Vetpercentage mager rundergehakt varieert sterk, blijkt uit test Consumentenbond

Vetpercentage mager rundergehakt varieert sterk, blijkt uit test Consumentenbond

De vetpercentages van mager of extra mager rundergehakt in de Nederlandse supermarkten lopen uiteen van 8 procent tot 15 procent. Hiermee gaan ze niet over de grens van de Nederlandse warenwet.

Dit blijkt uit een test van de Consumentenbond. De organisatie vergeleek het vetgehalte van 62 varianten supermarktgehakt. In mager gehakt mag maximaal 15% vet zitten volgens de Nederlandse warenwet. De meeste bakjes (extra) mager gehakt uit de steekproef gaan daar niet overheen.

Europese richtlijn strenger

Volgens een Europese richtlijn mag in mager rundergehakt maximaal 7% vet zitten. Zijn er hulpstoffen zoals aroma's aan toegevoegd, dan geldt de Nederlandse warenwet.

Resultaten test

Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat mager gehakt met 7% vet of minder niet te vinden is in de Nederlandse supermarkt. Mager gehakt van Lebon komt met 7,9% vet in de buurt. Dit product is te koop bij Marqt en Ekoplaza. 

Meer vet

In twee varianten trof de organisatie meer vet aan dan het maximum van 15% vet:

  • Jumbo biologisch mager gehakt bevat 16,1% vet
  • Hoogvliet extra mager gehakt bevat 16,5% vet
  • Hoogvliet online mager gehakt bevat 19,8% vet

Volgens de 2 supermarkten gaat het hier om ongelukkige fouten. Zij zeggen dat de echte vetpercentages lager liggen. Ze beloven deze fouten aan te passen. 

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

foto: shutterstock

Albert Heijn over hybridevlees en CO2-reductie: 'Door rundvlees deels...

Half-om-halfgehakt kennen de meeste producenten wel. Albert Heijn introduceert een nieuw soort hybride product: rundkip. De supermarkt wil met deze...

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

STARTUP BELICHT - "Eten dat je deelt, is twee keer zo lekker", stelt de oprichter van Kadir's. Omdat hij op feestjes steeds buiten de boot viel qua...

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat blijft een dilemma' (podcast)

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat...

Deze podcast is de eerste van drie podcasts waar redacteur Dionne Irving met eiwitexpert Jeroen Willemsen terugblikt en vooruitkijkt op de...

19-10-2024 | SIAL Parijs

19-10-2024 | SIAL Parijs

Voedingsmiddelenbeurs SIAL vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober 2024 in Paris Nord Villepinte. SIAL viert haar 60ste verjaardag.

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met falafelkruiden: 10 trends in snacks en zoetwaren

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met...

Consumenten weten steeds meer over de ingrediënten in de voedingsproducten die ze kopen. Ze worden daardoor kritischer en verwachten ook eerlijke...

Credit: PlantFWD

Jonge startups gaan voor minder bewerkte vlees-, vis- en...

Voorheen ontwikkelden startups vleesvervangers die heel erg op vlees moesten lijken, een lange ingrediëntenlijst maakte niet uit. Jonge startups...

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij benaming zuivelalternatieven'

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij...

OPINIE - Gezond verstand en niet beklemmende regelgeving zou de boventoon moeten voeren bij het kiezen van productbenamingen van innovatieve...

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Producenten van verpakte voedingsmiddelen onderschatten vaak de etiketeisen. In de praktijk lopen ze tegen complexe wetgeving aan. Ze hebben moeite...