Eivervanger van Plant B is gemaakt van Duitse witte lupine

Eivervanger van Plant B is gemaakt van Duitse witte lupine

De Duitse start-up PLANT B gebruikt lokale witte lupine voor een plantaardig alternatief voor ei.

Thomas Starz, oprichter en CEO van PLANT B zegt dat PLANT B Egg de enige plantaardige vloeibare ei-vervanger is met lupine als grondstof. Het kant-en-klaar versproduct bestaat uit 7 ingrediënten. Starz: “Met de modernste technologieën en een complex en innovatief productieproces zijn wij erin geslaagd om de ingewikkelde structuur, de verschillende smaken, eiwitten en functionaliteiten van het klassieke kippenei zo goed als te evenaren.”

Quiche en muffins

Volgens de startup is het ei-alternatief geschikt voor grote keukens of voor de thuiskok. Het bevat geen suikers, gluten of soja. Het bevat met 77 kcal per 100 gram 50% minder calorieën vergeleken met een kippenei, claimt de startup. Het heeft een Nutri-Score A.

Toepassingen variëren van spaghetti carbonara, noodles, quiche, muffins tot taart. Het bedrijf heeft verschillende testen uitgevoerd bij bedrijven in de levensmiddelen- en bakkerijsector.

Lokale lupine

Het hoofdingrediënt, witte lupine, groeit in Noord-Duitsland. Ze oogsten in de herfst, zodat bijen en vlinders de lupine nog lange tijd als voedselbron kunnen gebruiken.

CO2-uitstoot lager

PLANT B Egg wordt geproduceerd in Duitsland. Volgens de resultaten van de Eaternity Score veroorzaakt PLANT B Egg gemiddeld 91,7% minder CO2-uitstoot en gebruikt het 99,1% minder water per 100g, vergeleken met productie van een klassiek kippenei.

Het ei-alternatief is verkrijgbaar in een 200ml Tetra Pak. Dit is gelijk aan circa 4 eieren of een literpak. De verpakkingen zijn 100% recyclebaar.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Credit: PlantFWD

Jonge startups gaan voor minder bewerkte vlees-, vis- en...

Voorheen ontwikkelden startups vleesvervangers die heel erg op vlees moesten lijken, een lange ingrediëntenlijst maakte niet uit. Jonge startups...

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij benaming zuivelalternatieven'

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij...

OPINIE - Gezond verstand en niet beklemmende regelgeving zou de boventoon moeten voeren bij het kiezen van productbenamingen van innovatieve...

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Producenten van verpakte voedingsmiddelen onderschatten vaak de etiketeisen. In de praktijk lopen ze tegen complexe wetgeving aan. Ze hebben moeite...

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

Ingrediëntenleverancier International Flavors & Fragrances (IFF) heeft minutieus in kaart gebracht wat de leidende trends gaan worden voor zuivel en...

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel ranzig

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel...

Oxidatie van olie is een groot probleem in voedselemulsies, want het tast de kwaliteit van het product aan. In veel levensmiddelen zijn kleine...

Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren collega's druk zijn?'

Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig...

Cargill zet vol in op fermentatie

Cargill's antwoord op vraag naar minder ultraprocessed is...

Niels Boetje, leider van Cargill Nederland vertelt aan VMT dat de multinational inzet op fermentatie als antwoord op de consumentenvraag naar...