NVWA: 'Allergenenbeleid bij meer dan helft retail, ambacht en horeca niet op orde'

NVWA: 'Allergenenbeleid bij meer dan helft retail, ambacht en horeca niet op orde'

De NVWA constateert dat bedrijven in retail, ambacht en horeca klanten niet voldoende informeren over aanwezige allergenen in voedsel. De toezichthouder inspecteerde vorig jaar ruim 5000 bedrijven op gebied van allergenennaleving.

65 procent van de geïnspecteerde horecabedrijven (hotels, restaurants en cafetaria’s) voldeden volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit niet aan de eisen. In totaal inspecteerde de NWVA vorig jaar 3.196 horecabedrijven. Daarnaast inspecteerde de toezichthouder 1.910 ambachtelijke bedrijven (bakker, ijssalon, slager) waarvan 51 procent niet voldeed aan de eisen. Tenslotte voldeed 41 procent van de in totaal 471 geïnspecteerde retailbedrijven (supermarkt en toko) niet aan de eisen. De NVWA deelde als gevolg van het niet naleven van de eisen 591 boetes van €525 uit en 3.399 schriftelijke waarschuwingen.

Bedrijven moeten verplicht 14 allergenen vermelden of communiceren
Bedrijven moeten verplicht 14 allergenen vermelden of communiceren

Mondeling of schriftelijk

Retail, ambacht en horeca mogen volgens de NVWA allergenen schriftelijk (via kaartjes in de vitrine of op de menukaart) of mondeling (door aan te geven dat men terecht kan bij personeel voor vragen) communiceren met klanten. In totaal voldeden 3.256 van de 5.577 bedrijven niet aan de allergenenvoorschriften.

Bron: NVWA
Bron: NVWA

Actief toezien

Ondernemers in de horeca, ambacht en retail zijn verplicht om 14 allergenen te vermelden. Het toezicht op allergenen is een standaard onderdeel van de inspecties van de NVWA. “Omdat veel ondernemers niet voldoen aan de wetgeving voor het verstrekken van allergeneninformatie zal de NWVA ook dit jaar actief toezien op allergeneninformatie bij bedrijven”, stelt de NVWA. De toezichthouder geeft bij overtredingen eerst een waarschuwing. Indien de ondernemer niet verbeterd op gebied van allergenenbeleid, volgt een boete én moeten de allergenen alsnog worden vermeld.

Allergenen op Food Law Event

Ook dit jaar speelt er van alles op het gebied van allergenen. Wat zijn de laatste wijzigingen? Waar moet je als producent rekening mee houden en wat komt er op ons af?
Marjan van Ravenhorst van Allergenen Consultancy en Benjamin Remington van Reminton Consulting Group B.V. praten je bij over de laatste stand van zaken rondom allergenenwetgeving tijdens de Grote Allergenenupdate op het Food Law Event.

Bekijk het programma en meld je aan.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

VMT 3 (2024): Etikettering, logo's en claims

VMT 3 (2024): Etikettering, logo's en claims

In dit nummer meer over hoe R&D'ers en de Consumentenbond denken over de Nutri-Score. Ook meer over benamingen voor plantaardige alternatieven voor...

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om deze stoffen gaat het

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om...

De Europese Unie verbiedt een aantal rookaroma's die producten als rookworst en barbecuesaus een rooksmaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond,...

Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie? 

Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie?

Veel kwaliteitsmanagers uit de voedingsindustrie geven aan dat nationale wetgeving in Europese lidstaten erg verschillend kan zijn. Dit leidt tot...

Beeld: NZO

NZO reageert op discussie plantaardige benamingen: 'Creativiteit gaat...

Er is de laatste tijd veel ophef over benamingen voor plantaardige alternatieven voor zuivel. Verschillende producten kwamen in het nieuws vanwege...

Of je worst lust? Meatable laat voor het eerst kweekvlees proeven in EU

Of je worst lust? Meatable laat voor het eerst kweekvlees proeven in...

Het Nederlandse bedrijf Meatable laat woensdag voor het eerst in de Europese Unie mensen een worst van in het laboratorium gekweekt vlees proeven. De...

Europese harmonisatie probiotica-claim mogelijk? Dit is de laatste stand van zaken

Europese harmonisatie probiotica-claim mogelijk? Dit is de laatste...

De International Probiotics Association Europe (IPA Europe) roept op tot geharmoniseerd gebruik van de claim 'probiotica' in de Europese Unie. Over...

Nieuw allergenen beleid: dit houdt het in voor de industrie 

Nieuw allergenen beleid: dit houdt het in voor de industrie

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA...

Lisette Brouwers -  Product Manager Food bij Fairtrade Original

Visie R&D'er: 'Voldoen aan wetgeving stopt niet als je product in de...

VISIE OP WETGEVING - Bij het ontwikkelen van een nieuw product is wetgeving zeer belangrijk. Voldoet het product niet aan de wetgeving, zal je...