëntenleverancier International Flavors & Fragrances (IFF) heeft minutieus in kaart gebracht wat de leidende trends gaan worden voor zuivel en...

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig...

Cargill zet vol in op fermentatie

Cargill's antwoord op vraag naar minder ultraprocessed is...

Niels Boetje, leider van Cargill Nederland vertelt aan VMT dat de multinational inzet op fermentatie als antwoord op de consumentenvraag naar...

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in Wageningen

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in...

IFF, een wereldwijde producent van smaak- en geurstoffen voor de voedingsindustrie, opent donderdag 18 april een nieuw co-creatiecentrum in...

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een goed alternatief voor halfvolle melk (podcast)

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een...

Hoe vergelijk je de verschillende plantaardige alternatieven op melk zoals soja, haver en amandel met halfvolle melk? Onderzoeker Peter de Jong...

Beeld: Rival Foods

Rival Foods opent nieuwe productielocatie om productie plantaardige...

Rival Foods opent deze zomer een nieuwe productielocatie. Met de nieuwe locatie is het volgens de producent mogelijk om de distributie van de...

Foto: ProVeg

Minder weerstand bij 'stille eiwittransitie', zo blijkt uit onderzoek...

Consumenten leggen de verantwoordelijkheid voor eiwittransitie bij supermarkten, voedselfabrikanten en cateraars. Ze verwachten goedkopere...

Beeld: Seaweed Food Solutions

Van hamburger tot brownie: scale-up maakt zeewier blends voor zoet en...

STARTUP BELICHT - Scale-up Seaweed Food Solutions maakt zeewier blends voor verschillende doeleinden in de voedingsindustrie. De blends kunnen...