Food Future Event: Het ultieme product ontwikkelen, hoe doe je dat?

Food Future Event: Het ultieme product ontwikkelen, hoe doe je dat?

Productontwikkelaars of R&D'er lopen er onvermijdelijk tegenaan: de hobbels die op de loer liggen bij de ontwikkeling van een nieuw product of concept. Wat zijn de belangrijkste stappen in productontwikkeling van idee tot succesvol eindproduct? Het Food Future Event op 29 september in De Fabrique in Utrecht vat dit onderwerp bij de hoorns.

Het zijn de vragen waar iedere productontwikkelaar of R&D-er zich nu het hoofd over breekt:

  • Hoe zet je de inspiratie om naar een goed recept of product?
  • Hoe zet je een krachtig concept neer?
  • Hoe selecteer je de juiste grondstoffen, vooral als het om alternatieve eiwitten gaat?
  • Hoe verbeter je de Nutri-Score van je product en houd je het tegelijkertijd lekker?
  • Hoe schaal je op de juiste manier op?
  • Hoe, waarom en wanneer voer je houdbaarheidstesten uit?
  • Hoe gebruik je sensorische testen?
  • Waar let je op bij de keuze voor een duurzame verpakking?

Het Food Future Event biedt een dag vol praktische handvatten en tips. Het is een must voor iedere jonge, maar ook ervaren R&D-er in food.

Programma

Het programma is opgedeeld in vier onderdelen:

1 Young R&D in de praktijk

VMT heeft al een aantal jaar de rubriek Young R&D. In deze rubriek stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren collega's over het vak. Op het Food Future Event brengen we deze rubriek tot leven. Onder leiding van de dagvoorzitter gaan een jonge en ervaren productontwikkelaar in gesprek over de dilemma's en behoeftes van productontwikkelaars.

2 Workshops

In 6 workshops duiken we dieper in een aantal onderdelen van het productontwikkelproces. We gaan van conceptvorming en grondstoffenselectie tot houdbaarheidstesten en duurzaam verpakken.

Bekijk hier de onderwerpen van de zes workshops.

3 Best Practices

Aan het woord komen bedrijven zoals Rival Foods die middenin het proces zitten van concept naar de markt brengen, die hun assortiment herformuleren of nieuwe producten ontwikkelen met een gunstige Nutri-score.

4 Inspiratiesessies

Inspiratie komt onder andere van sterrenchef Jermain de Rozario van sterrenzaak De Rozario over waar hij zijn inspiratie vandaan haalt en hoe hij dit vervolgens omzet naar een recept of product. Welke uitdagingen komt hij tegen?

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met falafelkruiden: 10 trends in snacks en zoetwaren

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met...

Consumenten weten steeds meer over de ingrediënten in de voedingsproducten die ze kopen. Ze worden daardoor kritischer en verwachten ook eerlijke...

Credit: PlantFWD

Jonge startups gaan voor minder bewerkte vlees-, vis- en...

Voorheen ontwikkelden startups vleesvervangers die heel erg op vlees moesten lijken, een lange ingrediëntenlijst maakte niet uit. Jonge startups...

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij benaming zuivelalternatieven'

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij...

OPINIE - Gezond verstand en niet beklemmende regelgeving zou de boventoon moeten voeren bij het kiezen van productbenamingen van innovatieve...

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Producenten van verpakte voedingsmiddelen onderschatten vaak de etiketeisen. In de praktijk lopen ze tegen complexe wetgeving aan. Ze hebben moeite...

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

Ingrediëntenleverancier International Flavors & Fragrances (IFF) heeft minutieus in kaart gebracht wat de leidende trends gaan worden voor zuivel en...

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel ranzig

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel...

Oxidatie van olie is een groot probleem in voedselemulsies, want het tast de kwaliteit van het product aan. In veel levensmiddelen zijn kleine...

Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren collega's druk zijn?'

Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig...