Beneo haakt aan bij populariteit peulvruchten, investeert in verwerkingsfabriek

Beneo haakt aan bij populariteit peulvruchten, investeert in verwerkingsfabriek

Beneo investeert € 50 miljoen in een nieuwe fabriek voor de verwerking van peulvruchten in het Duitse Offstein. In eerste instantie focust het bedrijf op eiwitconcentraat, zetmeel en peulen van de favaboon (tuinboon).

Met de nieuwe productielocatie kan bedrijf voldoen aan de groeiende vraag naar plantaardige ingrediënten voor voedingsmiddelen en dierenvoeding. Ze zien dat peulvruchten aanzienlijk populairder worden met erwten en tuinbonen als meest favoriet.

Tuinbonen

Beneo koopt de favabonen in bij lokale landbouwers die SAI-gecertificeerd zijn (Sustainable Agriculture Initiative). Voor de productie van eiwit en zetmeel uit tuinbonen en peulen gebruikt Beneo het hele gewas. Het gekozen productieproces gebruikt volgens het bedrijf weinig energie vergeleken met alternatieve processen.

Bouw gestart

De werkzaamheden voor de bouw van de fabriek zijn al gestart en zullen naar verwachting in de tweede helft van 2024 worden afgerond. Beneo zal in de tussentijd de onbewerkte ingrediënten verwerken in tijdelijke productiefaciliteiten, totdat de nieuwe fabriek volledig operationeel is. Begin juni 2022 kunnen klanten daarom al tuinbooneiwit kopen. Op de locatie in Offstein komen er 25 arbeidsplaatsen bij.

Vleesvervangers

Het eiwitconcentraat en de zetmeel uit tuinbonen kunnen verwerkers toepassen voor eiwitverrijking en textuurverbetering van alternatieven voor vlees en zuivel, en voor (glutenvrije) bak- en graanproducten.

De peulen en het zetmeel van de tuinbonen worden in dierenvoeding gebruikt als plantaardig eiwit of vezelbron voor duurzame huisdiervoeding, aquacultuurvoer en veevoer.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

19-10-2024 | SIAL Parijs

19-10-2024 | SIAL Parijs

Voedingsmiddelenbeurs SIAL vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober 2024 in Paris Nord Villepinte. SIAL viert haar 60ste verjaardag.

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met falafelkruiden: 10 trends in snacks en zoetwaren

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met...

Consumenten weten steeds meer over de ingrediënten in de voedingsproducten die ze kopen. Ze worden daardoor kritischer en verwachten ook eerlijke...

Credit: PlantFWD

Jonge startups gaan voor minder bewerkte vlees-, vis- en...

Voorheen ontwikkelden startups vleesvervangers die heel erg op vlees moesten lijken, een lange ingrediëntenlijst maakte niet uit. Jonge startups...

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij benaming zuivelalternatieven'

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij...

OPINIE - Gezond verstand en niet beklemmende regelgeving zou de boventoon moeten voeren bij het kiezen van productbenamingen van innovatieve...

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Producenten van verpakte voedingsmiddelen onderschatten vaak de etiketeisen. In de praktijk lopen ze tegen complexe wetgeving aan. Ze hebben moeite...

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

Ingrediëntenleverancier International Flavors & Fragrances (IFF) heeft minutieus in kaart gebracht wat de leidende trends gaan worden voor zuivel en...

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel ranzig

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel...

Oxidatie van olie is een groot probleem in voedselemulsies, want het tast de kwaliteit van het product aan. In veel levensmiddelen zijn kleine...

Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren collega's druk zijn?'

Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.