8 VMT Summerclasses R&D: van Nutri-Score tot reststromen

8 VMT Summerclasses R&D: van Nutri-Score tot reststromen

De zomer is een goed moment om je kennis bij te spijkeren. Misleiding bij milieuclaims voorkomen? Een lekkere en duurzame plantaardige kaas maken? Of insecten verwerken in voeding? Leer meer over deze en meer onderwerpen in de VMT Summerclasses R&D. VMT zet een aantal voor R&D'ers relevante video-colleges voor je op een rij.

Dit is nodig om reststromen goed en duurzaam in te zetten

Voedselverspilling tegengaan past bij het duurzaamheidsgevoel van met name jongere generaties. Veel startups richten zich daarom op de ontwikkeling van producten uit reststromen. Met drie van deze bedrijven Krush (granola), Sunt (bananenbrood) en Falafval (falafel) sprak VMT over specifieke obstakels in deze sector. Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Zijn plantaardige kaasalternatieven klimaatpositief en lekker?

Na vleesvervangers zijn plantaardige alternatieven voor kaas bezig met een opmars. In de schappen zijn steeds meer van deze producten te vinden. Maar hoe lastig is het om een plantaardige variant te maken van alle mogelijke kazen? En hoe gezond en duurzaam zijn ze? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Milieuclaim maken? Maak je niet schuldig aan deze 7 zonden van greenwashing

Wat is een milieuclaim precies? Welke milieuclaims mogen op producten vermeld worden? Hoe voorkom je misleiding bij milieuclaims? En wat zijn de 7 zonden van greenwashing? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Het tijdperk van ‘nudging’: hoe staat het met de Nutri-Score en Eco-Score?

Wat is de stand van zaken op gebied van de Nutri-Score en de Eco-Score? Hoe gaan producenten en retailers om met implementatie van de voedselkeuzelogo's? En welke Europese wetgeving komt eraan op gebied van Front-of-Pack labels op levensmiddelen? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

De invloed van crises op het huidige voedselsysteem

Bestaat goedkoop eten eigenlijk wel? Waarom verspillen we in het Westen meer dan in andere delen van de wereld? Hoe zouden voedselproducenten anders met voedsel kunnen omgaan? Wat voor langdurige effecten heeft de coronapandemie op de voedselproductie en -consumptie? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Leidt groen licht van EFSA tot meer insectenconsumptie?

Uit onderzoek blijkt dat 47% van de Nederlanders is bereid om voedingsmiddelen te eten op basis van insecteneiwitten. 80% van de Nederlanders vindt dat voedingsproducenten meer insecten in hun producten moeten verwerken. Wat betekent dit voor producenten van insectenproducten? Durven consumenten insecten vaker op het menu te plaatsen? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Hoe ga je om met de spanningsvelden rondom THT en TGT?

Wat zijn de spanningsvelden rondom het gebruik van THT en TGT? Hoe weet je als voedingsproducent of je THT of TGT moet gebruiken? En hoe ziet het nieuwe label eruit om verspilling tegen te gaan? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Wat zijn de bottlenecks bij de ontwikkeling van vleesvervangers?

Vleesvervangers zijn de afgelopen paar jaar flink in populariteit gestegen. Daarmee is ook de kwaliteit en variatie toegenomen. Tegelijkertijd stellen consument en retailer hogere eisen aan deze producten. Wat is het belangrijkste bij de ontwikkeling van vleesvervangers? Duurzaamheid of smaak? Leer meer in deze VMT Summerclass R&D.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

19-10-2024 | SIAL Parijs

19-10-2024 | SIAL Parijs

Voedingsmiddelenbeurs SIAL vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober 2024 in Paris Nord Villepinte. SIAL viert haar 60ste verjaardag.

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met falafelkruiden: 10 trends in snacks en zoetwaren

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met...

Consumenten weten steeds meer over de ingrediënten in de voedingsproducten die ze kopen. Ze worden daardoor kritischer en verwachten ook eerlijke...

Credit: PlantFWD

Jonge startups gaan voor minder bewerkte vlees-, vis- en...

Voorheen ontwikkelden startups vleesvervangers die heel erg op vlees moesten lijken, een lange ingrediëntenlijst maakte niet uit. Jonge startups...

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij benaming zuivelalternatieven'

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij...

OPINIE - Gezond verstand en niet beklemmende regelgeving zou de boventoon moeten voeren bij het kiezen van productbenamingen van innovatieve...

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Producenten van verpakte voedingsmiddelen onderschatten vaak de etiketeisen. In de praktijk lopen ze tegen complexe wetgeving aan. Ze hebben moeite...

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

Ingrediëntenleverancier International Flavors & Fragrances (IFF) heeft minutieus in kaart gebracht wat de leidende trends gaan worden voor zuivel en...

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel ranzig

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel...

Oxidatie van olie is een groot probleem in voedselemulsies, want het tast de kwaliteit van het product aan. In veel levensmiddelen zijn kleine...

Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren collega's druk zijn?'

Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.