Pieter Pot stopt nieuwe wijn in oude flessen

Pieter Pot stopt nieuwe wijn in oude flessen

Pieter Pot introduceert een circulaire wijnfles. Ten opzichte van een reguliere, eenmalig bruikbare wijnfles stoot de circulaire fles zo'n 36% minder CO2 uit, zegt de verpakkingsvrije online supermarkt.

Het bedrijf begint met een hervulbare wijnflessen voor zes varianten biologische wijn. Het statiegeld op de fles bedraagt maar liefst 2 euro. Jouri Schoemaker, CEO van Pieter Pot licht de keuze voor een hervulbare fles toe: “Glas wordt vaak gepositioneerd als duurzame keuze, terwijl het enorm veel energie kost om glas te recyclen, wat resulteert in een hoge CO2-uitstoot.”

Life Cycle Assessment

Pieter Pot liet een Life Cycle Assessment (LCA) uitvoeren voor circulaire wijnflessen en daaruit blijkt dat het herbruikbare systeem 36% minder CO2 uitstoot dan het wegwerpsysteem.

Bierflessen

Hiernaast introduceert Pieter Pot ook hervulbare bierflesjes gevuld met biologisch en aardgasvrij geproduceerd speciaalbier. Schoemaker: “Een volledige ommezwaai naar statiegeld op álle speciaalbieren ontbreekt nog altijd in de sector.  Door een statiegeldsysteem volledig te omarmen kunnen bierflesjes gemiddeld wel 25 keer hergebruikt worden. De markt voor speciaalbier groeit nog altijd en daarom is een statiegeldsysteem extra belangrijk”, vindt Schoemaker. “In 2021 werd in Nederland een kleine anderhalf miljoen hectoliter speciaalbier verkocht. Dat zijn zo’n 1 op de 8 verkochte bierflesjes, waarvan het leeuwendeel nu in de glasbak belandt”.

Over Pieter Pot

Pieter Pot, opgericht in 2019, is de eerste online supermarkt die verpakkingsvrij boodschappen bij de consument bezorgt door producten in glazen weckpotten te verpakken. Lege potten worden weer mee teruggenomen om te wassen en opnieuw te vullen; een circulair proces dat het grote aantal (plastic) verpakkingen terugdringt. Het bedrijf hoopt in 2022 met de circulaire wijn- en bierflessen 200.000 verpakkingen te besparen.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland...

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

De Belgische zuivelverwerker Milcobel investeerde 19 miljoen euro in een membraan-installatie die het eiwit filtert uit de weistroom die vrijkomt bij...

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn CO2-uitstoot verminderen

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn...

Albert Heijn introduceert half om halfproducten die een combinatie zijn van kip en rundvlees. Dit product heeft een lagere CO2e-uitstoot dan regulier...

Joep Rats, NZO: "Er is een verdedigende houding ontstaan, omdat de sector zich aangevallen voelt. Dat is logisch. Maar het is belangrijk om samen naar oplossingen te zoeken in plaats van tegenover elkaar te staan."

NZO-directeur: 'In een meer plantaardig voedingspatroon hebben we...

De zuivelsector wordt vaak neergezet als 'heel vervuilend' en zou daarom sterk moeten worden teruggedrongen. Dat steekt Joep Rats, nu sinds enkele...

Beeld: Arla Foods Ingredients

Van reststroom tot innovatie: Arla verwerkt wei tot gefermenteerd...

Arla Foods Ingredients lanceert een nieuw product in Latijns Amerika. Het yoghurtdrankje is ontwikkeld op basis van wei-reststromen. Veel bedrijven...

Foto: Shutterstock

Standaarden in ontwikkeling: 'Voedselveiligheid moet niet ten koste...

De belangrijkste GFSI-erkende foodnormen zoals BRCGS, IFS of FSSC 22000, zijn bezig om duurzaamheid binnen de standaarden te verankeren. Geen...

Foto: Jumbo Supermarkten. 
v.l.n.r.: Ron Krekels (algemeen directeur Uniekaas Holland), Guus Mensink (bestuursvoorzitter DOC Kaas), Leonie en Frans Zanderink (melkveehouders), Menno Wigtman (inkoopmanager Jumbo Supermarkten)

Jumbo nieuwe 'kaas koers' in met Uniekaas Holland en DOC Kaas

Jumbo Supermarkten zet naar eigen zeggen een stap richting de verduurzaming van haar kaasketen. Dit doet het bedrijf in samenwerking met Uniekaas...

Beeld: Burg Group

Burg Group breidt uit naar de Verenigde Staten: 'Meer mensen weten...

Natuurazijn producent Burg Group heeft een nieuwe productielocatie geopend in de Verenigde Staten. Het is voor de producent de eerste vestiging...